دانشمندان استرالیایی در پژوهش جدیدی نشان دادهاند که قرارگیری در معرض گرمای شدید ناشی از تغییرات اقلیمی، خطر زایمان زودرس را تا ۶۰ درصد افزایش میدهد.
تغییرات اقلیمی آثار مخربی بر سلامت کودکان دارد و آسیبپذیرترین قشر از جوامع را بیشتر از بقیه در معرض خطر مرگ قرار میدهد؛ زیرا باعث میشود که شمار بیشتری از نوزادان نارس متولد شوند و بیماریهای تنفسی را تجربه کنند.
گروهی از دانشمندان استرالیایی در پژوهشی جدید با بررسی ۱۶۳ مطالعه در حوزهی سلامت از سراسر جهان، با ارائهی تصویری بسیار نگرانکننده نشان میدهند که چگونه اقدامات بهداشتی مربوط به کودکی، به واسطهی تغییرات اقلیمی که هیچ نشانهای از کاهش در آن دیده نمیشود، دچار بحران شده است.
در حال حاضر، دانشمندان تخمین میزنند که حدود ۶۰۰ میلیون نفر در مناطقی زندگی میکنند که در معرض دمای خارج از حد ایدهآل برای بدن انسانها قرار دارد. همچنین، دانشمندان پیشبینی میکنند که تعداد این افراد تا پایان قرن به سه میلیارد نفر افزایش مییابد. این خبر خوبی نیست، زیرا تحقیقات جدید نشان میدهد که دمای شدید مرتبط با تغییرات اقلیمی، خطر زایمان زودرس را به طور متوسط تا ۶۰ درصد افزایش داده است.
همچنین، محققان گزارش میدهند که افزایش ذرات معلق در هوا و مواد حساسیتزای ناشی از رویدادهای اقلیمی، مانند آتشسوزیهای جنگلی، خشکسالی و فصلهای نامنظم، آثار بسیاری بر بیماریهای تنفسی و پیامدهای پیرازایشی دارد.
کوری برادشاو، بومشناس جهانی از دانشگاه فلیندرز استرالیا، نگران است که تغییرات اقلیمی، عوارض مادامالعمری در میلیونها کودک از سراسر جهان به جای بگذارد. او میگوید:
ما دادهها را محاسبه و تحلیل کردیم تا نشان بدهیم که چگونه انواع خاصی از رویدادهای اقلیمی آینده، مشکلات پزشکی خاص مردم را وخیمتر میکنند. ما ارتباط مستقیم بین تغییرات اقلیمی و سلامتی کودکان را شناسایی کردیم و قویترین آنها، افزایش ۶۰ درصدی خطر زایمان زودرس در اثر قرارگرفتن در معرض دمای شدید بود.
پیشامدهای پیرازایشی تحتتأثیر تغییرات دما، در ۳۹ مقالهی بررسیشده توسط برادشاو و همکارانش آشکار بود. تولد زودرس در ۲۹ مورد از مطالعهها گزارش شد و بر اساس نتایج مطالعات، تولد زودرس شایعترین پیشامد مرتبط با قرارگیری در معرض دمای شدید یا افزایش دمای محیط است. اما مطالعات دیگر نیز اثرات پیرازایشی مانند وزن کم نوزاد هنگام تولد، تغییرات سن بارداری، پارگی زودرس کیسه آب و حتی خاتمهی بارداری را گزارش دادند.
در حالی که دمای شدید بیشترین تأثیر را بر سلامت کودکان داشت، ۱۶ مطالعه از ۲۰ مطالعهای که تأثیر آلایندههای هوا را بررسی کردند، نشان دادند که آلودگی هوا حداقل تا حدودی بر سلامت کودک تأثیر میگذارد.
آلودگی هوا اثر بسزایی بر بیماریهای تنفسی داشت. برای مثال، حداقل هفت مطالعهی مختلف گزارش کردند که افزایش غلظت ذرات معلق در هوا با افزایش تعداد کودکانی که با مشکلات تنفسی به بخش اورژانس بیمارستانها مراجعه میکنند، همراه است. چهار مورد از این مطالعات به آلودگی ناشی از دود در آتشسوزی پرداختند که اکنون بیشتر از همیشه با آن درگیر هستیم.
نویسندگان توضیح میدهند: «مشکلات شناساییشده در سلامتی کودکان به آبوهوای غیرعادی بستگی دارد، سرمای غیرعادی به بیماریهای تنفسی منجر میشود و خشکسالی و بارندگی غیرعادی، کاهش رشد جمعیت را در پی دارد. با توجه به این که اقلیم بر بیماریهای کودکان تأثیر میگذارد، هزینههای اجتماعی و مالی با پیشرفت تغییرات اقلیمی همچنان افزایش مییابد و فشار فزایندهای را بر خانوادهها و ارائهدهندگان مراقبتهای سلامت وارد میکند.»
محققان اشاره کردهاند که کشورهایی با میانگین درآمد پایین و متوسط در این پژوهش حضور ندارند. بنابراین، این تصویر تیره ممکن است در واقع تخمینی سهلانگارانه و کمبرآورد از وخامت اوضاع در جهان باشد، زیرا بیشتر مطالعات بررسیشده با تجزیهوتحلیل شرایط کشورهای پرآمد انجام شده است. کودکان در این کشورها به طور واضح بهتر از دیگر کشورها در برابر آثار تغییرات اقلیمی محافظت میشوند.
به گفتهی محققان، عوامل کلیدی محافظت از کودکان در برابر خطری که آثار تغییرات اقلیمی برای سلامتی آنها ایجاد میکند، ثبات و قدرت اقتصادی، دسترسی به مراقبتهای بهداشتی باکیفیت، زیرساختهای مناسب و امنیت غذایی است.
یافتههای پژوهش در مجله Science of the Total Environment منتشر شده است.