گروهی از باستانشناسان در جریان حفاریها برای احداث یک مجتمع ساختمانی در نورنبرگ در جنوب آلمان، بقایای بیش از هزار جسد قربانی طاعون سیاه را پیدا کردهاند.
به گفته تیم کاوشگران این هشت گور دستهجمعی که مربوط به دو رویداد جداگانه از «مرگ سیاه» است، به حدود چهارصد سال پیش تعلق دارد و احتمالا «بزرگترین گور دستهجمعی پیداشده در اروپا در نوع خود» محسوب میشود.
کارشناسان میگویند این هشت ردیف قبر را می توان به دو گروه تقسیم کرد: اولین گروه از گورها که با لایهای از شن پوشیده شدهاند و احتمالا در حدود سال ۱۶۳۴ حفر شدهاند. تاریخ گروه دوم اما به نظر میرسد که کمی متاخرتر باشد.
در داخل قبرها استخوانها و اسکلتهایی به رنگ سبز کشف شدهاند. باستانشناسان میگویند احداث کارخانههای فرآوری فلزات بر روی گورها باعث شده است که بقایای اجساد رنگ سبز به خود بگیرند.
اسکلتها نشان میٔهد که اجساد به دقت و با توجه به سن در قبر چیده شدهاند. بزرگسالان در حالت درازکش به پهلو و یا خوابیده به پشت قرار گرفته بودند، در حالی که نوزادان و کودکان در فضاهای بین بزرگسالان گذاشته شده بودند.
فلوریان ملزر، انسانشناس، با بیان اینکه بقایای اجساد در وضعیت خوبی بودهاند گفت: «ما اکنون میتوانیم اطلاعات زیادی از جمله شیوع انواع مختلف سرطان، جهشهای ژنتیکی، تعیین سن و جنسیت، وضعیت دندانها تا وضعیت سلامت عمومی و زندگی در این دوره را از بقایای استخوانها استخراج کنیم.»
تا کنون ۵۰۰ اسکلت از این گورستان خارج شده است، با این حال تیم کاوشگران میگوید انتظار دارد تعداد اجساد به ۱۰۰۰ تا ۱۵۰۰ عدد افزایش یابد.
به گفته آنان بقایای اجساد هرچند تا حدود زیادی سالم ماندهاند، با این حال یکی از گورها در اثر امواج ضربهای حاصل از انفجار یک بمب در جنگ جهانی دوم در سال ۱۹۴۵ آسیب دیده است.
کارشناسان هنوز در حال کار برای تعیین سن دقیق گورستان هستند. به گفته آنان گروه قدیمیتر افراد دفنشده، که بر اثر طاعون سیاه جان سپردهاند، تقریباً متعلق به سالهای ۱۶۲۲ تا ۱۶۳۴ هستند.
همهگیری طاعون سیاه که از اواسط قرن ۱۴ تا قرن ۱۹ یک «اپیدمی تکرارشونده در اروپا» محسوب میشد در هر مقطع جان شمار زیادی از انسانها را میگرفت. به گفته کارشناسان، در شهر نورنبرگ سه شیوع بزرگ در سالهای ۱۵۵۳، ۱۵۶۳ و ۱۶۳۴ رخ داده است.
باستانشناسان میگویند از آنجا که به دلیل تعداد بالای اجساد دیگر نمیشده بهدرستی آنها را در حیاط کلیسا دفن کرد، بنابراین مقامات وقت از این ایده عقبنشینی کرده و قربانیان را در گورهای دستهجمعی در مجاورت حیاط کلیسا به خاک سپردهاند.
به گفته محققان، این کشف «بزرگترین کشف گورهای دستهجمعی در نوع خود در آلمان و احتمالاً در اروپا» محسوب میشود.