در حاصل از تحقیقات صورت گرفته در استرالیا، دانشمندان با بهرهگیری از امواج فراصوت (اولتراسوند) توانستهاند حرکت اسپرمها را بهبود بخشیده و توانایی شنا آنها را به حدود ۲۶۶ درصد افزایش دهند.
آموزههایی که از تحقیقات دانشگاه موناش ملبورن بهدست آمده، نشان میدهد که استفاده از امواج فراصوت با فرکانس بالا بر روی اسپرمها، توانایی حرکتی آنها را افزایش میدهد. این پیشرفت میتواند امیدواری جدید برای زوجینی باشد که به دنبال بچهدار شدن هستند.
یکی از دلایل اصلی ناکامی در باروری مردان کمتحرکی اسپرم یا «آستنوزواسپرمی» است. به گفته دانشمندان، حدود ۳۰ درصد مواقع ناکامی باروری به دلیل این مشکل رخ میدهد؛ به عبارت دیگر، اسپرمها به اندازه کافی قوی برای شنا نیستند و قادر به رسیدن به تخمک نمیباشند.
پژوهشگران دانشگاه موناش نشان دادهاند که تاباندن امواج فراصوت با مشخصات ۸۰۰ مگاوات و ۴۰ مگاهرتز به مدت ۲۰ ثانیه، میزان تحرک اسپرمها را به میزان ۲۶۶ درصد افزایش میدهد و درصد اسپرمهای غیرفعال یا «غیر پیشرونده» را از ۳۶ درصد به ۱۰ درصد کاهش میدهد.
علی وفایی، دانشجوی دکترا در دانشگاه موناش و یکی از نویسندگان مطالعه، اظهار کرد: «امواج فراصوت نه تنها سرعت شنای اسپرمها را افزایش میدهند، بلکه تقریباً دو سوم اسپرمها با کیفیت پایین به کیفیت بالاتر ارتقا یافتهاند.»
وی با اشاره به نقش مثبت امواج فراصوت در افزایش تحرک اسپرمها اظهار کرد: «اسپرمهای با تحرک کم بعد از استفاده از سونوگرافی، بیشترین افزایش تحرک را نشان دادند. این موضوع در حالی است که از دادههای بالینی میدانیم افزایش ۱۰ درصدی در تحرک اسپرم، به افزایش ۸ درصدی در میزان بارداری منجر میشود.»
دکتر رضا نصرتی، مدیر آزمایشگاه موناش کلایتون، نیز در این زمینه توضیح داد: «تکنیک فراصوت دارای پتانسیل فوقالعادهای برای افزایش موفقیت در مواردی حتی چالشبرانگیزتر از این است.»
وی افزود: «حرکت بالاتر اسپرم به معنای این است که مردان میتوانند از گزینههای کمتر تهاجمی در درمان ناکامی باروری بهرهمند شوند. گزینههایی که دارای درصد موفقیت بالاتری هستند و به سلامت فرزند آینده آسیب کمتری وارد میکنند.»
دکتر نصرتی ختم کرد: «با جلب حرکت اسپرمهای بیتحرک و افزایش تحرک اسپرمهای کمتحرک، میتوانیم به بیماران بیشتری کمک کنیم تا به جای گزینههای تهاجمی و پرهزینه مانند تزریق داخل سیتوپلاسمی اسپرم (که شامل تزریق یک اسپرم با کیفیت به تخمک با استفاده از یک سوزن بسیار ظریف میشود)، حداقلهای لازم برای انجام یک لقاح مصنوعی معمولی را به دست آورند.»