تنها چیزی که خستگی یک روز کاری را به نشاط تبدیل ساخته و خواب آلودگی را برطرف می نماید، یک فنجان قهوه تلخ و گرم است. این نوشیدنی محبوب و پرطرفدار سالیان زیادی است که مهمان کاپ مردم در سراسر دنیا بوده و دل آنها را گرم می نماید.
آیا مصرف قهوه در فرد اعتیاد ایجاد می کند؟
برای اغلب افراد این سوال مطرح می شود که آیا قهوه اعتیاد آور است؟ آیا مصرف این نوشیدنی گرم و نشاط آور فرد را وابسته می کند؟ به کار بردن واژه اعتیاد برای قهوه چندان خوشایند و منصفانه به نظر نمی رسد. کافئین موجود در قهوه، فرد را به مصرف آن وابسته می کند؛ اما این وابستگی به هیچ عنوان اثرات مخربی بر سلامتی، ذهن و فکر مصرف کننده باقی نخواهد گذاشت. عدم مصرف قهوه در افرادی که به نوشیدن آن وابسته هستند، آنان را با علائمی چون سردرد، کم خوابی، عدم تمرکز، خستگی، افسردگی و … مواجه خواهد ساخت. این نشانه ها پس از گذشت ۹ روز از بین رفته و مشکلی را در فرد ایجاد نخواهد کرد.
اگر بخواهیم به طور دقیق تر بیان کنیم، کافئین موجود در قهوه در روده جذب شده و به سلول های مغز می رسد. آدنوزین مولکولی است که وظیفه ارسال پیام خستگی از سلول ها به مغز را بر عهده دارد. کافئین با شباهتی که با ساختار شیمیایی آدنوزین دارد، مانع از انتقال پیام خستگی به مغز و سبب آزاد شدن محرک هوشیاری و نشاط خواهد شد. آنچه واضح به نظر می رسد این است که وجود کافئین شادی بخش و آرامش دهنده در قهوه، مردم سراسر دنیا را به این نوشیدنی گرم علاقه مند و وابسته ساخته است.