هفته گذشته، اتصال بیندریایی شنژن به ژونگشان در چین افتتاح شد. این گذرگاه که از تونل و پلهای بیندریایی تشکیل شده است، در استان گوانگدونگ در جنوب چین قرار دارد. ظاهراً، چین مدعی است که این شگفتی معماری، ۱۰ رکورد جهانی جدید را از آن خود میکند. البته، این رکوردها بسیار خاص هستند.
مصب رودخانه مروارید، محل ریزش جریان رودخانه مروارید به دریای چین جنوبی، یکی از پرجمعیتترین و متراکمترین مناطق جهان است. این منطقه هنگکنگ، ماکائو و ۹ شهر از شهرهای استان گوانگدونگ را احاطه کرده است و تمامی این مناطق با پهنهی وسیعی از آب، از یکدیگر جدا شدهاند. پیش از افتتاح اتصال جدید، گذر از این پهنه و رفتوآمد میان این مناطق بسیار دشوار بود.
اتصال شنژن به ژونگشان برای حل دشواری در رفتوآمد طراحی شد. این اتصال ۲۴ کیلومتر طول دارد و دو شهر شنژن و ژونگشان را که در سواحل مخالف مصب رودخانه مروارید قرار دارند، به یکدیگر متصل میکند. این اتصال فقط یک پل بیندریایی طولانی نیست. تونلی زیرآبی در وسط مسیر اتصال، بین دو جزیرهی مصنوعی قرار دارد و پلها، هر جزیره را به شهر طرف مخالف متصل میکنند.
اتصال دو طرفه است و با هشت خط جاده، امکان سرعتی تا ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت را فراهم میکند و ظاهراً، زمان موردنیاز برای گذر از مسافتی را که معمولاً به دو ساعت رانندگی نیاز داشت، به ۳۰ دقیقه کاهش میدهد. این گذرگاه چینی پس از هفت سال ساخت، سرانجام در ساعت سه بعدازظهر به وقت محلی، در روز ۳۰ ژوئن (۱۰ تیر) افتتاح شد.
به گزارش شبکه سراسری تلویزیون چین (CGTN)، اتصال شنژن به ژونگشان ۱۰ رکورد جدید جهانی را به ثبت میرساند. اگرچه لیست رکوردهای درخواستی چین، عنوانهایی مانند طولانیترین یا بزرگترین پل را شامل نمیشود، اما رکوردها در واقع بسیار خاص و خلاقانه هستند.
چین مدعی این ۱۰ رکورد است:
بزرگترین دهانهی پل معلق تیرآهنی جعبهای فولادی کاملاً فراساحلی (۱٬۶۶۶ متر)
مرتفعترین عرشه پل (سطح نهایی پل، ۹۱ متر)
بالاترین فاصله آزاد ناوبری برای پل دریایی
بزرگترین لنگر در پل معلق فراساحلی (۳۴۴ هزار متر مکعب)
بالاترین سرعت سنجش مقاومت باد برای پل معلق (۸۳٫۷ متر بر ثانیه)
بزرگترین عرشه پل فولادی با روکش آسفالت اپوکسی هاتمیکس (۳۷۸٬۸۰۰ متر مربع)
طولانیترین تونل لولهای غوطهور دو طرفه با هشت خط عبوری (۵٬۰۳۵ متر)
عریضترین تونل لولهای غوطهور زیرآبی با پوسته بتنی (تا ۵۵٫۶ متر)
بزرگترین قالبگیری تکحجمی برای لولهی غوطهور در پوستهی فولادی، با استفاده از بتن خودمتراکم (۲۹ هزار متر مکعب در هر مقطع لوله)
عریضترین آببند M شکل تاشوی پیوستهی بهکاررفته در اتصال نهایی تونل لولهای غوطهور (سه متر)
علاوه بر این موارد، اتصال شنژن به ژونگشان اولین نمونه از تقاطع تبادلی خطوط بزرگراه زیرآبی و فرودگاه در جهان را در خود جای داده است.
گذشته از همهی مواردی که ذکر شد، بخش تونل نیز از ویژگیهای ایمنی چشمگیر مانند سیستمهای جدید آتشنشانی و مدیریت دود برخوردار است. تیمی متشکل از ۱۴ ربات، در تونل گشت میزنند و لولهها و کابلها را دیدهبانی میکنند. این رباتها حتی میتوانند با دقت مراقب تصادفات رانندگی باشند. ظاهراً وقتی تصادفی اتفاق میافتد، میتوانند مسیر رفتوآمد را از طریق بلندگوهای داخلی هدایت و از صحنه فیلمبرداری کنند.
همچنین، چراغها در امتداد دیوارهای تونل، دارای سیستم نورپردازی بر اساس کد رنگی هستند. وقتی شرایط خوب باشد، چراغها سبز و در وضعیت اضطراری، قرمز میشوند. چراغها حتی میتوانند در طول تونل به تدریج از زرد به سبز تبدیل شوند تا در زمان تخلیهی تونل، افراد را در مسیر صحیح راهنمایی کنند.
اتصال شنژن به ژونگشان، به پل هنگکنگ-ماکائو-ژوهای، طولانیترین گذرگاه دریایی جهان در جنوب چین که در فاصلهی ۳۱ کیلومتریاش قرار دارد، متصل میشود و در نهایت، به مردم کمک میکند تا کمی راحتتر در این مناطق پرجمعیت تردد کنند.
منبع: زومیت