زنی در جمهوری چک طبق عادت برای پیاده روی از خانه خود بیرون رفته بود به طور تصادفی گنجی با حدود ۲هزار سکه به قدمت بیش از ۹۰۰ سال را کشف کرد.
فیلیپ ولیمسکی، باستان شناس از آکادمی علوم جمهوری چک در پراگ، در بیانیهای، گفت: این کشفی است که «میتوان آن را با برنده شدن در جکپات با شانس یک در میلیون مقایسه کرد».
او توضیح داد که تعداد سکههای نقره «مقدار هنگفتی» بوده و این نشاندهنده آن است که این سکهها برای یک فرد عادی نبوده است.
کارشناسان موزه نقره چک و انستیتوی باستان شناسی پراگ چند نظریه را مطرح میکنند، آنها میگویند این سکهها ممکن است در اصل دستمزد سربازان بوده باشد یا در جنگ به غارت رفته باشد.
اگر به یک هزاره یا بیشتر به عقب برگردیم، به دورهای که این سکهها در آن ضرب شدند به زمانی که بلسلاو پرهیزگار درگذشت، می رسیم؛ به پایان قرن دوازدهم زمانی که اوتاکار اول به طور رسمی بوهمیا را بهعنوان یک پادشاهی تأسیس کرد، به عصری که پراگ اساسا کانون یک دعوای خانوادگی مستمر بود.
آقای ولیمسکی میگوید که این سکهها احتمالا متعلق به «سه دهه اول قرن دوازدهم، در زمان بیثباتی سیاسی داخلی» در این منطقه است. در آن زمان بین اعضای سلسله پرمیسل در مورد تاج و تخت شاهزاده پراگ اختلافاتی وجود داشت.
به نظر میرسد این سکهها در ابتدا داخل یک گلدان سرامیکی جای داده شده بودهاند اما با گذشت ۹ قرن و شخم زدن زمینی که در آن دفن شده بود، تنها پایه این گلدان دست نخورده باقی مانده است. با این حال، این گنج شامل بزرگترین مجموعه سکههای اوایل قرون وسطی است که تاکنون در این منطقه یافت شده است و سکههای ضرب شده دستکم سه پادشاه قرن یازدهم و دوازدهم میلادی را شامل میشود.
لنکا مازاچووا، مدیر موزه نقره چک توضیح داد: «سکهها اکنون در حال پردازش هستند و امیدواریم تا تابستان ۲۰۲۵ در معرض دید عموم قرار گیرند».
موزه نقره چک در بیانیهای اعلام کرد: «این سکهها به احتمال زیاد در ضرابخانه پراگ از نقرهای که در آن زمان به بوهم وارد شده بود ضرب شدهاند. سکهها از یک آلیاژ نقره ساخته شدهاند که شامل مس، سرب و مقادیر کمی از فلزات دیگر است. کارشناسان امیدوارند ترکیب دقیق سکهها را برای کمک به تعیین منشا نقره کشف کنند».
این منطقه به لطف ذخایر طبیعی در قرون وسطی، تولید کننده حدود یک سوم کل نقره در اروپا بود به همین خاطر محققان گمان میکنند که منشا فلزی که این سکهها با آن ضرب شده احتمالا متعلق به مکان دیگری است.
خانم مازاچووا میگوید: «به احتمال زیاد سکهها در ضرابخانه پراگ از نقرهای که در آن زمان به بوهم وارد شده بود ضرب شده است».
به هر حال، نتیجه هرچه که باشد، کارشناسان معتقدند که این کشف «یکی از بزرگترین یافتهها» است. اما آیا زن خوش شانسی که این گنج را پیدا کرد نیز سهمی از آن دارد؟ براساس قوانین جمهوری چک ۱۰ درصد از ارزش این سکهها به عنوان پاداش به فردی تعلق میگیرد که آنها را کشف کرده است.