اگر استرس مدیریت نشود یا به صورت طولانی ادامه یابد، میتواند منجر به مشکلات جدیتر بهداشتی و سلامتی شود که ممکن است تهدیدی برای زندگی فرد به حساب آید.
به گفته دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت، هفت مشکل سلامتی که ممکن است ناشی از استرس باشد شامل موارد زیر میشود:
بیماری قلبی:
تحقیقات دانشگاه هاروارد نشان میدهد که گرفتگی شریانها در افرادی که با سطوح بالای استرس روبرو هستند، بیشتر است. استرس همچنین میتواند به طور مستقیم باعث افزایش ضربان قلب و افزایش سطوح کلسترول و تریگلیسرید شود.
چاقی:
تأثیر استرس بر افزایش وزن و چاقی مورد مطالعهی متخصصان بلندمدت است و شواهد جدید نشان میدهد که استرس میتواند باعث تمایل به مصرف مواد غذایی ناسالم شود و با افزایش هورمون کورتیزول، به افزایش وزن در ناحیه شکم نیز منجر شود.
دیابت:
استرس، اگرچه لزوماً به دیابت منجر نمیشود، اما اگر کنترل نشود، میتواند وضعیت بیماران دیابتی را تشدید کند. هورمونهای استرس میتوانند به طور مستقیم بر میزان گلوکز اثرگذار باشند.
افسردگی:
استرس تغییرات در سیستمهای انتقال دهنده عصبی مانند سروتونین، دوپامین و نوراپی نفرین ایجاد میکند و باعث ایجاد افسردگی، بیاشتهایی، بیخوابی و کاهش خلق و خو میشود.
مشکلات گوارشی:
استرس میتواند سبب التهاب در دستگاه گوارش شود و افراد با سطوح بالای استرس در معرض خطر زخم معده، بیماری کرون و سندرم روده تحریکپذیر قرار بگیرند.
تغییر الگوی خواب:
افرادی که از استرس مزمن رنج میبرند، اغلب دچار اختلالات خواب میشوند که ممکن است شامل مشکلات در به خواب رفتن، خواب باقی ماندن، و تجربه خواب راحت باشد.
دمانس:
ارتباط استرس با خطر ابتلا به زوال عقل ناشی از تأثیرات بر سیستم ایمنی بدن و تولید بیش از حد هورمون کورتیزول، که با مشکلات حافظه مرتبط است، ممکن است باشد. همچنین، ارتباط میان استرس و افسردگی نیز نقشی در افزایش خطر دمانس ایفا میکند.