رباتهای زن یا ژینوئیدها، هوش مصنوعیهایی هستند که روح زنانه خود را به فیلمهای علمی تخیلی تزریق میکنند.
رباتها بطور کلی با هدف مشخصی ساخته میشوند: سادهتر کردن زندگی! آنها ماشینهای پیچیدهای هستند که برای انجام کارهای روزمره ساخته شدهاند تا انسان بتواند با رفاه بیشتری به زندگی بپردازد. این کامپیوترها که دست و پا دارند، از زمان به وجود آمدن تا کنون مورد بحث بودهاند و نظرات متفاوتی پیرامونشان وجود دارد. بعضی از آنها واقعاً شگفتانگیز هستند؛ مثلاً میتوان به فمباتها (رباتهای زن) اشاره کرد که ذاتاً اعجاب انگیز هستند، آنها همزمان زیبا و ترسناک میباشند.
10. فمباتها در فیلم Austin Powers: International Man of Mystery (1997)
فیلم Austin Powers: International Man of Mystery، در سبک کمدی جاسوسی میباشد و درباره یک مامور مخفی بریتانیایی به نام استین پاورز است. او در این فیلم موفق میشود یک برنامه قتل که توسط دشمن مستقیم او، یعنی دکتر اویل (Dr. Evil) برنامه ریزی شده را خنثی کند. دکتر اویل قادر بوده تا به کمک علم فیزیک خودش را در فضا منجمد کند؛ آستین نیز برای سی سال تحت شرایط مشابه بوده و برای حمله دوباره دکتر اویل، نگه داری میشده است.
دلیل انتخاب این فمبات:
فمباتهای جاسوس خوشگلی که در این فیلم به نمایش درآمدهاند، محصول زمانی هستند که داستان در آن جریان دارد. موهای کندویی، لباسهای پر زرق و برق و تحریک کننده و جذابیت حساب شدهشان باعث میشود که چندین برابر خطرناکتر بشوند! آستین تقریباً تسلیم جذابیت آنها میشود تا اینکه به خودش میآید و از دست آنها رهایی مییابد.
9. ریچل تایرل در فیلم Blade Runner (1982)
فیلم Blade Runner، یکی از آثار شناخته شده در سبک علمی تخیلی به حساب میآید که در آن رباتهای مشابه انسان برای بهرهوری در مستعمرههای فضایی با استفاده از زیست-مهندسی، توسط ابرکمپانیها تولید و عرضه میشوند. تعدادی از این رباتها به مرور احساسات مخصوص به خودشان را شکل دادهاند و از وجودیت ماشینی و تعیین شده خود، بیرون زدهاند. ریک دکارد که یک افسر پلیس متخصص در پیدا کردن و خنثی کردن رباتهای سرکش است، میبایست از طغیان این گروه جلوگری کند.
دلیل انتخاب این فمبات:
ریچل تایرل، دستیارِ مدیر کمپانی تولیدات تایرل است. الدن تایرل، مهندس نابغهای که خالق اوست، در ذهن ریچل خاطرات غیرواقعی قرار داده که باعث میشود او فکر کند یک انسان است. ریچل در واقع یک نسخه آزمایشی میباشد و باید با هویت ساختگی خود کنار بیاید. این فمبات، یک داستان فکر شده و فلسفی را به نمایش میگذارد.
8. آوا در فیلم Ex Machina (2014)
فیلم Ex Machina، اثری علمی تخیلی با درونمایههای روانشناسی و المانهای تعلیقآمیز میباشد که طی آن داستان انسانوارهای به نام آوا را دنبال میکنیم. سازندهی او، یک تست تورینگ روی این ربات انجام میدهد تا ببیند هوش مصنوعی تا چه حد میتواند رفتار انسانی از خود بروز بدهد. خیلی زود آوا به خالق خود دل میبندد و دلباختهی او و دنیای بیرون میشود.
دلیل انتخاب این فمبات:
آوا ارائه دهنده تفکر نقادانه انسانی و بالانس احساسی است. کمپانی موتور جستجو که تولید آن را برنامهریزی کرده بود، از احساسات برنامهنویس آوا برای ساخت او بهره برد. این ربات ناآگاهانه و معصومانه وارد دنیای انسانها میشود و میبایست با ذات بشری روبرو بشود.
7. M3GAN در فیلم M3GAN (2022)
M3GAN، فیلمی در ژانر ترسناک و علمی تخیلی، درباره عروسکی مجهز به هوش مصنوعی میباشد که نام فیلم هم از او برگرفته شده. این ربات کوچولو که به سختی هماندازه یک کودک است، باید نقش والد را برای همراه هشت ساله خود یعنی کیدی (Cady)، ایفا کند. مگان طی این پروسه یاد میگیرد که چگونه از کیدی به هر قیمتی که شده، محافظت کند.
دلیل انتخاب این فمبات:
مگان سعی میکند به شکلی مکانیکی رفتار و هوش کیدی را تقلید کند. این پروسه آرام آرام سبب میشود که واکنشی خشونتبار برای بقا از خود نشان بدهد. نقص اصلی او، نداشتن درک احساسی است که با جلو رفتن فیلم فقط بیشتر و بیشتر میشود و قربانیانش را به تحریک روحی وامیدارد.
6. ماریا در فیلم Metropolis (1927)
فیلم Metropolis، از آثار فاخر سینمای صامت به حساب میآید. این فیلم علمی تخیلی درباره نبرد طبقاتی در یک محیط پاد-آرمانشهری است. شهر متروپولیس توسط سرمایهداری اداره میشود که از توده مردم برای کارگری استفاده میکند. ماریا در این میان اولین رباتی است که ساخته شده و نماد امید برای پایان دادن به دنیای قدیمی و آغاز عصری کاملاً نو بر پایه تکنولوژی میباشد.
دلیل انتخاب این فمبات:
اگر ماریا در لیست نمیبود، باید تعجب میکردیم چرا که اولین ربات زن در دنیای سینما به حساب میآید. او ارائه کننده طبقه کارگر و مفهوم کارگری میباشد. ماریا به ما نشان میدهد که جامعه مدرن در واقع یک ماشین بزرگ است که اجزای آن برای عملی کردن هدفی بزرگتر در حال همکاری با یکدیگر هستند.
5. مورگان در فیلم Morgan (2016)
فیلم Morgan، فیلمی ترسناک و علمی تخیلی میباشد که موضوع آن بر محوریت هوش مصنوعی و رباتی به نام مورگان است. او در زمینه مهندسی ژنتیک تخصص دارد و به نسبت رشد فیزیکی و سن واقعیاش، زودرس است و جلوتر قرار دارد. روبرو شدنش با دنیای واقعی تنها اوضاع دیانای سنتز شده او را بدتر میکند و سبب بروز واکنشهای افراطی میشود.
دلیل انتخاب این فمبات:
مورگان با همان بحرانهایی روبروست که یک نوجوان باید با آن دست و پنجه نرم کند. با وجود چشمهای نظارهگر دانشمندان و مراقبانش، او خواستار مستقل شدن است و به همین دلیل بینندگان نوجوان به خوبی میتوانند با او ارتباط برقرار کنند. مورگان قابل کنترل نیست و طغیانگر است. عدم وجود هوش احساسی در او تنها اوضاع را بدتر کرده و از مورگان موجودی غیر قابل محار ساخته است.
4. جیغزنها در فیلم Screamers (1995)
فیلم Screamers در دنیایی پادآرمانشهری جریان دارد؛ سیارهای که تحت معدنکاری بشر قرار گرفته است. یک حزب نزاعجو از انسانها دست به ساخت رباتهایی با قدرت تکثیر زده است که صداهای گوشخراش با گامِ بالا دارند. این ماشینها به مرور یاد میگیرند که چگونه انسانها را اسیر کنند و به همین دلیل تبدیل به خطری بزرگ میشوند.
دلیل انتخاب این فمبات:
انسانها توسط این رباتهای جیغ جیغو در حال انقراض هستند؛ در واقع نتایج تصمیمات و اختراعهای بشر بالاخره خودش را نشان داده است. «جیغزنها» هیچ اهمیتی به نابودی بشر نمیدهند.
3. دات متریکس در فیلم Spaceballs (1987)
فیلم Spaceballs یک کمدی مفرح در ژانر استهزا میباشد که هدفش به سخره گرفتن سری استار وارز است. در این فیلم دو مزدور فضایی استخدام شدهاند تا یک پرنسس و سیارهاش را از دست طاغوتهای Spaceball نجات بدهند. در این فیلم به دل یک نبرد پر هیجان و مشخصاً خندهدار میرویم که در «کهکشانی نه چندان دور» رخ میدهد (المانهای استهزا در همین جمله هم قابل تشخیص هستند، چرا که جملات اپنینگ استار وارز یعنی «کهشکانی دور، بسیار دور»، را به سخره میگیرد)!
دلیل انتخاب این فمبات:
شخصیت دات متریکس، یک فمبات واقعاً محشر است که به موقع جملات خندهدار و هوشمندانهاش را عرضه میکند. او دستیار و کمکحال پرنسس وسپا است و نسخهی استهزا آمیز شخصیت سیتریپیاُ (C-3PO) در استار وارز میباشد. در این فیلم، او و پرنسس وسپا توسط دارک هلمت، برای پرداخت غرامت گروگان گرفته میشوند.
2. همسرها در فیلم The Stepford Wives
فیلم The Stepford Wives، فیلمی تعلیقآمیز با درونمایههای روانشناختی و حتی کمدی است که به زندگی غیرعادی زنان خانهدار در حومههای شهر میپردازد. فیلم درباره یک خانواده است که به تازگی به استپفورد در ایالت کنتیکت نقل مکان کرده، جایی که زنان آنقدرها به مسائل مهم، افکار و احساسات اهمیت نمیدهند و به جایش ذهنشان مشغول خانهداری و ظاهرشان، است. شخصیت اصلی داستان به دنبال ریشههای این دنبالهروی گلهوار میرود و متوجه میشود که همسرها در این محله با ربات جایگزین شدهاند.
دلیل انتخاب این فمبات: