/

تلاش مصریان برای درمان سرطان در ۴ هزار سال قبل

در یک مطالعه جدید، محققان جمجمه یک انسان که در مجموعه دانشگاه داک‌ورث کمبریج نگهداری می‌شد و قدمت آن به حوالی سال‌های 2686 تا 2345 ق.م باز می‌گشت را تجزیه و تحلیل کردند.

شواهد نشان می‌دهد که این جمجمه حاوی یک تومور بزرگ در مراحل اولیه، بیش از 30تومور کوچک‌تر و ضایعات ناشی از متازتاز سرطان بوده است. محققان در اطراف این ضایعات اثراتی از برش پیدا کردند که احتمالا توسط شیء تیزی مثل یک ابزار فلزی ایجاد شده است. این نشان می‌دهد که مصریان باستان تلاش کرده بودند به کمک جراحی بیمار را که به گمان مردی در اوایل 30سالگی بوده است، درمان کنند.

قدیمی‌ترین توصیف سرطان که تاکنون شناسایی شده است مربوط به توصیف سرطان در پاپیروس ادوین اسمیت متعلق به 1600 ق.م از مصر است که بر اساس گمانه‌زنی‌ها یک نسخه از یک کتاب دیگر است که قرن‌ها قبل‌تر نوشته شده بوده است. متن چندین تومور پستان را نشان می‌دهد اما تأکید می‌کند که «درمانی برای آن‌ها وجود ندارد.»

نویسندگان می‌گویند که یافته‌های تازه که در 29ماه مه منتشر شده است، می‌تواند در ادامه ادراک ما از زمانی که پزشکی مدرن آغاز شد را تغییر دهد.

ادکارد کامارو پرز، دیرینه‌شناس از دانشگاه سنتیاگو د کاموپستلا در اسپانیا، می‌گوید: «ما نخستین شواهد از مداخله مستقیم جراحی برای درمان سرطان را کشف کرده‌ایم. اینجا همان نقطه‌ای است که پزشکی مدرن آغاز می‌شود.»

ضمنا این تیم تحقیقاتی جمجمه زنی را که در هنگام مرگ 50ساله بوده و بین سال‌های 664 تا 343 ق.م می‌زیسته و اکنون در مجموعه داک‌ورث دانشگاه کمریج نگهداری می‌شود، نیز بررسی و مطالعه کردند. درست مثل آن مرد، او نیز جراحاتی روی جمجمه دارد که حاکی از وجود بیماری سرطان است. اما علاوه بر جراحات ناشی از متازتاز دو جراحت اضافی نیز روی جمجمه‌اش دارد که احتمالا به واسطه جراحات ناشی از آسیب، مثل حمله با یک سلاح نوک‌تیز، ایجاد شده بودند.

هر دو جراحت ناشی از آسیب درمان شده بودند که نشان می‌دهد پزشکی در مصر باستان به قدر کافی برای درمان این نوع زخم‌ها پیشرفته بوده اما آنقدر پیشرفته نبوده که بتواند سرطان را درمان کند.

کامارو پرز می‌گوید، تحقیقات جدید نشان می‌دهد که سرطان در دانش پزشکی مصر باستان یک «مرز» بوده ـ چیزی که آن‌ها تلاش کرده‌اند درمان کنند اما در درمانش موفق نبودند.

بااینحال او اذعان دارد که بدون تاریخچه بالینی بیماران، دانشمندان نمی‌توانند تصویر کاملی از سرطانی که آن‌ها تجربه می‌کردند را ترسیم کنند.

در مطالعات پیش رو، تیم تحقیقاتی امیدوار است در تاریخ به عقب‌تر برگردد و درباره اینکه انسان‌ها در طی هزاران سال چگونه با بیماری سرطان رفتار می‌کردند، اطلاعات بیش‌تر به دست آورند.