ماموریت اصلی نیروهای هوایی جهان دفاع از حریم هوایی کشورهایشان، پشتیبانی در جریان درگیریهای هوایی و انجام عملیات شناسایی و نظارتی است. این نیروها از انواع مختلفی از هواپیماها استفاده میکنند که شامل جنگندهها، بمبافکنها، هواپیماهای شناسایی، ترابری و جنگ الکترونیک میشود.
در ادامه، فهرستی از بزرگترین ناوگان هوایی جهان بر اساس سایز آنها ارائه شده است.
۵- نیروی هوایی مصر (EAF)
تعداد کل پرندههای نظامی: ۱,۰۶۲ فروند
نیروی هوایی مصر در سال ۱۹۳۲ تأسیس شد و به عنوان بخشی از ارتش مصر فعالیت خود را آغاز کرد، پیش از اینکه به عنوان یک بخش مستقل از ارتش این کشور در سال ۱۹۳۷ به فعالیت خود ادامه دهد. با بیش از ۵۰,۰۰۰ پرسنل فعال در این شاخه، نیروی هوایی مصر انواع جنگندهها، هواپیماهای نبرد الکترونیک و هواپیماهای ترابری نظامی را در اختیار دارد.
ماموریت اصلی نیروی هوایی مصر دفاع هوایی از قلمرو داخلی این کشور است که شامل عملیاتهای تهاجمی و عملیاتهای پشتیبانی از نیروی زمینی میشود. این نیرو هوایی از دولت مصر حمایت ترابری میکند و عملیاتهای نجات بینالمللی را در منطقه انجام میدهد. نمونههایی از پرندههای موجود در ناوگان نیروی هوایی مصر شامل F-16 Fighting Falcon، Mirage 5، Mirage 2000، Apache Helicopter و C-130 Hercules هستند.
۴- نیروی هوایی هند (IAF)
تعداد کل پرندههای نظامی: ۱,۷۱۵ فروند
به عنوان بال هوایی نیروهای نظامی هند، ماموریت عمده نیروی هوایی هند تأمین امنیت و حاکمیت فضای هوایی کشور و مشارکت در درگیریهای نظامی از طریق نبرد هوایی است. این نیرو که در سال ۱۹۳۲ توسط بریتانیاییها تأسیس شد، نیروی هوایی سلطنتی هند نام داشت. بعد از استقلال هند در سال ۱۹۴۷، پیشوند «سلطنتی» از نام این نیرو حذف شد.
نیروی هوایی هند از انواع مختلفی از پرندههای نظامی تهاجمی، جنگنده، رزمی، شناسایی و ترابری نظامی در ناوگان خود استفاده میکند. این پرندههای نظامی در کشورهای روسیه، بریتانیا، فرانسه و هند ساخته شدهاند. برخی از این پرندههای نظامی شامل Sukhoi Su-30، Dassault Mirage 2000، MiG-29، Ilyushin-76، C-130J، و Mil Mi-17 هستند. نیروی هوایی هند دارای ۱۷۰,۰۰۰ پرسنل فعال است.
۳- نیروی هوایی جمهوری خلق چین (PLAAF)
تعداد کل پرندههای نظامی: ۱,۹۹۱ فروند
نیروی هوایی چین که با نام نیروی هوایی ارتش آزادی بخش خلق چین نیز شناخته میشود در نوامبر ۱۹۴۹ تأسیس شد. این نیروی هوایی دارای ۵ شاخته است که شامل هوانوردی، دفاع هوایی زمین پایه، رادار، نیروهای هوابرد و دیگر عناصر مکمل است. نیروی هوایی چین سومین نیروی هوایی بزرگ در جهان است که نزدیک به ۲,۰۰۰ پرنده نظامی در اختیار دارد.
در ترکیب با دو بال دیگر، نیروی زمینی (۸۵۷ فروند) و نیروی دریایی (۴۳۷ فروند)، کل تعداد پرندههای نظامی ارتش چین به ۳,۲۵۸ فروند میرسد. به عنوان پرجمعیتترین کشور جهان، نیروی هوایی چین بیش از ۴۰۰,۰۰۰ پرسنل فعال در اختیار دارد. اکثر پرندههای نظامی چین در داخل کشور ساخته میشوند. از داراییهای اصلی این نیرو میتوان به Chengdu J-7/J-10/J-20، Shenyang J-8/J-11/J-16، و Hongdu JL-8/JL-9 اشاره کرد.
۲- نیروی هوایی روسیه (VVS)
تعداد کل پرندههای نظامی: ۳,۸۶۳ فروند
نیروی هوایی روسیه شاخهای از نیروهای هوافضای این کشور است که در سال ۱۹۹۲ و پس از ایجاد وزارت دفاع روسیه توسط بوریس یلتسین تأسیس شد. پیش از تأسیس نیروی هوایی روسیه، بالهوایی ارتش این کشور با نام سرویس هوایی سلطنتی روسیه (۱۹۱۲ تا ۱۹۱۷) و نیروی هوایی شوروی (۱۹۱۸ تا ۱۹۹۱) شناخته میشد.
نیروی هوایی روسیه دومین ناوگان هوایی بزرگ جهان را در اختیار دارد که تعداد پرندههای نظامی آن بیش از ۳,۸۰۰ فروند است. بالهوایی ارتش روسیه دارای ۳۱۰ پرنده نظامی جداگانه است که در مجموع تعداد پرندههای نظامی این کشور را با ۴,۱۷۳ فروند میرساند. بیشتر پرندههای نظامی این ناوگان از داراییهای ساخته شده در دوران اتحاد جماهیر شوروی یا ساخت کمپانی بومی ایلیوشین هستند. برخی از پرندههای نظامی نیروی هوایی روسیه شامل Ilyushin-62/76/86/112، Antonov An-22/26/124/140/148، MiG-24/31/35، و Sukhoi Su-24/25/34 هستند.
۱- نیروی هوایی ایالات متحده (USAF)
تعداد پرندههای نظامی: ۵,۲۱۷ فروند
نیروی هوایی ایالات متحده بزرگترین ناوگان هوایی جهان را با ۵,۲۱۷ پرنده نظامی در اختیار دارد. این نیرو که مسئولیت حفظ برتری هوایی ارتش ایالات متحده را دارد، انواع مختلفی از پرندههای نظامی پیشرفته را در اختیار دارد. از جتهای جنگنده، بمبافکنها و هواپیماهای تهاجمی تا پرندههای ویژه شناسایی، جاسوسی، ترابری و جنگ الکترونیک، ایالات متحده برخی از پیچیدهترین پرندههای نظامی جهان را اداره میکند.
در ارتش ایالات متحده، بال نیروی زمینی ۴,۴۰۹ فروند و نیروی زمینی نیز ۲,۴۶۴ فروند پرنده نظامی دیگر را در اختیار دارند. بیش از ۱۳,۰۰۰ پرنده نظامی بخشی از قدرت ارتش ایالات متحده در کلیت آن هستند. جدای از جنگندهها، بمبافکنها و هلیکوپترهای شناختهشده و مهم، ناوگان نیروی هوایی ایالات متحده پرندههای مشهوری مانند F-35 Lightning, F-22 Raptor, و B-52 Stratofortress را در اختیار دارد.