تحقیقات جدید نشان میدهد که در طی دوران نوجوانی، کودکانی که از رژیم غذایی حاوی مقدار زیادی ماهی و سبزیجات بهرهمند هستند و از نوشیدنیهای کم قند استفاده میکنند، با احتمال کمتری به بیماریهای التهابی روده، از جمله بیماری کرون و کولیت اولسراتیو، مبتلا میشوند.
آنی گوو، سرپرست تیم تحقیق و متخصص تغذیه کودکان از دانشگاه گوتنبرگ سوئد، بیان کرد: “نتایج این مطالعه نشان میدهند که نوع رژیم غذایی در دوران اولیه زندگی میتواند بر ریسک ابتلاء به بیماریهای التهابی روده تأثیرگذار باشد و این تأثیر ممکن است به دلیل تغییراتی در ترکیب میکروبیوم روده باشد.”
در این تحقیق، بیش از ۸۱۰۰۰ کودک مورد بررسی قرار گرفتهاند که در دو مطالعه گسترده در سوئد و نروژ شرکت کرده بودند. والدین این کودکان در سنین ۱۲ تا ۱۸ ماه و ۳۰ تا ۳۶ ماه اطلاعات مربوط به رژیم غذایی فرزندان خود را ارائه دادند.
محققان با تحلیل این اطلاعات، کیفیت رژیم غذایی هر کودک را بر اساس مصرف گوشت، ماهی، میوه، سبزیجات، لبنیات، شیرینیها، میانوعدهها و نوشیدنیها ارزیابی کردند. نتایج نشان داد که رژیمهای غذایی با کیفیت بالاتر، که حاوی مقادیر بیشتری از سبزیجات، میوه و ماهی بودند و مقدار کمتری از گوشت، شیرینی، میانوعدهها و نوشیدنیها داشتند، با کمترین احتمال ابتلاء به بیماریهای التهابی روده در دوران نوجوانی همراه بودند.
در ادامه مطالعه، محققان به مدت ۱۵ تا ۲۱ سال هر کودک را پیگیری کردند و به این نتیجه رسیدند که رژیم غذایی با کیفیت در سن ۱ سالگی باعث کاهش ۲۵٪ احتمال ابتلاء به بیماریهای التهابی روده در نوجوانی میشود. بهطور خاص، مصرف ماهی در سن ۱ سالگی باعث کاهش ۵۴٪ خطر کولیت شد و همچنین خطر کلی برای همه بیماریهای التهابی روده را کاهش داد. از سوی دیگر، مصرف زیاد نوشیدنیهای شیرین با افزایش ۴۲٪ خطر ابتلاء به بیماریهای التهابی روده همراه بود.