برخورد واضح توپ به دست رستمجان عاشورماتوف، مدافع ازبکستان، در دقیقه 91 بازی روز گذشته این تیم مقابل ایران، اعلام پنالتی توسط اوانز، داور استرالیایی، و بعد لغو عجیب پنالتی بعد از تماشای صحنه در مانیتور ویایآر ذهن را بلافاصله به یک صحنه جنجالی مشابه برد.
صحنهای که اخیرا در یورو دیده بودیم. جایی که در دیدار بزرگ آلمان و اسپانیا توپ به دست مارک کوکوریا برخورد کرد و پنالتی از مانشافت گرفته شد. قیافههای بهتزده بازیکنان آلمانی بهخصوص جمال موسیالا که شوت او به دست موسیالا خورده بود درست شبیه قیافههای متعجب مهدی طارمی، علی قلیزاده و شهریار مغانلو مقابل داور استرالیایی بود.
* جنجال در تاشکند، پنالتیای که از ایران گرفته شد
بازی ایران و ازبکستان امروز در استادیوم ملی شهر تاشکند از همان دقایق اولیه جنجالی بود و مشخص بود که اوانز کار راحتی در پیش ندارد. ازبکها که از همان دقایق اولیه سعی داشتند با افتادن روی زمین از داور استرالیایی پنالتی بگیرند برای او شبی دشوار ساختند.
بازی در نیمه دوم با تصمیم تاثیرگذار این داور همراه شد و کارت قرمز مستقیم به صالح حردانی باعث شد ایران بازی را تا انتها 10 نفره دنبال کند. از قضا ایران از زمانی که ده نفره شده بود بهتر کار میکرد ولی بازی با تساوی بدون گل ادامه پیدا کرد تا به دقیقه 91 رسیدیم.
شجاع خلیلزاده توپ بلندی برای استفاده مغانلو فرستاد و علیجانف نتوانست خطر را کاملا دفع کند. قلیزاده به سمت توپ حرکت کرد و رستمجان آشورماتوف خیز برداشت تا خودش را به مقابل بازیکن ایران برساند. بعد از برخورد توپ به زانوی قلیزاده توپ به شکل مشخص به دست بازیکن ازبک برخورد کرد و فریاد ایرانیها به علامت پنالتی به هوا رفت.
اوانز که ابتدا در سوت خود دمید و نقطه پنالتی را نشان داد بعد از مکالمه با اتاق ویایآر به کنار زمین رفت و بعد از چندین بار تماشای صحنه به زمین برگشت و پنالتی را از ایران گرفت.
*پنالتی که از آلمانها گرفته شد
در دیدار آلمان و اسپانیا دو تیم با تساوی 1-1 به بازی ادامه دادند و کار به وقت اضافه اول رسید. موسیالا با یک شوت سنگین از بیرون محوطه جریمه میرفت دروازه لاروخا را باز کند که توپ به دستهای کوکوریا برخورد کرد.
آنتونی تیلور که داور میدان بود اعتقادی به پنالتی نداشت و استوارت اتول، داور ویایآر با او همنظر بود. آلمان در نهایت بازی را واگذار کرد و نتوانست در خانهاش قهرمانی اروپا را جشن بگیرد و اسپانیا در نهایت قهرمان تورنمنت شد.
جالب اینکه در نهایت یوفا اشتباه خود را پذیرفت و اقرار کرد که آن صحنه باید به سود آلمان پنالتی اعلام میشد. اما قانون یوفا که گفته میشد علت تصمیم آنتونی تیلور و داور ویایآر آن مسابقه بود چه میگوید؟
*قانونی که پنالتی آلمان و احتمالا پنالتی ایران را سوزاند
در دستورالعملی که یوفا پیش از شروع یوفا به داوران این تورنمنت داده بود به داوران تاکید شده بود: “در موارد برخورد مشکوک توپ به دست بازیکن در محوطه جریمه اگر دست به حالت عمود بر زمین قرار داشته باشد، یا دست از بدن جدا نشده باشد، یا بازیکن نخواهد بدنش را بزرگتر کرده و مانع حرکت توپ بشود نباید پنالتی اعلام شود”.
*یوفا به اشتباه آنتونی تیلور اعتراف کرد و دستورالعمل هند را تغییر داد
یوفا بعد از اعتراف به اشتباه آنتونی تیلور و داور ویدیویی دیدار آلمان و اسپانیا گفت در دستورالعمل قبلی یوفا هم به داوران تاکید شده بود که اگر یک بازیکن با خطای هند مانع از گلزنی تیم حریف بشود داورها باید سختگیرانهتر تصمیم گرفته و این ماده را مقدم بدانند. یوفا میگوید تنها در صورتی که دست بازیکن کاملا چسبیده یا نزدیک به بدنش باشد میتوان پنالتی اعلام نکرد.
در نتیجه یوفا دستورالعمل جدیدی برای داوران اروپایی ارسال کرد. بر اساس این دستورالعمل: “در مواردی که تیم حملهکننده در موقعیت گلزنی است یا شوت به سمت دروازه میتواند وارد گل بشود برخورد توپ به دست بازیکن دفاعکننده در اکثر موارد پنالتی خواهد بود و تنها در صورتی که داور تشخیص بدهد دست کاملا نزدیک به بدن یا چسبیده به بدن است میتواند آن را برخورد غیرعمد تشخیص بدهد.”
*برخورد توپ به دست مدافع ازبک بر اساس این دستورالعمل پنالتی بود
برخی از کارشناسهای داوری در مواردی که توپ از فاصله نزدیک به دست بازیکن تیم دفاعکننده برخورد میکند معتقدند که پنالتی اعلام نمیشود چرا که بازیکن فرصت این را ندارد که دست خود را از مقابل توپ دور کند.
اما در دستورالعمل جدید یوفا تاکید شده که در مواردی که تیم حملهکننده فرصت گلزنی دارد تنها در صورتی برخورد توپ به دست پنالتی نخواهد بود که دست بازیکن بسیار نزدیک به بدن باشد. به نظر میرسد اوانز برای گرفتن پنالتی ایران دچار اشتباه شده است. باید دید آیا کنفدراسیون فوتبال آسیا هم مثل یوفا در آینده به اشتباه داور استرالیایی اعتراف میکند؟