در پی مرگ زن جوانی در لهستان، مردم این کشور در اعتراض به قوانین سقط جنین به خیابانها آمدند. از زمان تشدید قوانین سقط جنین در این کشور در سال ۲۰۲۱ شش زن به دلیل عدم دستور پزشک برای ختم دوران بارداری، جانشان را از دست دادهاند.
«دوروتا لالیک» ۳۳ ساله آخرین قربانی سختگیریها درباره سقط جنین در لهستان است. او که پنجماهه باردار بود بر اثر شوک سپتیک جان خود را از دست داد.
با مرگ او صدها معترض روز چهارشنبه ۱۴ ژوئن ۲۰۲۳ پای مجسمه کوپرنیک در مرکز ورشو، پایتخت این کشور کنار هم جمع شدند.
معترضان با در دست داشتن پلاکاردهایی شعار میدادند «کشتن ما را متوقف کنید»، « ما پزشک میخواهیم نه مبلغ دینی». در بخش دیگر از این تجمع آنها در بلندگو نام و داستان مرگ پنج زن دیگری که به دلیل این سختگیریها جان خود را از دست داده بودند بازگو کردند.
دوروتا در بیمارستان دولتی «جان پل دوم» در شهر نووی تارگ در جنوب آن کشور جان سپرد. لهستان یک کشور کاتولیک است و بیشتر ساکنان مناطق جنوبی این کشور مذهبی هستند. به گفته رسانههای لهستان مذهبی بودن این بیمارستان باعث شده هرگز و تحت هیچ شرایطی سقط جنین انجام ندهد.
همسر او به رسانه های لهستانی گفت: «هیچکس به ما نگفت که شانسی برای داشتن یک نوزاد سالم نداریم… تمام مدت آنها به ما امید کاذب میدادند که همه چیز خوب خواهد شد. هیچ کس به ما حق انتخاب یا فرصتی برای نجات جان دوروتا نداد، آنها به ما نگفتند که زندگی او در خطر است.
طبق قوانین کشور لهستان، زنان فقط در موارد تجاوز، زنا با محارم، یا در خطر بودن جان و سلامتیشان حق سقط جنین دارند. با این وجود به نظر میرسد پرسنل بهداشتی به ویژه در بیمارستانهای دولتی تمایلی به انجام این کار ندارند یا کند وارد عمل میشوند. این موارد از زمان افزایش سختگیریهای قانونی درباره سقط جنین بیشتر شده است.