سندرم تخمدان پلی کیستیک یا PCOS یک اختلال هورمونی است که زنان را تحت تاثیر قرار می دهد. زمانی ایجاد میشود که تخمدانها یا غدد فوق کلیوی یک زن سطوح بسیار بالایی از هورمونهای جنسی مردانه را تولید میکنند که معمولاً آندروژنها نامیده میشوند.
این تولید بیش از حد آندروژن می تواند باعث ایجاد طیف وسیعی از علائم و مشکلات سلامتی از جمله ناباروری شود.
اگر سندرم تخمدان پلی کیستیک دارید، ممکن است در تخمک گذاری با مشکل مواجه شوید. ممکن است قاعدگی شما زودتر یا دیرتر از آنچه انتظار می رود رخ دهد، یا ممکن است فقط چند بار در سال پریود شوید. در برخی موارد، شما ممکن است به طور کامل پریود خود را برای چند ماه در یک زمان متوقف کنید.
بیشتر علائم سندرم تخمدان پلی کیستیک ناشی از سطوح بالای آندروژن است. علاوه بر پریود نامنظم و سایر مسائل مربوط به چرخه قاعدگی، سایر علائم رایج سندرم تخمدان پلی کیستیک شامل موارد زیر است:
1ـ آکنه
زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک اغلب دچار آکنه در صورت و بدن می شوند. این به دلیل افزایش تولید سبوم است – یک محصول جانبی رایج سطوح بالای آندروژن.
2ـ رشد بیش از حد موهای بدن
برخی از زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک هیرسوتیسم را تجربه می کنند – نوعی رشد بیش از حد مو که روی صورت، سینه و پشت تاثیر می گذارد.
3ـ نازک شدن مو/ ریزش مو
افزایش تولید آندروژن ناشی از سندرم تخمدان پلی کیستیک ممکن است باعث نازک شدن مو یا در برخی از زنان ریزش موی الگو شود.
4ـ تیره شدن پوست
برخی از زنان ممکن است تیره شدن لکه های خاصی از پوست، از جمله در چین های اطراف زیر بغل، سینه ها، گردن و کشاله ران را تجربه کنند.
5ـ افزایش وزن
بسیاری از زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک افزایش وزن را تجربه می کنند، در حالی که برخی دیگر ممکن است کاهش وزن را دشوار بدانند.
برچسب های پوستی تگ های پوستی، نوعی رشد کوچک به رنگ پوست، ممکن است در نواحی خاصی از پوست، از جمله زیر بغل و اطراف گردن ایجاد شود.
به دلیل تأثیرات آن بر چرخه قاعدگی، سندرم تخمدان پلی کیستیک ممکن است منجر به ایجاد کیست در تخمدان شما شود. اگر دیگر پریود نشدید، ممکن است نتوانید باردار شوید.
سندرم تخمدان پلی کیستیک معمولاً زنان در سنین باروری را تحت تأثیر قرار می دهد و بیشتر موارد در سنین 15 تا 44 سالگی رخ می دهد. بسیاری از زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک در دهه 20 یا 30 زندگی خود علائم را مشاهده می کنند، اغلب پس از تجربه مشکلات باردار شدن.
در حال حاضر، کارشناسان به طور کامل از علت ایجاد سندرم تخمدان پلی کیستیک آگاه نیستند. با این حال، تحقیقات نشان می دهد که عوامل متعددی ممکن است نقش داشته باشند، از جمله تولید بیش از حد انسولین، آندروژن ها، ژنتیک و انواع خاصی از التهاب با درجه پایین.