در گذشته، بسیاری از زنان در دوران نوجوانی و اوایل دههی ۲۰ باردار و مادر میشدند. اما اکنون، میانگین سن باروری در زنان به دوران ۳۰ سالگی تغییر کرده است. پیشرفتهای پزشکی به زنان این امکان را میدهد که فرزندآوری را به تعویق بیاندازند. با این حال، فرزندآوری در دهههای ۲۰ و ۳۰ زندگی با مزایا و معایبی همراه است که در ادامه با آنها آشنا خواهیم شد.
مزایای فرزندآوری در دههی ۲۰ زندگی:
۱. قدرت باروری در بالاترین حد قرار دارد و به همین دلیل احتمال بارداری بیشتر است:
در سن ۲۵ سالگی، احتمال بارداری پس از ۳ ماه تلاش (حدود ۲۰ درصد) بیشتر از سن ۳۵ سالگی است (که به حدود ۱۲ درصد کاهش مییابد). زنان با تمام تخمکهایی که تا پایان عمر آنها دارند، متولد میشوند که تعداد آنها حدود یک میلیون است. قدرت باروری در زنان در حوالی ۳۲ سالگی شروع به افت تدریجی میکند و این روند کاهشی بعد از ۳۵ سالگی سرعت بیشتری به خود میگیرد. در سن ۳۷ سالگی، نزدیک به ۲۵ هزار تخمک برای شما باقی میماند.
۲. احتمال سقط جنین و دیگر مخاطرات بارداری کمتر است:
برخلاف زنان ۳۵ سال و به بالا، احتمال ابتلا به دیابت و فشار خون در دوران بارداری در مادران جوانتر کمتر است. بدون وجود این مشکلات و به دلیل بالاتر بودن کیفیت تخمکها در دههی ۲۰ زندگی، ریسک سقط جنین و مرده زایی کمتر میشود.
مزایای فرزندآوری در دههٔ ۳۰ زندگی:
۱- احتمال داشتن درآمد بالاتر بیشتر است و بنابراین میتوان هزینهٔ بیشتری صرف فرزند کرد
ورود به بازار کار از دههٔ ۲۰ زندگی آغاز میشود، بنابراین مراقبت از یک نوزاد در این دوره میتواند هزینهبردارتر باشد از دههٔ ۳۰ زندگی که با ثبات مالی بیشتری همراه است. و بر اساس تحقیقات، زنان دارای تحصیلات دانشگاهی که در اوایل دههٔ ۳۰ زندگی خود صاحب اولین فرزندشان میشوند، میانگین درآمدی بیشتری نسبت به زنانی دارند که پیش از ۲۵ سالگی برای نخستین بار صاحب فرزند میشوند.
۲- احتمال دوقلوزایی یا (سه قلوزایی) بیشتر است
گرچه ممکن است این امر از نظر برخی نکتهای منفی محسوب شود، اما چندقلوزایی به این معنی است که شما میتوانید زمانی که از پختگی و آمادگی بیشتری برخوردارید، همزمان صاحب بیش از یک فرزند شوید. این خبر خوبی است برای کسانی که خواهان داشتن بیش از یک فرزند هستند، اما آن را برای بعد از ۳۰ سالگی میخواهند. درست است که از آن زمان قدرت باروری رو به کاهش میگذارد، اما با بالا رفتن سن، احتمالاً دوقلوزایی بیشتر میشود چون تغییرات هورمونی سبب آزاد شدن چندین تخمک به طور همزمان میشود.
۳- ممکن است طول عمر شما بیشتر شود
تحقیقات نشان داده است که زنانی که بعد از سن ۳۳ سالگی فرزند آخر خود را به دنیا میآورند، دارای احتمال بیشتری برای زندگی به سنین بالاتر، به عبارتی بیشتر از ۹۵ سال، هستند. این به معنای آن است که با تأخیر دادن به فرزندآوری، ممکن است زندگی شما طولانیتری داشته باشد. این امکان را به شما میدهد که بیشتر از زندگی با فرزندان و خانوادهتان لذت ببرید.
۴- فرزندان شما ممکن است قد بلندتر و باهوشتر باشند
تحقیقات نشان داده است که زنانی که در بازهٔ سنی ۳۰ تا ۳۹ سالگی فرزند اول خود را به دنیا میآورند، فرزندانی با هوش بالاتر نسبت به مادران جوانتر (۲۰ تا ۲۹ ساله) دارند. همچنین، زنانی که در سنین بالاتر فرزند میزایند، احتمال دارد فرزندانی با قد بلندتر داشته باشند. از آنجایی که هوش و قد بلندتر بودن معمولاً به عنوان مزیتی مهم در نظر گرفته میشود، ممکن است ارزشمند باشد که تا بعد از ۳۰ سالگی صبر کنید تا فرزندآوری کنید.
معایب فرزندآوری در دههی ۲۰ زندگی
۱- ممکن است به لحاظ روانی خستهکنندهتر باشد
دوران دههی ۲۰ زندگی بهترین زمان برای کشف خود و تعیین مسیری است که میخواهید در زندگیتان طی کنید. فرزندآوری در این دوره ممکن است شما را مجبور به کنارهگیری موقت از شغل خود یا دست کشیدن از ترفیع شغلی که مدتها برایش سخت تلاش کردهاید، کند. علاوه بر این، ممکن است در زندگی مشترک خود درگیر مشکلاتی شوید که دلیل آن مسئولیت مشترک رسیدگی به نوزاد است. سازش با این موقعیت کار آسانی نیست، بخصوص وقتی که شما و همسرتان هر دو در حال کشف خود و شروع زندگی جدیدی هستید.
۲- ممکن است در سنین بالاتر درگیر مشکلات پزشکی بدتری شوید
بیشترین سلامتی مادر و سنی که در آن اولین زایمانش را دارد، ارتباط ویژهای دارد. هر چه یک زن زمان زایمان اول خود را به تعویق بیاندازد، وضعیت سلامتی بهتری برای آینده پیشبینی میشود. برای زنانی که اولین بار باردار میشوند و در حدود ۳۰ سالگی زایمان میکنند، بیشترین سطح سلامتی مورد انتظار است. بنابراین، مادران جوانتر ممکن است با ریسکهای کمتری در زمینه سلامتی مواجه شوند و با مشکلات کمتری روبرو شوند.
معایب فرزندآوری در دههی ۳۰ زندگی
۱- احتمال انجام زایمان به روش سزارین بیشتر است
از آنجایی که مادران در دههی ۳۰ سن بالاتر با ریسک بیشتری از مشکلات بارداری روبهرو هستند، احتمال انجام زایمان به روش سزارین نیز بیشتر میشود. به عنوان مثال، مشکلاتی همچون افزایش فشار خون میتواند باعث انجام عمل سزارین شود. این روش، اگرچه رایج است، اما با ریسکهایی همراه است، از جمله طولانیتر بودن زمان نقاهت نسبت به زایمان طبیعی.
۲- احتمال داشتن فرزند با مشکلات جسمانی بیشتر است
احتمال داشتن نوزاد با وزن کمتر (زمان تولد) و نوزاد نارس نیز بیشتر میشود. علت این مشکلات ممکن است دوقلوزایی باشد. نوزادان نارس، به ویژه کسانی که اولین نوزاد آنها هستند، اغلب با مشکلاتی همچون مشکلات تنفسی، نقص یادگیری و نقص شنوایی مواجه میشوند. همچنین احتمال بروز ناهنجاریهای کروموزومی نیز بیشتر میشود که میتواند منجر به تولد فرزند با مشکلات پزشکی مختلفی شود.
هیچ سن ایدهآلی برای فرزندآوری وجود ندارد
با توجه به مطالب بالا میتوان فهمید که هیچ سن ایدهآلی برای فرزندآوری زنان وجود ندارد. همهچیز به اولویتهای هر زن و شریک زندگی او بستگی دارد. شاید بهترین زمان برای مادر شدن شما زمانی باشد که آمادگی مواجهه با تمامی چالشهای بارداری را داشته باشید.