همیشه پول زیاد یا خانه بزرگ، موفقیت معنی نمیدهد. موفقیت واقعی یعنی رسیدن به شادی و اهدافی که برای خودتان تعیین کردهاید. آدمهای موفق خصلتهایی دارند که به آنها در موفقیت کمک میکند. خبر خوب آن است که هر کسی میتواند این خصلتها را کسب کند.
با ما همراه باشید تا 10 ویژگی آدم موفق را با هم مرور کنیم:
1.هدفمحورند
نویسنده آمریکایی، بیل کوپلند، میگوید: «مشکلی که بیهدفی ایجاد میکند آن است که ممکن است همه عمرتان را در یک زمین بالا و پایین بروید، بدون آنکه امتیازی کسب کنید.»
آدمهای موفق میدانند که به کدام جهت در حال حرکت هستند. آنها اهداف شفاف و دستیافتنی برای خودشان تعیین میکنند. میتواند دو ماراتن، شروع کردن کسبوکار یا یادگیری یک مهارت جدید باشد. بهرحال آنها همیشه هدفی در ذهن دارند. اما موضوع فقط هدف داشتن نیست، باید گامهایی برای رسیدن به آن هدف برداشت.
آدمهای موفق فقط خیالپردازی نمیکنند ـ برنامهریزی میکنند، عمل میکنند و آنقدر به رفتن ادامه میدهند تا به چیزی که میخواهند برسند. بنابراین اگر با کسی مواجه میشوید که همیشه در حال هدفگذاری و تلاش برای رسیدن به اهدافشان هستند، بدانید که آنها نسبتا در زندگی موفقاند.
2.تابآوری
وینس لومباردی، مربی فوتبال آمریکایی، میگوید: «موضوع زمین خوردن نیست، موضوع دوباره بلند شدن است.»
زندگی میتواند مثل یک ترنهوایی مدام بالا و پایین داشته باشد. اما انسانهای موفق نمیگذارند مدام قرار گرفتن در سراشیبی، احتمال بازگشتن به نقطه اوج را در آنها کم کند. به این خصلت، تابآوری گفته میشود. به شکستها و چالشها به مثابه درس نگاه میکنند نه به عنوان بنبست. آنها بعد از افتادن، گرد و خاک را از خودشان میتکانند، از اتفاقی که افتاد درس میگیرند و دوباره تلاش میکنند. موضوع در ذهن داشتنِ نگرشی است که میگوید: «من تسلیم نمیشوم!»
3. یادگیری پیوسته
ماهاتما گاندی، رهبر مخالفان هندی در برابر استعمار انگلستان، میگوید: «طوری زندگی کن که گویی فردا خواهی مرد. بیاموز طوری که گویی همیشه زندگی خواهی کرد.»
آدمهای موفق هرگز یادگیری را متوقف نمیکنند. همیشه کنجکاو و تشنه دانش هستند. آنها میخوانند، کلاسهای تازه میگیرند و همیشه سوال میپرسند. آنها فقط در رشته یا صنعت خودشان چیز یاد نمیگیرند بلکه درباره هر چیزی میآموزند. آنها روانشناسی، تاریخ، تکنولوژی یا هر چیز دیگری میخوانند. آنها باور دارند که دانشها به هم متصل هستند و یادگیری چیزهای تازه میتواند ایدهها و بصیرتهای تازه در آنها ایجاد کند.
4. خوشبین هستند
وینستون چرچیل، نخستوزیر انگلستان، میگوید: «آدم بدبین در هر فرصتی دشواری میبیند، آدم خوشبین فرصت را در هر دشواریای میبیند.»
آدمهای موفق اغلب قدری مثبتاندیش هستند. آنها نسبت به زندگی دیدگاهی مثبت دارند. معنایش این نیست که همیشه خوشحال هستند یا مشکلات را نمیبینند. اما همیشه به امکانها اعتقاد دارند. آنها فرصت را در چیزهایی میبینند که دیگران ممکن است به مثابه موانع بنگرند. خوشبینها به جای آنکه روی خود موقعیت تمرکز کنند، روی کارهایی تمرکز میکنند که برای حل آن موقعیت میتوانند انجام دهند. بنابراین اگر با آدمی طرف هستید که همیشه نیمه پر لیوان را میبیند احتمال اینکه با آدمی موفق مواجه باشید، زیاد است.
5. همدلی
مارگارت بروک-وایت، نخستین زن روزنامهنگار در مناطق جنگی، میگوید: «برای اینکه آدم دیگر را درک کنید، باید قدری درباره شرایطی که او را به آدم امروز تبدیل کرده است، بصیرت کسب کنید.»
آدم موفق را فقط از روی دستاوردها و افتخارآفرینیهایش نمیتوان شناخت، او در وهله اول انسان است. این آدمها میدانند که موفقیت بدون روابط معنادار تهی است. برای همین است که همدلی ـ توانایی درک و به اشتراک گذاشتن احساسات با دیگران ـ ویژگی و خصلت مشترک در میان آدمهای موفق است.
آنها گوش میدهند، اهمیت میدهند و کمک میکنند. با این کارها، روابطی قوی با آدمهای اطرافشان شکل میدهند. این چرخهای بسیار زیباست، آنها به دیگران اهمیت میدهند و دیگران متعاقبا به آنها اهمیت میدهند. در آخر، این پیوندها و درکهاست که زندگی آنها را غنی میکند.
6.نظم دارند
جیم ران، کارآفرین آمریکایی، میگوید: «نظم پلی بین اهداف و دستاوردهاست.»
موفقیت و نظم دست در دست هم پیش میروند. مردمان موفق میفهمند که رسیدن به اهداف نیاز به تلاش و ممارست دائمی دارد. آنها روزمرگیهایی دارند و به آن روزمرگیها وفادار میمانند. مثلا بخشی از روز را به نوشتن، خواندن، یا یادگیری یک عادت اختصاص میدهند. کافی است هر روز بخش کوچکی را به یک مهارت اختصاص دهید تا در گذر سالها در آن استاد شوید.
7. خودپذیری
کارل یونگ، روانشناس، میگوید: «بدترین چیز آن است که شخصی خودش را به طور کامل بپذیرد».
موفقها کامل نیستند. حدس بزنید که چرا مهم است؟ چون میدانند که کامل نیستند. آنها نقاط ضعف و قوتشان را میشناسند و با این مسائل کنار آمدهاند. آنها وقتشان را برای تظاهر به شخصی دیگر بودن هدر نمیدهند. اصلا تلاش نمیکنند با تبدیل شدن به شخص دیگری، دیگران را از خودشان خشنود نگه دارند. درعوض، تلاش میکنند که بهترین نسخه از خودشان که میتوانند باشند. پذیرش صادقانه خود به شما برای رشد و موفقیت آزادی میدهد. پس اگر با کسی مواجه شدید که خودش را با همه نقصهایش پذیرفته، احتمالا با شخصی موفق در ارتباط هستید
8. مدیریت زمان
استفان آر. کوی، نویسنده آمریکایی، میگوید: «نکته کلیدی خرج کردن زمان نیست، بلکه سرمایهگذاری کردن در آن است».
آدمهای موفق میدانند زمان ارزشمند است و این را در رفتاری که با زمان دارند نشان میدهند. آنها در مدیریت کارامد زمانشان مهارت دارند، وظایفشان را الویتبندی میکنند، برنامهریزی میکنند و به برنامهریزیشان وفادارند.
آنها میدانند هر یکدقیقه هدر رفتن زمان به معنای از دست رفتن فرصت است. بسیاری از آدمهای موفق، موفقیتشان را به مدیریت درست زمان نسبت میدند. پس اگر با کسی مواجه هستید که همیشه به موقع و بدون استرس یا عجله کارهایش را انجام میدهد، میتوانید مطمئن باشید که او احتمالا انسانی موفق است.
9. سازگاری
آلبرت اینشتین، فیزیکدان، میگوید: «هوش را میتوان بر مبنای توانایی تغییر کردن اندازهگیری کرد».
زندگی پیشبینیناپذیر است. برنامهها تغییر میکنند، اوضاع خوب پیش نمیود و گاهیاوقات به نظر میرسد که همه چیز روی هواست. اما انسانهای موفق در چنین موقعیتهایی دچار وحشت نمیشوند ـ آنها خودشان را با موقعیت سازگار میکنند! آنها منعطف هستند و میتوانند برنامهها و استراتژیهایشان را بر مبنای موقعیتی که در آن هستند، تغییر دهند.
10. صداقت
توماس جفرسون، رئیسجمهور آمریکا، میگوید: «صداقت نخستین فصل از کتاب خرد است».
این حقیقت است و انسانهای موفق برای صداقت ارزش قائل هستند. آنها میفهمند که دروغ و فریب ممکن است در کوتاهمدت دستاوردهایی برایشان داشته باشد اما در درازمدت هیچ چیزی نمیتواند صداقت را شکست دهد. آنها با دیگران صادق هستند و البته مهمتر از آن، با خودشان صادق هستند. آنها از رویارویی با حقایق سخت در مورد عملکرد، تصمیمات یا اقدامات خود ترسی ندارند. این خودصداقتی است که منجر به رشد و ارتقاء پیوسته آنها میشود. بنابراین اگر با کسی مواجه هستید که همیشه صداقت دارد و به صداقت بیشتر از هر چیزی اهمیت میدهد، احتمالا با شخصی موفق مواجه هستید.