محققان پس از بررسی عوامل متعددی که به سبک زندگی افراد مرتبط است، دریافتهاند که شب بیداری و دیر بیدار شدن خطر ابتلا به دیابت را افزایش میدهد.
مطالعهای جدید پیام مهمی برای جغدهای شب به همراه دارد. یافتههای محققان بیمارستان بریگام و زنان در بوستون نشان میدهد که افراد علاقهمند به بیدار ماندن تا دیروقت در مقایسه با افراد سحرخیز، سبک زندگی ناسالمتری دارند و در نتیجه بیشتر از بقیه در معرض خطر ابتلا به دیابت قرار میگیرند.
تیانی هوانگ، همهگیرشناس و از نویسندگان مطالعه میگوید: «کرونوتایپ یا تمایل به خواب و فعالیت در بازهی زمانی خاصی از شبانهروز، به زمان خواب و بیداری دلخواه شخص اشاره دارد و تا حدودی بر اساس ژنتیک تعیین میشود، بنابراین ممکن است به سختی تغییر کند. افرادی که خود را جغد شب میدانند باید به سبک زندگی خود توجه بیشتری نشان بدهند، زیرا کرونوتایپ شبانه ممکن است خطر ابتلا به دیابت نوع دو را افزایش بدهد.»
نتایج مطالعه
محققان در مطالعات پیشین دریافتند افرادی که برنامهی خواب نامنظمتری دارند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به دیابت و بیماریهای قلبی قرار دارند و احتمال وجود الگوی خواب نامنظم در افرادی که کرونوتایپ شبانه دارند بیشتر است. هدف از این مطالعه، درک رابطهی بین کرونوتایپ و خطر ابتلا به دیابت، و بررسی نقش عوامل سبک زندگی بود.
تیم محققان دادههای ۶۳٬۶۷۶ پرستار زن را که از طریق «مطالعهی سلامت پرستاران دو» بین سالهای ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۷ جمعآوری شده بود، تجزیه و تحلیل کرد. این دادهها کرونوتایپ گزارششده (ارزیابی شبزندهدار بودن یا سحرخیزی شرکتکنندگان)، کیفیت رژیم غذایی، وزن، شاخص توده بدنی، زمان خواب، و عادات رفتاری مانند سیگار کشیدن، مصرف الکل، فعالیت بدنی و سابقهی خانوادگی ابتلا به دیابت را شامل میشد. تیم، وضعیت دیابت شرکتکنندگان را از طریق گزارشهای فردی و بررسی سوابق پزشکی آنها تعیین کرد.
تقریباً ۱۱ درصد از شرکتکنندگان گزارش کردند که کرونوتایپ «شبزندهدار قطعی» و حدود ۳۵ درصد گزارش کردند که کرونوتایپ «سحرخیز قطعی» دارند. تقریباً نیمی از افراد باقیمانده به عنوان «متوسط» طبقهبندی شدند، به این معنی که کاملاً سحرخیز و کاملاً شبزندهدار نبودند، یا فقط کمی به سمت یکی از این دو عنوان متمایل بودند.
پیش از بررسی عوامل سبک زندگی، شبزندهدارها ۷۲ درصد بیشتر در معرض افزایش خطر ابتلا به دیابت قرار داشتند. پس از بررسی عوامل سبک زندگی شرکتکنندگان، این رقم در شبزندهدارها به ۱۹ درصد تغییر کرد. فقط شش درصد از شبزندهدارهای این مطالعه سالمترین سبک زندگی را داشتند. در میان افرادی که ناسالمترین سبک زندگی را داشتند، ۲۵ درصد شبزندهدار بودند.
مطالعه نشان داد افراد شبزندهدار با احتمال بیشتری الکل مصرف میکنند، رژیم غذایی کمکیفیتی دارند، ساعتهای کمتری از شب را در خواب سپری میکنند، و معمولاً سیگار میکشند. وزن، شاخص توده بدنی و میزان فعالیت بدنی این افراد نیز در محدودهی ناسالم قرار دارد.
پیامدهای احتمالی و تحقیقات بیشتر
سینا کیانرسی، پژوهشگر پسادکترا و نویسندهی اول مطالعه، میگوید: «وقتی رفتارهای مرتبط با سبک زندگی ناسالم را تحت کنترل قرار دادیم ارتباط محکم بین کرونوتایپ و خطر ابتلا به دیابت کاهش یافت اما همچنان وجود داشت، یعنی سبک زندگی مقدار قابلتوجهی از این ارتباط را توضیح میدهد.»
ارتباط بین کرونوتایپ شب و خطر ابتلا به دیابت فقط در پرستارانی دیده میشد که در شیفتهای روزانه کار میکردند. این ارتباط در پرستاران شبکار دیده نمیشد. تیانی هوانگ میگوید: «زمانی که کرونوتایپ با ساعات کاری پرستاران مطابقت نداشت، شاهد افزایش خطر ابتلا به دیابت نوع دو بودیم. این یافتهی جالب نشان میدهد که شخصیسازی برنامهی کار میتواند سودمند باشد.»
مطالعهی سلامت پرستاران عمدتاً پرستاران زن سفیدپوست را شامل میشد، برای تعیین اینکه آیا الگوهای شناسایی شده با جوامع دیگر نیز سازگار است یا خیر، به تحقیقات بیشتری نیاز است. نتایج این مطالعه ارتباطها را نشان میدهد، اما نمیتواند علیت این ارتباط را تعیین کند. ممکن است عوامل دیگری نیز در کرونوتایپ فرد، تمایل به عادات ناسالم و خطر ابتلا به دیابت نقش داشته باشد.
محققان در قدم بعدی قصد دارند عوامل ژنتیکی تعیینکنندهی کرونوتایپ فرد و ارتباط آن با بیماریهای قلبی و دیابت را در جمعیتهای بزرگتر و متنوعتر بررسی کنند.
کیانرسی خاطرنشان میکند که در صورت کشف رابطهی بنیادین کرونوتایپ با دیابت و سایر بیماریها، پزشکان میتوانند از تدابیر بهتری برای پیشگیری و درمان بیماران استفاده کنند.
نتایج مطالعه در Annals of Internal Medicine منتشر شده است.