مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ایالات متحده (CDC)، به دنبال افزایش شیوع سرخک در جهان، به پزشکان هشدار داده است تا نسبت به خطر موارد سرخک در حال افزایش در حالت آمادهباش باشند. در پیام ارسالی در ابتدای این ماه، CDC به پزشکان هشدار داده که اقدامات لازم را نسبت به بیمارانی که علائم سرخک از جمله راشهای پوستی و تب را دارند، و همچنین افرادی که به کشورهایی با شیوع بالای سرخک سفر کردهاند، انجام دهند.
CDC اعلام کرده است که از اول دسامبر ۲۰۲۳ (دهم آذر) تا بیست و سوم ژانویه ۲۰۲۴ (سوم بهمن)، ۲۳ مورد سرخک در ایالات متحده شناسایی شده است. از این تعداد، هفت مورد مستقیماً به وسیلهٔ مسافران بینالمللی به این کشور وارد شدهاند و دو شیوع دیگر نیز حاصل از حالات موارد بیش از پنج نفر بوده است. اغلب موارد شناساییشده شامل افرادی کودکان و نوجوانان واکسینهنشده بودهاند.
شیوع سرخک در ایالات متحده عمدتاً از طریق افراد واکسینهنشده یا کمتر واکسینهشده در این کشور شروع شده است. این افراد عفونت را از خارج از کشور دریافت و پس از بازگشت، بیماری را به افراد واکسینهنشده یا کمتر واکسینهشده در جوامع خود منتقل میکنند.
از سالهای اخیر، نرخ واکسیناسیون علیه سرخک و تزریق واکسن MMR، که از بیماریهای سرخک، اوریون و سرخچه جلوگیری میکند، در سطح جهان و ایالات متحده کاهش یافته است. این افت ناشی از اختلال در مراقبتهای بهداشتی مرتبط با دنیاگیری کووید و تردید افراد در تزریق واکسن به دلیل انتشار اطلاعات غلط است.
در پیام اطلاعرسانی به نام “برای موارد سرخک هوشیار باشید”، CDC آورده است: “افزایش تعداد موارد سرخک در هفتههای اخیر نشاندهنده افزایش شیوع جهانی سرخک و تهدید جهانی بیشتر از این بیماری است.”
بر اساس اطلاعات سازمان بهداشت جهانی، منطقه یورو در سال ۲۰۲۳ در مقایسه با سال ۲۰۲۲ افزایش ۴۰ برابری در موارد ابتلا به سرخک تجربه کرده است. این منطقه در سال گذشته بیش از ۴۲٬۲۰۰ مورد ابتلا به سرخک را ثبت کرده؛ درحالیکه این رقم در سال ۲۰۲۲ تنها ۹۴۱ مورد بود.
سازمان بهداشت جهانی (WHO) از تشدید سریع موارد ابتلا به سرخک در قزاقستان (که WHO آن را بخشی از منطقه یورو میداند) خبر داده است. قزاقستان با ۱۳٬۶۷۷ مورد ابتلا در سال ۲۰۲۳، بیشترین موارد ابتلا به سرخک را در منطقه به ثبت رسانده است. این آمار مربوط به ۶۳۹ مورد در هر یک میلیون نفر است. وزیر بهداشت قزاقستان در بیانیهای خبری گفت: “درحالحاضر ۲۱۶۷ کودک مبتلا به سرخک در بیمارستانهای این کشور بستری هستند که وضعیت ۲۷ نفر از آنها وخیم است.”
شیوع بیماری سرخک به طور قابل توجهی از کودکان واکسینهنشده ناشی میشود که در طی دوره دنیاگیری کووید، روند واکسیناسیون معمول آنها مختل شده است. سازمان جهانی بهداشت اظهار داشته که ۶۵ درصد از موارد گزارششدهی سرخک کودکان زیر ۵ سال را شامل میشود. در حال حاضر قزاقستان تلاش میکند با واکسینهزدن کودکان، از شیوع بیماری سرخک جلوگیری کند.
هانس هنری پی گلوکه، مدیر منطقهای سازمان جهانی بهداشت در اروپا، اظهار کرده: “بیماری سرخک بسیار عفونی است؛ اما با کمک واکسیناسیون میتوان بهطور موثری از آن جلوگیری کرد. من از قزاقستان بهدلیل اقدامات فوری برای پیشگیری از گسترش این بیماری خطرناک قدردانی میکنم.”
سرخک در بسیاری از مناطق دیگر جهان نیز در حال گسترش است. آژانس امنیت بهداشتی بریتانیا، هفته گذشته دربارهٔ احتمال شیوع مداوم سرخک هشدار داد. از اکتبر ۲۰۲۳ تا ۱۸ ژانویه ۲۰۲۴ (۲۸ دی)، ۲۱۶ مورد تاییدشده و ۱۰۳ مورد احتمالی در منطقهی میدلندز غربی شناسایی شدهاند. مقامات هشدار میدهند که مناطقی با نرخ واکسیناسیون پایین در معرض خطر شیوع قرار دارند.
بیشتر آمریکاییها به طور همگانی واکسنهای MMR خود را به تعداد دوزها دریافت کردهاند. این واکسنها که به صورت دو دوز توصیه میشوند، به نسبت ۹۷ درصد موارد مقابله با سرخک مؤثر هستند و به عنوان محافظ مادامالعمر درنظر گرفته میشوند؛ اما افرادی که در برابر این بیماری واکسینه نشده یا تعداد دوزهای کافی را دریافت نکردهاند، در معرض خطر بالای عفونت قرار دارند.
CDC برجسته میکند که ویروس سرخک قادر است تا دو ساعت پس از خروج فرد آلوده از محیط، در هوا باقی بماند. این بیماری بسیار عفونی بوده و تا ۹۰ درصد افراد واکسینهنشدهای که در معرض آن قرار میگیرند، بیمار میشوند. افراد پس از ابتلا به بیماری، از ۴ روز پیش از بروز بثورات جلدی تا ۴ روز پس از بروز این بثورات، ناقل ویروس هستند و میتوانند دیگران را آلوده کنند.