محققان از دانشگاه آکسفورد اظهار میکنند که با اجرای یک آزمایش خون، میتوان به تشخیص بیماری پارکینسون سالها پیش از ظهور علائم آن پرداخت. پارکینسون یکی از رایجترین اختلالات سیستم عصبی است که با پیشرفت آن، به طور اصلی سیستم حرکتی فرد تحت تأثیر قرار میگیرد.
تحقیقات نشان میدهد که با اندازهگیری مقدار پروتئین “آلفا سینوکلئین” در خون افراد، میتوان سالها پیش از ظهور علائم پارکینسون، بیماری را تشخیص داد. این تشخیص زودهنگام، امکان کندتر شدن پیشرفت بیماری را در افراد فراهم میکند.
پروتئین “آلفا سینوکلئین” در افراد مبتلا به پارکینسون، به طور نامتعارف در مغز تجمع پیدا کرده و به سلولهای عصبی آسیب و اختلالات حرکتی و اغلب زوال عقل منجر میشود.
در مرحله اولیه بیماری، سلولهای عصبی به تعداد قابل توجهی از بین میروند و تودههای پروتئین “آلفا سینوکلئین” در نقاط مختلف مغز حضور دارند. این بیماری حدود دههها قبل از ظهور علائم در بدن فرد آغاز میشود.
در تحقیق حاضر، تیم دانشمندان بر روی وزیکولهای خارج سلولی خاصی تمرکز کرد که از طریق مایعات بدن، از جمله خون، حرکت میکنند و ارتباطات مولکولی بین سلولها را تسهیل میکنند.
وزیکولهای خارج سلولی، ساختارهای دولایه لیپیدی با غشا هستند که تقریباً توسط همه انواع سلولها به فضای خارج سلولی ترشح میشوند.
در آزمایش، مقدار پروتئین “آلفا سینوکلئین” در این وزیکولهای خارج سلولی اندازهگیری شد. دقت این آزمایش تا حدودی ۹۰ درصد اعلام شده است.
تحقیقات بر روی ۳۶۵ نفر انجام شد و نشان داد که در افراد با خطر ابتلا به پارکینسون، سطح پروتئین “آلفا سینوکلئین” در وزیکولهای خارج سلولی عصبی با گذر زمان دو برابر شد. این آزمایش خون در بیش از ۸۰ درصد از شرکتکنندگان، حداقل هفت سال قبل از تشخیص پزشک، نتایج مثبت داشته است.
در فروردین سال جاری، محمد محسن میرمحمدی، نایبرئیس انجمن پارکینسون ایران، تعداد افراد مبتلا به این بیماری در کشور را به حدود “۲۵۰ هزار نفر” اعلام کرد. در اروپا نیز تخمین زده میشود که بین ۱ تا ۲ درصد از افراد بالای ۶۵ سال دارای بیماری پارکینسون باشند.
علائم فیزیکی این بیماری شامل لرزش در اندامهای مختلف، کندی حرکات بدن، و سفت شدن عضلات میشود. علاوه بر این، پارکینسون ممکن است به عواقب روانی نیز منجر شود، از جمله افسردگی، اضطراب و زوال عقل.