تا پایان سال جاری، خودروسازان داخلی قرار است مدلهای جدید نسبتاً زیادی را به بازار عرضه کنند که در ادامه با آنها آشنا خواهیم شد.
خودروسازان داخلی هرچند همچنان وابستگی شدیدی به خودروهای قدیمی دارند اما طی یکی دو سال اخیر، این شرکتها که بازاری انحصاری را در اختیار دارند، سعی در توسعه و تولید خودروهای جدیدی داشتهاند. البته اکثر این خودروهای بهاصطلاح جدید صرفاً تغییرات و ارتقاءهایی جزئی روی همان خودروهای قدیمی هستند که با نام یا پسوند جدیدی به بازار عرضه خواهند شد، ولی بااینوجود، همین مدلها هم میتوانند تنوعی ظاهری به بازار کمتنوع و کسلکنندهٔ خودروهای داخلی ببخشند.
طبق گفتههای مسئولان خودروسازان داخلی، بسیاری از این پروژهها تا پایان امسال به سرانجام خواهد رسید و طی شش ماه آینده خودروهای جدید نسبتاً زیادی را در بازار خواهیم دید. ازاینرو، قصد داریم در ادامه با تمام خودروهای ایرانی جدیدی که قرار است تا پایان سال ۱۴۰۳ به بازار عرضه شوند آشنا شویم.
سهند
برای اولین بار دو سال پیش در اولین دورهٔ نمایشگاه تحول صنعت خودرو بود که مدلهای جدید سایپا اطلس و سهند دیده شدند و هرچند اطلس ماهها است که به دست خریداران رسیده اما هنوز خبری از سهند نیست. البته سایپا از ابتدای امسال پیشفروش این خودرو را آغاز کرده و نمونههای ثبتنامی تا پایان سال به خریداران تحویل داده خواهند شد. سهند اساساً فیسلیفتی روی ساینا محسوب میشود که در قسمت جلو و عقب کاملاً بازطراحی شده است. این خودرو مثل اطلس، در داخل هم از داشبورد کاملاً جدیدی با تریم دورنگ بهره میبرد. سهند همچنان از همان پیشرانهٔ ۱.۵ لیتری هشت سوپاپ M15 خانوادهٔ ساینا و کوییک استفاده میکند اما این موتور با بهروزرسانیهای جزئی مثل تجهیز به سیستم زمانبندی متغیر سوپاپ، حالا کمی قویتر شده و ۹۰ اسب بخار قدرت تولید میکند. هنوز قیمت سهند مشخص نیست ولی با توجه به پیشپرداخت ۲۲۷ میلیون تومانی در طرحهای پیشفروش، قیمت نهایی این خودرو باید چیزی در حدود ۴۵۰ میلیون تومان باشد.
دنا جوانان
اولین بار در دیماه ۱۴۰۱ ایرانخودرو نسخهٔ ارتقاءیافتهٔ پیشرانهٔ EF7 توربو را در دنا پلاس اتوماتیک معرفی کرد و حدود شش ماه بعد با اعلام مشخصات رسمی این نسخه، متوجه شدیم که ایرانخودرو قصد دارد از نام محبوب و خاطرهانگیز جوانان برای آن استفاده کند که در دههٔ ۴۰ و ۵۰ شمسی زینتبخش نسخهٔ قویتر و جذابتری از پیکان بود. پس از گذشته حدود یک سال و نیم، به گفتهٔ مدیر پروژهٔ دنا جوانان، قرار است نهایتاً از مرداد امسال عرضهٔ این خودرو به بازار آغاز شود. مهمترین ویژگی دنا جوانان برخورداری از نسخهٔ ارتقاءیافتهٔ پیشرانهٔ EF7 توربو است که با تغییراتی مثل تجهیز به سیستم زمانبندی متغیر سوپاپها دوگانه، خروجی کمی بالاتری برابر با ۱۶۰ اسب بخار قدرت و ۲۴۰ نیوتن متر گشتاور دارد. دنا جوانان در ظاهر صرفاً با زه قرمزرنگ دور جلوپنجره، تریم قرمزرنگ داخل چراغهای جلو و تریم نقرهایرنگ روی رکابها با نوشتهٔ TURBO از دنا پلاس معمولی متمایز شده است.
شاهین پلاس
سایپا که سالها است به دنبال برطرف کردن مشکل اصلی شاهین یعنی پیشرانهٔ توربوشارژ قدیمی و کمبازده بوده، بیش از یک سال پیش در اواخر فروردین ۱۴۰۲ طی مراسمی در محل کارخانهٔ مگا موتور از شاهین پلاس با موتور جدید رونمایی کرد. این خودرو به پیشرانهٔ ME16 مجهز شده که در اصل نسخهٔ سایپا از موتور TU5 یا بهعبارتدیگر، نسخهٔ ایرانیزهٔ موتور EC5 پژو-سیتروئن محسوب میشود که از قراردادهای دوران برجام به سایپا رسید. سایپا بهتازگی کاتالوگ رسمی شاهین پلاس را منتشر کرده و قرار است بهزودی فروش آن را آغاز کند. این خودرو ابتدا در نسخهٔ اتوماتیک عرضه خواهد شد که به گیربکس شش سرعتهٔ اتوماتیک ساخت DAE مجهز است یعنی همان گیربکسی که در تارا و دنا پلاس هم میبینیم. برای داخل شاهین پلاس تریم دورنگ مشکی و کرم در نظر گرفته شده و به لیست امکانات آن سه مورد جدید شامل تنظیم برقی ۶ جهته صندلی راننده، گرمکن صندلیهای جلو و شیشههای دودی عقب اضافه شده است.
پارسخودرو P90
اواخر فروردین ۱۴۰۲ سایپا در کنار شاهین پلاس، خودروی جدید دیگری بنام P90 را هم رونمایی کرد. این خودرو درواقع نسخهٔ ایرانیزهٔ رنو تندر ۹۰ محسوب میشود که به دلیل در اختیار داشتن امتیاز پلتفرم و وجود زیرساختهای تولید در کشور، سایپا قصد دارد از طریق پارسخودرو آن را دوباره به خط تولید بازگرداند. P90 در طراحی بیرونی در قسمت جلو و عقب کاملاً بازطراحی شده و شباهتی به تندر ۹۰ ندارد اما در داخل از همان داشبورد قدیمی استفاده میکند که از ساندرو گرفته شده است. زیر کاپوت این خودرو هم بجای موتور اصلی رنو، همان پیشرانهٔ ۱.۶ لیتری ME16 قرار میگیرد که با شاهین پلاس مشترک است. انتقال نیروی این موتور در P90 هم توسط گیربکس پنج سرعتهٔ دستی شاهین صورت خواهد گرفت. طبق برنامهٔ اعلامی پارسخودرو، قرار است امسال ۴۰ هزار دستگاه از P90 تولید شود اما ازآنجاییکه این خودرو هنوز در حال آزمایش است، تحقق چنین برنامهای بعید به نظر میرسد.
ریرا
بیش از دو سال پیش در بهار سال ۱۴۰۱، ایرانخودرو از اولین کراساوور خود با نام ریرا رونمایی کرد و حالا سرانجام پس از طی شدن پروسهای طولانی، این خودرو آمادهٔ عرضه به بازار شده است. ریرا روی پلتفرم نسل اول پژو ۲۰۰۸ ساخته شده است که این پلتفرم هم در دوران برجام به ایران رسید. این کراساوور ایرانی به همان پیشرانهٔ دنا جوانان یعنی نسخهٔ ارتقاءیافتهٔ موتور EF7 توربو با ۱۶۰ اسب بخار قدرت مجهز است و انتقال نیرو هم توسط همان گیربکس شش سرعتهٔ اتوماتیک DAE صورت میگیرد. البته گفته شده بعداً تیپهای دیگر ریرا با پیشرانهٔ TU5P هم تولید خواهد شد. چندی پیش قیمت ریرا یک میلیارد و ۲۷۰ میلیون تومان اعلام شد اما بلافاصله وزیر صمت در مصاحبهای اعلام کرد این خودرو با قیمتی کمتر از یک میلیارد تومان از شهریورماه عرضه میشود؛ بنابراین، هنوز قیمت نهایی کراساوور ریرا مشخص نیست ولی عرضهٔ آن طی سال جاری قطعی به نظر میرسد.
کیامسی ایگل
درحالیکه تمام خودروهای این لیست از ایرانخودرو و سایپا بودند، کرمان موتور هم قصد دارد تا پایان امسال اولین خودروی ملی خود را به بازار عرضه کند. این خودرو اما در اصل فیسلیفتی روی جک J4 محسوب میشود که کرمان موتور امتیاز پلتفرم آن را از شرکت چینی خریده است. برای اولین بار، ایگل در اولین دورهٔ نمایشگاه تحول صنعت خودرو در شهریور ۱۴۰۱ در قالب پروتوتایپی ماکت مانند دیده شد و سرانجام در بهمن ۱۴۰۲ در نمایشگاه خودروی تهران، نسخهٔ نهایی و تولیدی آن به نمایش درآمد. در ایگل شاهد طراحی جدیدی در قسمت دماغه هستیم که البته چندان زیبا به نظر نمیرسد و صرفاً از J4 متفاوت است. در داخل هم همان داشبورد جک را میبینیم که صرفاً با تریم دورنگ برای صندلیها و رو دریها همراه است. زیر کاپوت ایگل هم پیشرانهٔ ۱.۵ لیتری چهار سیلندر J4 قرار گرفته است که ۱۰۴ اسب بخار قدرت و ۱۳۷ نیوتن متر گشتاور دارد و نیروی خود را به همان گیربکس CVT قبلی تحویل میدهد اما طبق گفتهها، احتمال ارائه یک گیربکس پنج سرعته دستی هم وجود خواهد داشت.
پژو ۲۰۷ صندوقدار
۲۰۷ صندوقدار خودروی جدیدی نیست و قبلاً در بازار کشورمان حضور داشته اما قرار است امسال با تغییراتی دوباره به خط تولید بازگردد. این خودرو اولین بار در خرداد ۱۳۹۷ به دست خریداران رسید و پس از مدت کوتاهی، در سال ۱۳۹۹ با افزایش فشار تحریمها و توقف واردات گیربکسهای اتوماتیک، ایرانخودرو به تولید آن پایان داد. سپس در آذر ۱۴۰۲ در حاشیهٔ دومین نمایشگاه تحول صنعت خودرو، مسئول بخش توسعه ایرانخودرو از بازگشت ۲۰۷ صندوقدار به خط تولید ایرانخودرو خبر داد و طبق جدیدترین اخبار، ۲۰۷ صندوقدار در برنامهٔ تولید ایرانخودرو برای سال ۱۴۰۳ قرار گرفته و قرار است در دو نسخهٔ دستی و اتوماتیک به بازار عرضه شود. مهمترین تغییر ۲۰۷ صندوقدار جدید نسبت به نمونهٔ قبلی، تجهیز به پیشرانه TU5P است که ۱۱۳ اسب بخار قدرت و ۱۴۴ نیوتن متر گشتاور دارد. در بخش انتقال نیرو هم این پژوی صندوقدار با گیربکس شش سرعتهٔ اتوماتیک جدید ایرانخودرو ارائه میشود اما ایرانخودرو قصد تولید نسخهٔ دستی ۲۰۷ صندوقدار را هم دارد.
منبع: پدال