برخی از فیلمهای در سطح بین المللی به حدی از رکوردهای عجیب و غریب باکس آفیس دست یافته که رقابت را برای سایر فیلمها به امری غیرممکن تبدیل کردهاند.
رقابت در سینماهای جهان بیش از هر زمان دیگری به موضوعی داغ و پرسر و صدا تبدیل شده و کمپانیهای فیلمسازی طی یک دهه برای غلبه بر باکس آفیس جهانی سرمایهگذاریهای هنگفتی را انجام دادهاند که از این بین میتوانیم به کمپانیهایی نظیر دیزنی و برادران وارنر اشاره نماییم که در طی ۲ دهه اخیر حسابی غوغا به راه انداخته و مخاطبین در سطح بینالمللی را به شکلی میلیونی روانه سالنهای سینما کردهاند.
البته باید این مسئله را در نظر داشت که میزان فروش فیلمها الزاماً ارتباطی با دریافت نقدهای مثبت نداشته و بارها شاهد اکران آثاری بودیم که اگرچه باب میل منتقدین ظاهر نگشته اما با استقبال بیسابقهای از سوی مخاطبین عام سینما مواجه شدهاند. مخصوصاً در طی ۲ دهه اخیر که ژانر ابرقهرمانی حسابی محبوبیت پیدا کرده و بسیاری از فیلمها به راحتی فروشی بالای ۱ میلیارد دلار را رقم زدهاند.
حال در مقاله امروز قصد داریم تا به سراغ رویدادهای بزرگ و جنجالی برویم که هر یک به شیوه خود رکوردهای قابل توجهی را در باکس آفیس داخلی و یا جهانی به ثبت رسانده که خیلی بعید به نظر میرسد روزی شاهد شکستن چنین رکوردهایی باشیم.
فیلمهای Avengers: Endgame و Avengers: Infinity War
زمانی که دنیای سینمایی مارول در سال ۲۰۰۸ میلادی آغاز به کار کرد، عملاً هیچکس حتی نمیتوانست تصورش را هم نماید که یک دهه بعد گیشه سینما به چه شکلی به آتش کشیده خواهد شد.
نقطه اوج دنیای سینمایی مارول نیز به فیلمهای انتقامجویان سوم و چهارم مربوط میشود که هر یک رکوردهای جالب توجهی را به ثبت رساندهاند. فیلم Avengers: Endgame به رکورد فروش سرسامآور در ۱ الی ۴ روز دست پیدا کرده و Avengers: Infinity War رکورد فروش سرسامآور در ۵ روز را به نام خود به ثبت رسانده است. رکوردی جنجالی آن هم تنها در فاصله زمانی ۱ سال که دستاوردی تاریخی و شگفتانگیز برای استودیو مارول محسوب میشود؛ رکوردی که حتی خود آنها نیز با توجه به وضعیت فعلی توان شکستنش را نخواهند داشت.
جیمز کامرون
در تمام طول تاریخ سینما کارگردانان معدودی پا به عرصه گذاشتهاند که یک تنه تبدیل به نمادی برای فروش آثارشان شده باشند.
با این حال هیچکدام از آنها به اندازه جیمر کامرون عجیب و غریب و دیوانهوار ظاهر نشدهاند. کارگردانی که ۳ عدد از فیلمهای وی به نام Avatar، Avatar: The Way of Water و Titanic هر کدام فروشی بینالمللی فراتر از ۲ میلیارد دلار را به ثبت رساندهاند. رکوردهایی غیرقابل باور که عملاً هر یک از آنها برای بسیاری از کارگردانان حال حاضر هالیوود آرزوی دست نیافتنی به شمار میرود ولی جیمز کامرون با اقتدار صاحب ۳ فیلم با چنین رکوردی میباشد که سبب شده تا تهیهکنندگان آثارش با خیالی آسوده او را برای ساخت فیلمهای پرهزینه و جاه طلبانه بعدی همراهی نمایند.
فیلم Star Wars: The Force Awakens
علیرغم امروز که جایگاه فرنچایز جنگ ستارگان در مدیوم سینما چندان خوشبینانه به نظر نمیرسد اما یک دهه پیش اوضاع کاملاً متفاوت جلوه کرده بود.
این فرنچایز علمی تخیلی و حماسی اساساً تشکیل شده از سه ۳ گانه مجزا میباشد که آخرین فیلم از ۳ گانه دوم تحت عنوان Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith در سال ۲۰۰۵ میلادی اکران شده بود. قاعدتاً آغاز ۳ گانه جدید آن هم پس از گذشت ۱۰ سال یک رویداد سینمایی بزرگ برای طرفدارانش به شمار میرفت و در نتیجه فیلم Star Wars: The Force Awakens در سال ۲۰۱۵ اکران شد و به رکوردی پرسر و صدا دست پیدا کرد. رکوردی مبنی بر فروش حدود ۵۰ میلیون دلار تنها در یک روز از تعطیلات آخر سال که با توجه به محبوبیت این فرنچایز، اتفاقی کاملاً قابل پیش بینی به شمار میرود.
لایو اکشن The Lion King
کمپانی دیزنی در تمام طول مدت حضور خود به عنوان یک کمپانی فیلم و انیمیشنسازی، آثاری جذاب، خاطرهانگیز و پرفروش را به ارمغان آورده که یکی از مهمترین آنها انیمیشن The Lion King سال ۱۹۹۴ به شمار میرود.
بازسازی این انیمیشن در غالب اثری نوین با جزئیاتی سرسامآور که دست کمی از یک مستند حیات وحش ندارد، اتفاق بزرگی برای دوستداران این مدیوم مخصوصاً طرفداران نسخه اصلی به شمار میرفت که بالاخره در سال ۲۰۱۹ میلادی این موضوع به وقوع پیوست و بازسازی انیمیشن The Lion King با حال و هوای موزیکال به اکران در سینماهای جهان درآمد. اثری به شدت مورد انتظار که به فروش ۱ میلیارد و ۶۶۳ میلیون دلار دست پیدا کرد تا به عنوان پرفروشترین لایو اکشن موزیکال تاریخ سینمای جهان شناخته شود.
فیلم Crouching Tiger, Hidden Dragon
به صورت کلی باید گفت که هالیوود به سبب برخورداری از بودجه، منابع و مصرفگرایی بازار داخلی، کنترل بیشتری بر باکس آفیس نسبت با سایر کشورها دارد (البته که چین در سالهای اخیر در حال تغییر این معادله بوده و بسیار هم موفق شده است).
چنین مسئلهای سبب گشته تا فیلمهای خارج از سینمای غرب فرصت چندانی برای رکورد شکنی نداشته باشند. رویکردی که البته باید یک استثناء برایش قائل شد که به فیلم فراموش نشدنی و ارزشمند Crouching Tiger, Hidden Dragon محصول سال ۲۰۰۰ میلادی مربوط میشود که به عنوان یک فیلم خارجیزبان موفق شده تا به رکورد فروش ۱۲۸ میلیون دلار در بازار داخلی ایالات متحده دست پیدا نماید.
فیلمهای Barbie و Oppenheimer
باکس آفیس سال ۲۰۲۳ میلادی اگرچه تبدیل به کابوسی برای ژانر ابرقهرمانی شده بود اما خوشبختانه این اتفاق سبب گشت تا باقی فیلمها فرصتی برای خودنمایی پیدا کرده باشند؛ مسئلهای که منجر به رویدادی تحت عنوان باربنهایمر شده است.
ماه ژوئیه سال میلادی گذشته میزبان اکران ۳ فیلم بزرگ و پرسر و صدا به نامهای Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One، Barbie و Oppenheimer بود که به طرزی غیرمنتظره رقابت بین ساختههای کریستوفر نولان و گرتا گرویگ به حدی بالا گرفت که به یکباره فیلم جدید تام کروز از معادله تمام و کمال حذف شد. در حالی که فیلمهای Oppenheimer و Barbie همزمان در ۱ روز اکران خود را آغاز کردند اما هر جفت آنها موفق به ثبت رکوردی جالب توجه شدند: اثر نخست تبدیل به پرفروشترین فیلم سال و دومی نیز پردرآمدترین فیلم بیوگرافی تمام دوران لقب گرفت.
فیلم The Hunger Games: Catching Fire
در دوره و زمانهای که هنوز سینمای جهان به کنترل ژانر ابرقهرمانی درنیامده بود، اقتباس از کتابها حسابی مخاطبین را به وجد آورده بودند که نمونه بارز آن را میتوان در قبال فرنچایز بازیهای گرسنگی به شمار آورد.
مجموعه فیلمهای اکشن و هیجانانگیز با محوریت جنیفر لارنس که هر دنباله بیش از فیلم قبلی در گیشه سر و صدا به راه انداخته بود تا این که نوبت به فیلم The Hunger Games: Catching Fire محصول سال ۲۰۱۳ میلادی رسید که با مجموع فروش ۸۶۵ میلیون دلار به عنوان پرفروشترین فیلم اقتباسی از یک رمان به شهرت رسیده است. رکوردی قابل توجه که در آن زمان تمامی رسانههای سینمایی را در بهت و حیرت فرو برده و جنیفر لارنس را تبدیل به سوپراستار زن سینمای هالیوود کرده بود.
استیون اسپیلبرگ
علیرغم آن که جیمز کامرون از ۳ فیلم برخوردار میباشد که هر یک فروشی بالای ۲ میلیارد دلار را رقم زدهاند اما در کمال شگفتی، استیون اسپیلبرگ رکورد پرفروشترین کارگردان تمام تاریخ را از آن خود کرده است.
کارگردانی که آغازگر برخی از بزرگترین فرنچایزهای تاریخ سینما نظیر پارک ژوراسیک و ایندیانا جونز بوده که عملاً در هر ژانری فیلمهای ارزشمند و به یاد ماندنی را به ارمغان آورده، با کسب مجموع فروش ۱۰ میلیارد و ۶۹۵ میلیون دلار فروش فیلمهایش، صاحب رکورد پرفروشترین کارگردان تاریخ سینما میباشد که در رتبه پس از او جیمز کامرون با مجموع فروش ۸ میلیارد و ۷۰۴ میلیون دلار قرار گرفته و رقابت جالب توجهی بین آنها در جریان میباشد که قطعاً با اکران فیلمهای بعدی فرنچایز آواتار، جایگاه استیون اسپیلبرگ و جیمز کامرون در این مقوله تغییر خواهد گرفت.
فیلم Titanic
اگرچه که واقعه تلخ غرق شدن کشی تایتانیک به عنوان یکی از تراژدیهای مرگبار تاریخ بشر به شمار میرود اما فیلم درام ساخته شده حول محور آن صاحب یکی از دست نیافتنیترین رکوردهای تاریخ سینما میباشد.
حتی خوشبینانهترین طرفداران جیمز کامرون هم نمیتوانستند پیشبینی کنند که تولید و اکران فیلم Titanic به چه دستاوردهای بزرگی منجر خواهد شد؛ تا حدی که زندگی بازیگرانش یعنی کیت وینسلت و لئوناردو دیکاپریو را برای همیشه دگرگون کرده است. ساخته فراموش نشدنیای که به عنوان تنها فیلمی در تاریخ سینما محسوب میشود که نه تنها از فروش ۲ میلیارد دلار پا را فراتر گذاشت، بلکه برنده جایزه بهترین فیلم در جشنواره اسکار نیز شده است. علاوه بر این، Titanic در مجموع ۱۱ جایزه اسکار را با خود به خانه برد تا رکورد شکنیاش را بیش از پیش دست نیافتنی جلوه دهد.
فیلم Gone With The Wind
در نهایت میرسیم به رکوردی که نمایانگر دوران طلایی سینمای هالیوود بوده که متاسفانه دیگر شاهد چنین آثار ارزشمند و پرمحتوایی نخواهیم بود.
رکورد آخر این مقاله که میتواند حسابی شما را شگفتزده نماید به فیلم زیبا و به یاد ماندنی Gone With The Wind محصول سال ۱۹۳۹ مربوط میشود. اثری که در حالت عادی تا به امروز فروشی بالغ بر بیش از ۲۰۰ میلیون دلار را بر روی کاغذ ثبت کرده است؛ با احتساب تورم در طول ۸۵ سال گذشته به رقم سرسامآور ۱ میلیارد و ۸۵۰ میلیون دلار دست پیدا میکند که عملاً میتواند بسیاری از پروژههای سینمایی پرهزینه و بزرگ سالهای اخیر هالیوود را به راحتی کنار زده و جایگاهی ارزشمند را در بحث پرفروشترین فیلمهای تاریخ سینما از آن خود نماید.
منبع: گیمفا