از دید بسیاری خنده بهترین دارو است، بهخصوص اگر آن را با عناصر متداول و همیشگی سینمای بالیوود درهم آمیخته و اثری کمدی خلق کرد. دراین صورت شاهد ساخت آثاری جاودانه هستیم که تا سالها محبوب تماشگران باقی میمانند. باید قبول کرد که فعالیت در ژانر کمدی بههیچ وجه آسان نیست، اما در طول دهههای گذشته صنعت فیلم هند موفق به تولید آثاری کمدی شده است که هرکدام در گذر سالها امتحان خود را پس داده و بهعنوان آثاری سرگرم کننده و درخور توجه شناخته شدند.
درادامه با زومجی همراه باشید تا به مرور تعدادی از بهترین فیلمهای کمدی تاریخ بالیوود بپردازیم. همچون همیشه ذکر این نکته را ضروری میدانیم که ممکن است در طول این مطلب به خط داستانی شماری از آثار سینمایی اشاره شده باشد. درنتیجه هشدار اسپویل را جدی بگیرید.
۲۰. فیلم با من ازدواج میکنی
فیلم Mujhse Shadi Krogi
ژانر: کمدی، عاشقانه
کارگردان: دیود داوان
بازیگران: سلمان خان، آکشی کومار و پریانکا چوپرا
سال انتشار: ۲۰۰۴
میانگین امتیازات Mujhse Shadi Krogi در IMDB: ۶/۷
کارگردان دیوید داوان عمدتا به خاطر کمدیهای بازاری خود به شهرت رسیده است و فیلم با من ازدواج میکنی هم چنین رویکردی دارد. این کمدی رمانتیک همان مشخصههای ساختاری آثار داوان را در خود دارد و نشان میدهد که این کارگردان علاقهای به تغییر سبک خود ندارد.
فیلم با من ازدواج میکنی با استقبال خوب منتقدان مواجه شد که کارگردانی، فیلمبرداری، حرکات موزون، سبک و اجرای بازیگران را مورد ستایش قرار دادند. از دید برخی منتقدان اینکه فیلم پایانی سرراست و مشخص داشت یکی از نکات قوت فیلم بود، چرا که درنهایت تماشاگر احساس نمیکند درگیر طرحی مبهم با پایانی نامشخص شده است. یکی از منتقدان که برای سرویس خبری هند و آسیا کار میکند هم در یادداشتی از این فیلم بهعنوان هوشمندانهترین کمدی کارنامه حرفهای داوان نام برد، فیلمی که میتوان آن را درکنار اعضای خانواده و دوستان تماشا کرده و لذت برد.
۱۹. فیلم ای خوش شانس! ای خوشبختی!
فیلم Oye Lucky! Lucky Oye!
ژانر: کمدی، درام، جنایی
کارگردان: دیباکار بانرجی
بازیگران: آبهای دئول، پارش راوال و نیتو چاندرا
سال انتشار: ۲۰۰۸
میانگین امتیازات Oye Lucky! Lucky Oye! در IMDB: ۷/۷
داستان فیلم ای خوش شانس! ای خوشبختی! در مورد پسری از خانوادهای فقیر از حومه شهر دهلی است که مبدل به مردی کاریزماتیک و نترس میشود. مردی که تعدادی از افراد سرشناس چندین شهر بزرگ هند را تنها برای سرگرم شدن مورد دستبرد قرار میدهد. او بعد از دستگیر شدن به تفصیل در مورد زندگی خود صحبت میکند. از دوران کودکیش، از ازدواج دوم پدرش و همینطور روابطش با خواهر و برادرش و مسائلی که باعث ورود او به دنیای جرم و جنایت شده است. درهمین حال مطبوعات بهدنبال رسیدن به پاسخ این پرسش هستند که باوجود این همه اعمال خلاف، چرا او زودتر از اینها دستگیر نشده است؟
این فیلم با تحسین منتقدان مواجه شد، اثری که تماشاگران را در فضایی قرار میدهد که کاملا با قهرمان داستان همذات پنداری میکنند. منتقدی دیگر اشاره میکند که تنها نقطه ضعف فیلم موسیقی آن است که گاهی بلند و آزاردهنده میشود و از نظر یکی دیگر از منتقدان فیلم ای خوش شانس! ای خوشبختی!، اثری است که به قدرت درک و هوش مخاطب احترام میگذارد و از این نظر اثری خاص و منحصربهفرد است.
۱۸. فیلم هزارتو
فیلم Bhool Bhulaiyaa
ژانر: کمدی
کارگردان: پریادارشان
بازیگران: آکشی کومار، شاینی آهوجا، ویدیا بالان و آمیشا پاتل
سال انتشار: ۲۰۰۷
میانگین امتیازات Bhool Bhulaiyaa در IMDB: ۷/۴
تلفیق کمدی با فضای ترسناک و وهمآلود، باعث شده است که فیلم هزارتو یکی از آثار جذاب دنیای بالیوود باشد. درکنار نقشآفرینی شماری از چهرههای شاخص سینمای هند همچون آکشی کومار و ویدیا بالان، وجود داستانی خوش ساخت که براساس داستانهای عامیانه و خرافی رایج هند نگاشته شده، پیچشهای روانشناختی مهیج و البته مجموعهای رنگارنگ از شخصیتهای باورپذیر باعث شده است که این اثر متفاوت از کار دربیاید.
داستان فیلم در مورد عمارتی به ظاهر تسخیر شده است که تأثیری ناخوشایند روی یکی از اعضای خانواده دارد. آکشی کومار در نقش یک رونشناس عجیب و غریب وارد عمل میشود تا مسئله را حل کند. روشهای غیرمعمول او برای کشف حقیقت ماجرا باعث هرجومرج بیشتری در میان اعضای خانواده میشود، اما درنهایت او از این آشفتگی به نفع خود بهره برده و به شیوهای متفاوت پرده از اسرار برمیدارد.
۱۷. فیلم مبارک باشد (تبریک)
فیلم Bhadhai Ho
ژانر: کمدی، درام
کارگردان: آمیت راویندرنات شرما
بازیگران: آیوشمان کورانا، نینا گوپتا و گاجراج رائو
سال انتشار: ۲۰۱۸
میانگین امتیازات Bhadhai Ho در IMDB: ۷/۹
باتوجه به حضور بازیگرانی بااستعداد همچون آیوشمان کورانا طبیعی است که فیلم تبریک یا مبارک باشد یکی از فیلمهای کمدی بالیوودی باشد که مورد توجه مخاطبان قرار گرفته است.
داستان در مورد مرد جوان ۲۵ سالهای است که پس از آشنایی با دختر مورد علاقهاش، به فکر ازدواج کردن افتاده است. خانواده او زندگی سادهای دارند، پدرش در راهآهن کار میکند و مادرش زنی خانهدار است که مرتب از سوی مادر شوهرش سرزنش میشود. اما اوضاع زمانی پیچیده میشود که او پی میبرد مادرش تازه دراین سن و سال به فکر بچهدار شدن مجدد افتاده است، درنتیجه او بهدنبال راهی میگردد تا از والدین، دوستان و جامعه دوری کند.
۱۶. فیلم عمه ۴۲۰
فیلم Chachi 420
ژانر: کمدی، درام، خانوادگی
کارگردان: کمال حسن
بازیگران: کمال حسن، آمریش پوری و اوم پوری
سال انتشار: ۱۹۹۷
میانگین امتیازات Chachi 420 در IMDB: ۷/۴
داستان فیلم عمه ۴۲۰ فضایی درهم و برهم را به نمایش میگذارد که در آن یک پدر شوهر عاشق دامادش میشود که خود را بهصورت خانمی میانسال درآورده است.
درحالت کلی به نظر میرسد این فیلم الهام گرفته از «خانم داتفایر» با بازی رابین ویلیامز است، اما دراین بین کمال حسن هم موفق شده فضای فیلم را در راستای هدف خود مدیریت کرده و یکی از بهترین کارهای خود را در این کمدی بسیار دوست داشتنی برای مخاطبان به ارمغان بیاورد.
۱۵. فیلم شادکامی
فیلم Dhamaal
ژانر: کمدی، اکشن، جنایی
کارگردان: ایندرا کومار
بازیگران: سانجی دات، ارشد وارسی و ریتیش دشموک
سال انتشار: ۲۰۰۷
میانگین امتیازات Dhamaal در IMDB: ۷/۴
داستان فیلم شادکامی در مورد چهار دوست است که از مشکلاتی همچون تنبلی، بیکاری و بیخانمان بودن رنج میبرند. اما زمانیکه شانس به آنها رو کرده و سارقی رو به مرگ از راز گنجی مخفی با آنها صحبت میکند، اوضاع این چهار نفر تغییر میکند. آنها اکنون وارد مسابقهای با زمان میشوند تا هرچه زودتر به گنج دفن شده دست پیدا کنند. ایندرحالی است که افسر پلیسی مصمم هم در تعقیب آنها است تا زودتر از این چهار نفر، گنج را پیدا کند.
بهگفته برخی منتقدان با وجود مدت زمان طولانی فیلم، خبری از آهنگهای مرسوم فیلمهای هندی نیست و در نبود این آهنگهای عاشقانه، باز هم فیلم شادکامی چیزهای زیادی برای عرضه کردن دارد. به جز کارگردانی برجسته ایندرا کومار، فیلم خالق لحظات کمدی بسیاری است که مخاطب را به خنده میندازد. بااینحال فیلم میتوانست با تدوینی مناسب ضرباهنگ بهتری داشته باشد، ضمن آنکه متأسفانه خط داستانی آن چندان عمیق نیست و به تمام پرسشهای ایجاد شده در ذهن مخاطب هم پاسخ درخوری نمیدهد.
۱۴. فیلم سه نخاله
فیلم Hera Pheri
ژانر: کمدی، اکشن، جنایی
کارگردان: پریادارشان
بازیگران: آکشی کومار، پارش راوال و سونیل شتی
سال انتشار: ۲۰۰۰
میانگین امتیازات Hera Pheri در IMDB: ۸/۱
وقتی صحبت از تاریخ آثار کمدی بالیوود درمیان باشد، بعید است نام سه نخاله یا دنباله آن با عنوان «کلک در کلک» درمیان نباشد. فیلمهایی که از نظر کلاس و فضا با دیگر آثار این ژانر تفاوت دارند. طرح اصلی این فیلم از فیلمی مالایی با عنوان «Ramji Rao Speaking» اقتباس شده است، بااینحال نسخه هندی زبان آن بیشتر در میان مخاطبان جا افتاده و به محبوبیت رسید.
سه بازیگر اصلی این فیلم که در نسخهی بعدی آن هم حضور دارند، نقشی مهم در جذابیت این اثر دارند. درواقع شیمی آکشی کومار، سونیل شتی و پارش راوال است که این اثر را اینگونه محبوب کرده است. داستان فیلم در مورد سه فرد خوش خیال و نادان است که در پی پاسخ دادن به یک تماس تلفنی اشتباه، درگیر شبکهای خطرناک از جنایت و فریب میشوند. فضای پرهرج و مرج فیلم بهگونهای تأثیرگذار از کار درآمده که سالها است به نمادی برای اغلب فیلمهای کمدی بالیوودی تبدیل شده است.
۱۳. فیلم ازدواج تانو و مانو
فیلم Tanu Weds Manu
ژانر: کمدی، درام، عاشقانه
کارگردان: آناند رای
بازیگران: ماداوان، کانگانا رانوت و جیمی شرگیل
سال انتشار: ۲۰۱۱
میانگین امتیازات Tanu Weds Manu در IMDB: ۶/۸
کمدی عاشقانه ازدواج تانو و مانو از اولین روزهای اکران به موفقیت تجاری قابل قبولی تبدیل شد. پس از اکران فیلم، شاهد نقدهای متفاوتی در مورد آن بودیم که البته کفه آنها به نفع نظرات مثبت سنگینی میکرد. منتقدان با تمجید از مفهوم تازه و باطراوت فیلم درکنار فیلمنامه خوب، موسیقی متن جذاب و اجرای حرفهای بازیگران بهخصوص کنگنا رانوت، درمجموع فیلم ازدواج تانو و مانو را اثری قابل قبول ارزیابی کردند. موفقیت این فیلم بهاندازهای بود که شاهد ساخت دنباله آن در سال ۲۰۱۵ بودیم.
داستان این فیلم در مورد دکتری لندن نشین به نام «مانوج شرما» است که پس از مدتها دوری به دهلی برگشته و همراه خانوادهاش به ایالت اوتارپرادش سفر میکند تا با عروس آینده خود ملاقات کند. مانو به این ازدواج رضایت دارد، اما تانوجا به او میگوید که قصد ازدواج با پسر مورد علاقهاش را دارد و دراین میان رضایت خانواده هم برایش اهمیتی ندارد. بهاین ترتیب والدین مانو بهدنبال گزینههایی دیگری برای ازدواج او هستند، اما قلب او پیش تانو گیر کرده است.
۱۲. فیلم ویکی اهداکننده
فیلم Vicky Donor
ژانر: کمدی، عاشقانه
کارگردان: شوجیت سیرکار
بازیگران: آیوشمان کورانا، آنو کاپور و یامی گوتام
سال انتشار: ۲۰۱۲
میانگین امتیازات Vicky Donor در IMDB: ۷/۸
داستان فیلم ویکی اهدا کننده از آنجایی آغاز میشود که یک متخصص باروری بهدنبال یک اهداکننده خوب سلولهای جنسی میگردد. او با ویکی ملاقات کرده و او را متقاعد میکند که در این کار به او کمک کند. همه چیز خوب پیش میرود تا زمانیکه ویکی تصمیم به ازدواج میگیرد و دراین زمان راز او فاش میشود. از طرف دیگر همسر ویکی نمیتواند باردار شود و این مسئله اوضاع را سختتر میکند.
این فیلم یکی از بهترین فیلمهای کمدی سالهای اخیر بالیوود است. بااینحال و باوجود اینکه فضای کلی کار کمدی است، کارگردان هدف خود را از ساخت این فیلم به مسائل جدیتری پیوند زده است. او در گفتگویی اشاره کرد هدف او از ساخت فیلم ویکی اهداکننده درمعرض دید قرار دادن مسائل سادهای همچون ناباروری و لقاح مصنوعی بوده است که هر دو جزو تابوهای جامعه هند هستند که کمتر کسی به آنها توجه میکند.
۱۱. فیلم کار خود به شیوه خود
فیلم Andaz Apna Apna
ژانر: کمدی، اکشن، عاشقانه
کارگردان: راجکومار سانتوشی
بازیگران: سلمان خان، عامر خان، کاریشما کاپور و راوینا تاندون
سال انتشار: ۱۹۹۴
میانگین امتیازات Andaz Apna Apna در IMDB: ۸
فیلم کار خود به شیوه خود یکی از کمدیهای کلاسیک بالیوودی است که تابهامروز همچنان بهدلیل فضای کمدی و طنز منحصربهفرد خود جذاب باقی مانده است. دراین اثر که ستارگان مطرح آن زمان همچون سلمان خان و عامر خان در آن حضور دارند، همه چیز دست بهدست هم داده تا داستان فیلم با حالوهوایی خاص و تکرار نشدنی روایت شود.
دو خان بالیوودی در این فیلم در نقش دو همکار پرمدعا ظاهر شدهاند که خیلی زود به خاطر بهدست آوردن قلب دختری از خانوادهای ثروتمند به رقبای جدی هم تبدیل شده و حتی کارشان به دشمنی هم کشیده میشود. فضای فیلم مملو از شرایط عجیب و غریب است که ازطریق اجرای نقشههای ناشیانه ایجاد میشوند، بااینحال نتیجه نهایی کار اغلب خوب از کار درمیآید. این فیلم بهدلیل شخصیتپردازی جالب و دیالوگهای بهیادماندنی خود همچنان تابهامروز محبوب طرفداران آثار کمدی بالیوود باقی مانده است.
۱۰. فیلم ادامه بده داداش مونا
فیلم Carry On, Munna Bhai
ژانر: کمدی، درام، عاشقانه
کارگردان: راجکومار هیرانی
بازیگران: سونیل دات، ارشد وارسی و ویدیا بالان
سال انتشار: ۲۰۰۶
میانگین امتیازات Carry On, Munna Bhai در IMDB: ۸
فیلم ادامه بده داداش مونا دنباله فیلم کمدی و خاطرهانگیز مونا قلدره است که یک بار دیگر با حضور سانجی دات در نقش این خلافکار دوست داشتنی ساخته شد. به جز سانجی دات، ارشد وارسی هم دوباره نقش دستیار او را ایفا میکند، اما این بار ویدیا بالان جایگزین گریسی سینگ شده و نقش اصلی زن را برعهده دارد. ماجرا باز هم در مورد داداش مونا است که شروع به دیدن روح مهاتما گاندی میکند و ازطریق تعامل با گاندی شروع به تمرین چیزی میکند که از آن با عنوان «گاندییسم» یاد میشود. مونا سعی دارد از این طریق به مردم عادی کمک کند تا مشکلاتشان را حل کنند.
فیلم ادامه بده داداش مونا بهدلیل کارگردانی، خط داستانی، دیالوگها، نقش آفرینی درخشان بازیگران و مضمون مهم و پیام اجتماعی تأثیرگذار خود مورد تحسین گسترده منتقدان قرار گرفته و در گیشه هم فروشی شگفتانگیز را تجربه کرد. این اثر در جشنوارههای مختلف هند نامزد دریافت جایزه شده و چندین جایزه معتبر از جمله جایزه بهترین فیلم به انتخاب منتقدان و بهترین بازیگر کمدی را از آن خود کرد. فیلم ادامه بده داداش مونا بهعنوان یک اثر مستقل به بخش بهترین فیلم خارجی اسکار سال ۲۰۰۷ ارسال شد، هرچند درنهایت فیلم «زعفرانی رنگش کن» (Rang De Basanti) بهعنوان نماینده رسمی هند به اسکار معرفی شد.
۹. فیلم Delhi Belly
ژانر: کمدی، جنایی، اکشن
کارگردان: آبینای دئو
بازیگران: عمران خان، ویرداس، کونال روی کاپور
سال انتشار: ۲۰۱۱
میانگین امتیازات Delhi Belly در IMDB: ۷/۵
فیلمسازان بالیوود هرازچند گاهی به سراغ ساخت کمدیهای سیاهی میروند که برخی از آنها همچون فیلم دهلی بلی به شهرت بسیاری دست پیدا میکنند.
فیلم داستان اتفاقات پیچیده زندگی سه هم اتاقی را دنبال میکند که با انجام اشتباهی ناخواسته درگیر وضعیتی خاص میشوند. آنها بستهای حاوی الماسهای گرانبها و نمونه مدفوع ارسال شده برای یک پزشک محلی را به اشتباه تحویل میدهند و این فرضیه اولیه خندهدار، تا پایان فضایی شاد و مفرح را برای بیننده فراهم میکند.
۸. فیلم دهاتیهای خوش شانس
فیلم Malamaal Weekly
ژانر: کمدی، عاشقانه، درام
کارگردان: پریادارشان
بازیگران: پارش راوال، اوم پوری و ریتیش دشموک
سال انتشار: ۲۰۰۶
میانگین امتیازات Malamaal Weekly در IMDB: ۷
فیلم دهاتیهای خوششانس یک کمیک تاریک است که به مسائل روزمره زندگی مردم ساکن مناطق روستایی هند میپردازد. از آنجایی که کارگردانی این اثر را هم پریادارشان برعهده دارد، طبیعی است که فضای آن بیشباهت به دیگر آثار برجسته این کارگردان همچون سه نخاله و «دویدن در پیرامون» (Bhagam Bhag) نباشد.
داستان فیلم از زمانی آغاز میشود که شخصیت لیلارام با بازی پارش راوال، جسد فردی که بهتازگی برنده لاتاری شده است را در خانهاش پیدا میکند. حالا او یک نقشه ساده دارد، بلیط برنده را پیدا کرده و خودش جایزه را بگیرد. اما اوضاع زمانی پیچیده میشود که روستایی دیگری او را دراین وضعیت پیدا کرده و تصور میکند او قاتل است.
فیلم دهاتیهای خوش شانس یک اثر سرگرمکننده است که اگرچه بهظاهر داستانی ساده دارد، اما مخاطبان را با پیچیدگیهای خود تحت تأثیر قرار میدهد.
۷. فیلم داداش مونا یا مونا قلدره و محبت جادویی
فیلم Munna Bhai M.B.B.S
ژانر: کمدی، درام
کارگردان: راجکومار هیرانی
بازیگران: سانجی دات، ارشد وارسی و گریسی سینگ
سال انتشار: ۲۰۰۳
میانگین امتیازات Munna Bhai M.B.B.S در IMDB: ۸/۱
اولین تجربه کارگردانی راجکومار هیرانی، فیلم داداش مونا یا مونا قلدره است، اثری که میتوان از آن بهعنوان یکی از مهمترین درامهای اجتماعیی بالیوود هم یاد کرد. این فیلم بهدلیل اجرای بازیگرانش هم به شهرت رسیده است.
داستان فیلم در مورد خلافکاری محلی در شهر بمبئی است که با عنوان مونا بای یا داداش مونا شناخته میشود. درست است که او خلافکار است، اما درواقع بیشتر اوقات فردی دوست داشتنی است که موفق شده حتی پدر و مادرش را فریب داده و وانمود کند که پزشک است. اما بالاخره یک روز حقیقت از پرده بیرون افتاده و والدینش بالاجبار از حقیقت اطلاع پیدا میکنند. داداش مونا هم که انتظار چنین اتفاقی را نداشت تصمیم میگیرد که واقعا پزشک شود. در طول مسیرش برای رسیدن به این هدف، او با ایمان خود به قدرت عشق و دوستی زندگی انسانهای بسیاری را تحت تأثیر قرار میدهد.
۶. فیلم اوه خدای من
فیلم OMG: Oh My God!
ژانر: کمدی، درام، خیالانگیز
کارگردان: آمیش شوکلا
بازیگران: آکشی کومار، پارش راوال و میتون چاکرابورتی
سال انتشار: ۲۰۱۲
میانگین امتیازات OMG: Oh My God! در IMDB: ۸/۱
فیلم کمدی اوه خدای من براساس نمایشنامهای گجراتی ساخته شده است. البته منبع الهام هم این نمایشنامه فیلمی با عنوان «مردی که از خدا شکایت کرد» (The Man Who Sued God) است. این فیلم با نظرات مثبت منتقدان مواجه شد. به باور منتقدان فیلم دست روی موضوعی حساس گذاشته که کمتر مورد توجه قرار گرفته است. همین مسئله باعث شده است که این اثر طرفداران و مخالفان خاص خود را داشته باشد. بااینحال درنهایت فیلم اوه خدای من در انتقال پیام اصلی خود موفق عمل میکند.
افتتاحیه این فیلم آنگونه که باید و شاید پرزرق و برق نبود، اما به تدریج شاهد رشد فیلم بودیم که تا هفتهها ادامه داشت. فیلم اوه خدای من در جریان برگزاری دومین جایزه فیلم هندی (IRDS Hindi Film Awards)، جایزه بهترین فیلم را از سوی مؤسسه تحقیقات و مستندسازی علوم اجتماعی دریافت کرد. این فیلم همچنین برنده جایزه بهترین فیلمنامه اقتباسی شصتمین دوره جوایز ملی فیلم شد.
۵. فیلم Khosla Ka Ghosla!
ژانر: کمدی، درام، جنایی
کارگردان: دیباکار بانرجی
بازیگران: آنوپم کهیر، بومان ایرانی و پروین داباس
سال انتشار: ۲۰۰۶
میانگین امتیازات Khosla Ka Ghosla! در IMDB: ۸/۲
کوسلا (آنوپم کهیر) مردی از طبقه متوسط جامعه است که در دهلی نو زندگی میکند. زندگی کوسلا شاید ساده باشد، اما او مردی با سلیقه و حساس است. او تمام پسانداز خود را صرف خریدن قطعه زمینی در بخش جنوبی دهلی کرده است تا خانهای جدید برای خود و خانوادهاش بسازد. اما وقتی به همراه خانواده سری به زمین میزند متوجه میشود که زمین به وسیله فرد دیگری اشغال شده است که حاضر نیست بهسادگی آن را تخلیه کند. از طرف دیگر کوسلا روابط خوبی با پسرش ندارد و او هم بهدنبال مهاجرت به آمریکا است. اما زمانیکه ماجرای زمین پیچیده شده و کوسلا از رسیدن به حق قانونی خود ناامید میشود، فرزندان و دوستانشان دست بهدست هم داده و با پیاده کردن نقشهای زیرکانه، غاصب زمین را فریفته و با گرفتن مبلغی گزاف از او دوباره زمین را خریداری میکنند. درنهایت خانواده کوسلا با خوشحالی درکنار هم در خانه جدیدشان ساکن میشوند.
فیلم خانه کوسلا پس از انتشار با استقبال گسترده منتقدان روبهرو شد که این فیلم را بهخاطر طرح داستانی جذاب و باطراوت، انتخاب بازیگران، موسیقی متن و تدوین جالبتوجه مورد ستایش قرار میدهند. یکی از منتقدان حتی پا را فراتر نهاده و از این فیلم بهعنوان بهترین کمدی دو دهه اخیر بالیوود و جادوی محض یاد میکند.
۴. فیلم آشوب
فیلم Gol Maal
ژانر: کمدی، عاشقانه
کارگردان: ریشیکش موکرجی
بازیگران: آمول پالیکار، بیندیا گوسوامی و دیون ورما
سال انتشار: ۱۹۷۹
میانگین امتیازات Gol Maal در IMDB: ۸/۵
فیلم آشوب در زمان اکران هم مورد تشویق منتقدان قرار گرفت و هم بهخوبی با مخاطبان ارتباط برقرار کرده و پربیننده شد. بهطوری که میتوان گفت این فیلم یکی از بهترین آثار کمدی است که تاکنون در بالیوود ساخته شدهاند.
مسائلی ساده همچون جستوجو برای کار، مسابقه هاکی یا استفاده از یک سبیل جعلی در این فیلم به موضوعاتی بهشدت خندهدار تبدیل شدهاند. درواقع سردرگمی داستان و شخصیتها شاید هرگز تااین اندازه وجه کمدی پیدا نکردهاند، بهطوری که برخی رفتارهای شخصیتهای این فیلم به افسانه تبدیل شدند.
۳. فیلم بحث کوچک
فیلم Chhoti Si Baat
ژانر: کمدی، عاشقانه
کارگردان: باسو چاترجی
بازیگران: آشوک کومار، ویدیا سینها و آمول پالیکار
سال انتشار: ۱۹۷۶
میانگین امتیازات Chhoti Si Baat در IMDB: ۸/۳
فیلم بحث کوچک به کارگردانی باسو چاترجی را باید یکی از بهترین فیلمهای کمدی هند در دههی ۱۹۷۰ دانست که به خاطر برداشت عجیبش از شهر بمبئی آن دوران بهعنوان اثری نوستالژیک شناخته میشود. فیلم در زمان اکران گیشه موفقی داشت و درکنار آن توجه منتقدان را هم به خود جلب کرد. این فیلم نامزد ۶ جایزه فیلمفیر را بهدست آورده و درنهایت جایزه بهترین فیلمنامه این جشنواره سینمایی را از آن خود کرد. لازم به یادآوری است که این فیلم بازسازی فیلمی بریتانیایی به نام «مدرسهای برای مزدوران» (School for Scoundrels) محصول سال ۱۹۶۰ است.
آمول پالکار همواره بهعنوان یکی از بازیگران بااستعداد ژانر طنز شناخته میشود، او چندین بار در طول دوران حرفهای خود چنین نقشهایی را برعهده گرفته و اجرایی بهیادماندنی از خود به یادگار گذاشت. از سوی دیگر همچون دیگر آثار این کارگردان، ستارههای سینمای آن دوران هم نقشهایی کوچک را در این فیلم بازی کردند که از آن جمله میتوان به درمندرا و هما مالینی اشاره که در نقش خود حضوری کوتاه داشتند. آمیتاب باچان دیگر بازیگری است که نقش خودش را در فیلم بازی میکند.
۲. فیلم فقط اجازه دهید بروم دوستان (بیخیال رفیق)
فیلم Jaane Bhi Do Yaaro
ژانر: کمدی، درام، جنایی
کارگردان: کوندان شاه
بازیگران: نصیرالدین شاه، راوی باسوانی، ساتیش شاه و اوم پوری
سال انتشار: ۱۹۸۳
میانگین امتیازات Jaane Bhi Do Yaaro در IMDB: ۸/۳
داستان کمدی جنایی «فقط اجازه دهید بروم دوستان» در مورد وینود و سدیر است، دو عکاس حرفهای که بهدنبال افتتاح یک استودیو عکاسی هستند. در تلاش برای پیدا کردن کار مناسب، این دو سفارشی از یک مجله دریافت میکنند تا به مسئله خرید و فروش و ساخت املاک بمبئی بپردازند.
درآنجا آنها متوجه میشوند یکی از بزرگترین سازندگان بمبئی در تلاش است با دادن رشوه به یکی از اعضای شهرداری، قرارداد ساخت یک پل را بهدست بیاورد. درنهایت قرارداد به شخص دیگری واگذاری میشود و دراین بین وینود و سدیر متوجه میشوند که سازنده معروف املاک، عضو شهرداری را به قتل رسانده است.
۱. فیلم سه احمق
فیلم 3 Idiots
ژانر: کمدی، درام
کارگردان: راجکومار هیرانی
بازیگران: عامر خان، مادهاوا و مونا سینگ
سال انتشار: ۲۰۰۹
میانگین امتیازات 3 Idiots در IMDB: ۸/۴
فیلم نمادین و بسیار تأثیرگذار سه احمق، داستان فشارهای زندگی دانشگاهی است که بر دانشجویان درحال تحصیل در مؤسسههای برتر مهندسی در هند وارد میشود.
درحالت عادی این فیلم یک درام اجتماعی با پیامی آشکار است که بینندگان را در طول مسیر پرفراز و نشیب و جسورانه خود سرگرم میکند. از این جنبه این فیلم با دیگر اثر این کارگردان یعنی فیلم مونا قلدره تفاوت دارد که بیشتر به ملودرامی ساده شباهت داشت. درواقع فیلم سه احمق فضایی خاص دارد که دائما میان لحظات خندهدار و تراژیک در رفتوآمد است.
در پایان این مطلب، نظر شما در مورد بهترین فیلمهای کمدی سینمای هند چیست؟ آیا آثار هندی در انتقال مفهوم طنز و خلق فضاهای مفرح و شاد کمدی موفق عمل کردند؟ بهترین فیلم کمدی فهرست شما کدام فیلم است؟ اگر نام آن را در فهرست ما خالی دیدید، خوشحال میشویم آن را با ما و دیگر دوستانتان در زومجی هم درمیان بگذارید، سپاس
منبع: زومجی