برای قرنها، مردم در سواحل آفتابی مدیترانه پس از صرف آرام و طولانی وعده غذایی، اغلب به میادین شهر میرفتند تا همسایگان خود را ببینند و با آنها معاشرت کنند. پیادهروی بخشی از این سبک زندگی است که به عنوان یک عنصر اساسی از رژیم غذایی مدیترانهای سالم تلقی میشود.
پیشتر تحقیقات نشان داده بود که رژیم غذایی مدیترانهای میتواند به کاهش خطر ابتلا به دیابت، کلسترول بالا، بیماریهای قلبی، سکته مغزی و برخی انواع سرطانها کمک کند و همچنین باعث تقویت استخوانها، بهبود سلامت مغز، پیشگیری از زوال عقل و افسردگی، و حتی به کاهش وزن کمک کند.
حالا تحقیقات جدید نشان میدهد که عادت به پیادهروی پس از وعده غذایی نیز مزایای بسیاری از نظر سلامتی دارد و میتواند سطح قند خون افراد را کاهش دهد. بر اساس نتایج یک مطالعه، حتی پیادهروی حداقل دو تا پنج دقیقه پس از وعده غذایی میتواند تأثیر مثبتی بر سلامت افراد داشته باشد.
به گزارش شبکه سیانان، آیدان بافی، یک پژوهشگر دکترا در دانشگاه لیمریک ایرلند و یکی از نویسندگان این مطالعه، توضیح میدهد: “ایستادن پس از وعده غذایی نیز میتواند کمک کند، اما نه به اندازه پیادهروی.”
نتایج پژوهشها نشان میدهد که ایستادن متناوب در طول روز، به ویژه پس از وعده غذایی، میتواند باعث کاهش گلوکز خون به میزان متوسط ۹.۵۱ درصد نسبت به نشستن طولانی مدت شود. در عین حال، پیادهروی متناوب در طول روز میتواند باعث کاهش بیشتر گلوکز به میزان متوسط ۱۷.۰۱ درصد نسبت به نشستن طولانی مدت شود.
بافی افزود: “این نشان میدهد که وقفه دادن به نشستن طولانی مدت با پیادهروی و حرکت در طول روز برای کنترل سطح گلوکز خون مفید است.”
در این تحقیق، محققان هفت مطالعه مرتبط را مورد بررسی قرار دادند که تأثیر نشستن، ایستادن و پیادهروی بر سطح انسولین و قند خون افراد را بررسی میکردند. شرکتکنندگان در این مطالعات در طول یک روز کامل هر ۲۰ تا ۳۰ دقیقه دو تا پنج دقیقه ایستاده یا پیادهروی میکردند.
تجزیه و تحلیل نتایج، که در نشریه علمی “Sports Medicine” منتشر شده، نشان داد که ایستادن پس از وعده غذایی نسبت به نشستن سر میز یا مبل، تأثیر مثبتی بر سطح قند خون دارد، اگرچه تأثیر آن بر انسولین در جریان خون کمتر است. بر اساس نتایج این تحقیق، پیادهروی پس از وعده غذایی میتواند سطح قند خون را به تدریج کاهش دهد و سطح انسولین در جریان خون را ثابتتر نگه دارد نسبت به زمانی که ایستاده یا نشستهاند.
به اظهار نظر تخصصی، جلوگیری از افزایش قند خون برای سلامت بدن مفید است. زیرا افزایش شدید و کاهش سریع آن در سطح خون میتواند خطر ابتلا به دیابت و بیماریهای قلبی را افزایش دهد. مطالعات نشان دادهاند که سطح قند خون در مدت ۶۰ تا ۹۰ دقیقه پس از مصرف غذا افزایش مییابد، بنابراین بهتر است بلافاصله پس از پایان مصرف وعده غذایی به فعالیت بپردازید.
واقعیت این است که ماهیچهها برای تأمین انرژی به گلوکز وابسته هستند، بنابراین قدم زدن به تصفیه گلوکز از خون کمک میکند. به همین دلیل بسیاری از ورزشکاران قبل از شرکت در مسابقات مانند ماراتن از مصرف کربوهیدرات بالا استفاده میکنند، زیرا این اقدام باعث افزایش سطح گلوکز خون آنها میشود.
تغذیهشناسان توصیه میکنند که به منظور بهرهبرداری حداکثری از تأثیرات کاهش قند خون از فعالیت بعد از وعده غذایی، میزان فعالیت خود را به حداقلی معادل با استانداردهای فعالیت بدنی در آمریکا افزایش دهید؛ به عبارتی ۱۵۰ دقیقه تحرک بدنی با شدت متوسط و دو روز فعالیت تقویت عضلات در هفته.
مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای ایالات متحده در مورد تأثیرات این نوع فعالیت هفتگی اظهار کرده است: “افرادی که حدوداً ۱۵۰ دقیقه در هفته به فعالیت بدنی میپردازند، در مقابل افرادی که بیتحرک هستند، ۳۳ درصد کمتر در معرض خطر مرگ ناشی از عوامل مختلف قرار دارند.”
به این معناست که اگر هر روز هفته تنها ۲۱ دقیقه و ۴۳ ثانیه وقت خود را برای تحرک اختصاص دهید، خطر مرگ به علت هر گونه عاملی را به میزان سوم کاهش میدهید.