اعتمادبهنفس مهارت است. به همین علت چیزی نیست که بیشترمان خیلی زود در انبار مهماتمان پیدایش کنیم. بااینحال، جهانی که در آن زندگی میکنیم به این مهمات نیاز دارد. «به خودت باور داشته باش!» کلیشه شده است، اما هر کسی از عهده این حس برنمیآید.
فرقی ندارد چه جنسیتی داشته باشید، فقدان اعتمادبهنفس روی همه اثر میگذارد. اما در این مقاله میخواهیم درباره علائمی صحبت کند که اعتمادبهنفس را بیشتر در مردان نشان میدهد:
1.نسبت به انتقاد حساس است
آیا به انتقادها با خوشرفتاری برخورد میکند؟ آیا انتقادهای سازنده را هم نمیپذیرد؟ انتقادهای گذشته هنوز آزارش میدهد؟ میترسید به او چیزی بگویید چون میترسید با خشم به شما واکنش نشان دهد؟
مردی که اعتمادبهنفس ندارد به انتقادها حساسیت دارد. حتی اظهارنظرهایی که انتقادی نیستند هم ممکن است از نظر او انتقاد به نظر برسند. فقدان اعتمادبهنفس در او باعث میشود احساس کند که شخصیت او را صرفا این واژگان گزنده شکل میدهند. از نظر او این انتقادها مثل حمله تعبیر میشوند و از طرف هر کسی که باشند میتوانند به او لطمه بزنند.
2.تحسینها را رد میکند
آیا وقتی دیگران از او تعریف میکنند، پسشان میزند؟ به خودش باور ندارد؟ فکر میکند که دیگران مدام در حال دستانداختنش هستند؟
همانقدر که نسبت به انتقادها حساسیت دارد، دریافت و درک تحسینها هم برایش دشوار است. او به توانمندیهایش در انجام خوب کارها اعتماد ندارد، پس چرا باید تحسین دیگران را بپذیرد؟
البته اگر عادل باشیم، پذیرش تحسین و تعریف دشوار است. فقط کسانی که فقدان اعتماد به نفس دارند در پذیرش آن مشکل ندارند. گاهی تحسینها حس چاپلوسی میدهد. اما مردی که فقدان اعتمادبهنفس دارد، به وضوح در رفتارش این عدم پذیرش را نشان میدهد.
3.در معرض خود-تردیدی منفی است
یک عبارت رایج در مردانی که مشکل اعتمادبهنفس دارند این است: «اگر خوب انجامش ندهم چه؟» همه ما ممکن است در موقعیتهای بحرانی دچار این حس تردید شویم و بعضی اوقات شک کردن به خود برای موفقیت ضروری است.
اما مردی که فقدان اعتمادبهنفس دارد، خیلی زیاد نسبت به هر کاری دچار شک و تردید میشود. او اعتمادی به تواناییهایش ندارد، او باور ندارد که در برخی کارها میتواند از دیگران موفقتر باشد.
در این مواقع بهتر است موقعیتهای قبلی که موفق شده بود را به او یادآوری کنید.
4.احساس میکند در رقابت دائمی با دیگران است
رقابت دوستانه، طبیعی و حتی در مواقعی مشوق است. اما رقابت دائمی با دیگران اصلا سالم نیست. مردی که فاقد اعتمادبهنفس است این الگو را نشان میدهد. تمایل به رقیب دانستن همه به این معنی است که نمیتوانید روی کارهایی که از عهدهاش برمیآیید تمرکز کنید. درعوض، وقت ارزشمندتان را صرف مشاهده کارهای دیگران میکنید. این به چرخه ناکامی و احساس فقدان اعتمادبهنفس منجر میشود.
5.دوست ندارد نقشهای رهبری بر عهده بگیرد
مردی که فاقد اعتمادبهنفس است، برای پذیرش نقشهای هدایت و رهبری آماده نیست. برای تصمیماتی که ممکن است روی دیگران تأثیر داشته باشد، آمادگی ندارد. نکته اینجاست که برطبق یک تحقیق سوئدی، اعتمادبهنفس و پذیرش نقشهای هدایت و رهبری با هم همزیستی دارند.
پذیرش نقش رهبری میتواند اعتمادبهنفس فرد را ارتقا دهد، در عین حال که پذیرش نقش رهبری نیازمند برخورداری از اعتمادبهنفس است.
6.دوست ندارد مرکز توجه باشد
آیا از خوشگذرانی با دیگران دوری میکند؟ آیا از انجام فعالیتهای مشترک با سایرین دوری میکند و دوست ندارد خیلی جلب توجه کند؟ افرادی که فاقد اعتمادبهنفس هستند، از توجه حذر میکنند.
7.به همه چیز پاسخ مثبت میدهد
فقدان اعتمادبهنفس باعث میشود که او قدرت نه گفتن را از دست بدهد. یا حتی بدتر، از ترس اینکه کسی را ناامید نکند اصلا نه نمیگوید. اما همهمان میدانیم که در نهگفتن قدرت وجود دارد. باید بتوانیم مرزهایمان را تعیین کنیم و عزت نفس یکی از آن مرزهاست که پاسداشت آن به ما حس شایستگی و لیاقت میدهد.
8.حالت ضعیف بدن
قوز میکند؟ شانههای افتاده دارد؟ دوست دارد خودش را پنهان کند؟ تلاشاش را میکند که فضای کمی را اشغال کند و کمتر دیده شود؟
حالت بدنی میتواند روی اعتمادبهنفس اثر بگذارد. حتی تحقیقات تجربی در دانشگاه سان فرانسیسکو نشان دادهاند شما میتواند با بهبود حالت بدنی به بهتر شدن اعتمادبهنفستان کمک کنید.
9.متزلزل و بلاتکلیف است
فقدان اعتمادبهنفس مردان را نامطمئن میکند. نمیدانند چه کنند، چه تصمیمی بگیرند و گاهی اصلا نمیدانند که هستند.
به خودش برای تصمیمگیری اعتماد ندارد، به خودش برای تصمیمگیری درست اعتماد ندارد. گاهی با تصمیماتی که تاکنون گرفته در کشمکشهای طولانی است. فقدان اعتمادبهنفس در او سبب میشود باور کند که قادر نیست تصمیمهای خوب بگیرد.
10.خیلی راحت تسلیم میشود
نباید به خاطر تسلیمشدن شرمگین بود. به خصوص مردان باید بدانند که فشار اجتماعی که از آنها میخواهد قوی و سرسخت باشند، میتواند به ضررشان تمام شود. اما باید بدانید که کی باید تسلیم شوید و عقبنشینی کنید.
عقبنشینی یکی از استراتژیهای مهم فرماندهان موفق جنگ است. بنابراین به طور کامل نفی نمیشود. اما مردی که فقدان اعتمادبهنفس دارد، خیلی زود دستهایش را به نشانه تسلیم بالا میبرد. فقدان اعتمادبهنفس باعث ترس از شکست میشود. ممکن است زمانی دست بکشد که تا موفقیت راهی نمانده است.
شکست برای موفقیت ضروری است. از طریق شکست یاد میگیریم. از طریق شکست رشد میکنیم. پس تسلیمشدن مایه شرمساری نیست بلکه تسلیمشدن به دفعات زیاد و خیلی زود برای گریز از شکست، بد است. باید خطر فقدان و از دست دادن و باختن را به جان بخرید تا موفق شوید.
منبع: راهنماتو