کشور چین در هفته گذشته حدود ۱۰۰۰ قطعه باستانی را از عمق آبهای تاریک این کشور کشف کرده که طبق مطالعات، مربوط به دو کشتی غرق شده از سلسله کهن مینگ هستند و در حدود ۱۵۰ کیلومتری جنوب شرقی سانیا از استان هاینان چین جنوبی پس از حدود ۵۰۰ غواصی اکتشافی پیشرفته پیدا شدهاند.
گنج عظیم کشف شده توسط چینی ها چقدر ارزشمند است؟
طبق گفته مقامات چین، نزدیک به ۱۰۰۰ قطعه گنج، از جمله سکههای مسی و سفالهای تزئین شده متعلق به سلسله مینگ (۱۳۶۸ تا ۱۶۴۴ میلادی) و محمولهای از آثار فرهنگی شامل الوار، شاخ و ظروف مختلف سفالی و سرامیکی، مانند کوزهها و ظروف چینی آبی و سفید که قدمت آنها به حدود ۵۰۰ الی ۶۰۰ سال پیش میرسد، از این اکتشافات کشف شده است. بر اساس جزئیات اعلامی، تیم دانشمندان ۸۹۰ قطعه از آثار باستانی اولین کشتی شکسته، از جمله سکههای مسی، چینی و ظروف سفالی را کشف کردند. دومین کشتی غرق شده نیز ۳۸ اثر از جمله چوب، نوعی صدف و شاخ گوزن بههمراه داشت.
بر اساس اعلام اداره ملی میراث فرهنگی چین، کاوشگران پس از یک سال تحقیق و پژوهش روی دو کشتی که سال ۲۰۲۲ در حدود ۱۵۰۰ متری زیرآب در نزدیکی شیب قاره شمال غربی دریای چین جنوبی کشف شده بودند، این ۱۰۰۰ قطعه گنجینه را بهدست آوردند. محققان برای کاوش دو کشتی از شناوری بهنام «جنگجوی دریای عمیق» استفاده کردند. اداره ملی میراث فرهنگی چین، تصاویری از گنجینه کشف شده و همچنین عکسهای شناوری که آثار باستانی را از کف اقیانوس با پنجه روباتیک بازیابی میکند، منتشر کرد. عمق آب کشتیهای غرق شده در خلیج ویهای بین ۶ تا ۱۰ متر و مساحت سایت بین ۸۵۰ تا ۲۱۰۰ متر مربع است. این آثار در عمق ۰.۵ تا ۳ متری زیر گل و لای دریا مدفون شده بودند.
ارزش واقعی این گنج عظیم کشف شده، اعلام نشده و بنا بر اعلام موزه هنر متروپولیتن، سلسله مینگ چین، دوره بازسازی و گسترش فرهنگی چین بهشمار میرود و همین موضوع ارزش معنوی این آثار را چندین برابر میکند. همچنین در این دوره، مناظر وسیع و آثار هنری با گلها و پرندگان بهعنوان تصاویری که سلسله جدید را تجلیل میکنند و خیرخواهی، فضیلت و عظمت آن را نشان میدهند، بهچشم میخورند.
وجود شواهدی از جاده باستانی ابریشم
در آثار کشف شده از دو کشتی غرق شده سلسله مینگ، شواهد آشکاری از مبادلات تجاری و فرهنگی در امتداد جاده ابریشم دریایی باستانی کشف شده است. کارشناسان چینی ۵۴۳ قطعه اثر فرهنگی را از کشتی شماره ۱ غرق شده و ۳۶ قطعه یادگار را از محل کشتی شماره ۲ شکسته شده استخراج کردند. در کشتی غرق شده شماره ۱ عمدتا ظروف چینی پیدا شده است که قدمت آنها به دوره سلطنت امپراتور ژنگده (۱۵۰۵-۱۵۲۱) سلسله مینگ بازمیگردد. کشتی غرق شده شماره ۲ عمدتا حاوی تعداد زیادی کنده چوب است که بیشتر آنها پردازش شدهاند. با بررسی اولیه مشخص شد که کشتی مملو از محموله بوده و از خارج از کشور به سمت چین حرکت کرده است. قدمت آنها نیز به دوران سلطنت امپراتور هنگجی (۱۴۸۷-۱۵۰۵) سلسله مینگ برمیگردد.
این اکتشافات، شواهد تاریخی محکمی از جاده ابریشم باستانی ارائه میدهند. بقایای بهدست آمده از این گنج عظیم کشف شده حاوی تعداد زیادی آثار فرهنگی با ارزشهای مهم تاریخی، علمی و هنری است. این کشف نهتنها یک پیشرفت بزرگ برای باستان شناسی اعماق دریای چین است، بلکه یک کشف مهم باستان شناسی در سطح جهانی محسوب میشود. همچنین این کشف عظیم بهوضوح تجارت دریایی پر رونق در اواسط سلسله مینگ را نشان میدهد و بهعنوان سندی برای تجارت و مبادلات فرهنگی جاده ابریشم دریایی باستانی چین عمل میکند.
طبق اعلام سان جیان، معاون مرکز تحقیقات باستان شناسی چین، این کشف حقایق تاریخی توسعه، استفاده و سفر در دریای چین جنوبی توسط اجداد چین را نشان میدهد و به تاریخ دریایی چین، تاریخ سرامیک، تاریخ تجارت خارج از کشور و تحقیقات جاده ابریشم دریایی کمک کرده است. همچنینکشفیات نشان میدهند که باستان شناسی اعماق دریای چین به سطح پیشرفته جهانی رسیده است.
اختلاف بر سر مالکیت دریای چین جنوبی
کشتیهای غرق شده و گنجینه آنها دارای ارزش فرهنگی آشکاری بوده و پکن بر اساس سیاست طرح خطوط ۹گانه (nine-dash-line) مدعی حاکمیت بر بخش بیشتر دریای چین جنوبی است و با حضور تاریخی در منطقه سعی کرده است از این ادعاها استفاده کند. در سال ۲۰۱۶، دادگاهی بینالمللی حکم داد که عناصر اصلی ادعاهای چین در دریای چین جنوبی، غیر قانونی است، اما پکن اعلام کرده که این حکم را به رسمیت نمیشناسد.
پنج کشور دیگر شامل تایوان، ویتنام، فیلیپین، برونئی و مالزی نیز در مورد بخشهایی از این دریا ادعا دارند؛ بنابراین ریسک این ادعا زیاد است. دریای چین جنوبی، معبر هزاران میلیارد دلار تجارت سالانه است و مقدار زیادی نفت زیر بستر دریا وجود دارد. اکنون گنجینه کشتی غرقشدهای نیز وجود دارد که چین از آن برای تقویت ادعاهای خود استفاده میکند.
منبع: گجتنیوز