بررسی سونی اکسپریا ۱ مارک ۶

سونی یکی از مورد احترام‌ترین برندهای دنیاست؛ کم‌تر شرکت فعالی در دنیا وجود دارد که با دیدن نامش، بلافاصله تکنولوژی و کیفیت بالا به ذهن‌مان خطور کند. مرسدس‌بنز را در نظر بگیرید، نیازی نیست حتما صاحب یکی از خودروهایش باشید یا در رقابت فراری و مرسدس، از آن طرفداری کنید؛ در هر صورت، دیدن لوگوی مرسدس روی یک خودرو به شما تضمین خواهد داد که با به‌روزترین فناوری‌ها و بالاترین کیفیت ممکن روبه‌رو هستید. از این نظر، سونی به‌نوعی مرسدس‌بنز دنیای فناوری به‌شمار می‌آید و محصولاتش از تلویزیون و کنسول بازی گرفته تا دوربین عکاسی و هدفون تحسین همگان را برمی‌انگیزد.

سونی سال‌هاست که گوشی هم تولید می‌کند. اگر وارد دهه‌ی چهارم زندگی شده باشید حتما با «سونی اریکسون» آشنا هستید؛ برندی که در عصر طلایی نوکیا، گوشی‌هایی کاملا متفاوت تولید می‌کرد. گوشی‌های مخصوص عاشقان موسیقی از سری W؛ مانند W800i، گوشی کاربران جدی‌تر از سری P که بین آن‌ها P990i مانند الماسی می‌درخشید و گوشی‌های سری K که برای علاقمندان به عکاسی ساخته می‌شدند؛ مانند K750i با دوربین ۲مگاپیکسلی و K800i با دوربین بی‌نظیر ۵مگاپیکسلی، همگی یادآور دوران شیرین گوشی‌های غیرهوشمندی هستند که مانند یک پل جادویی، دنیای تلفن‌های رومیزی را به عصر اَبَردستگاه‌هایی به نام اسمارت‌فون پیوند می‌دهند.

شاید حتی بدبین‌ترین هواداران سونی هم تصور نمی‌کردند این شرکت روزی کم‌تر از یک درصد از سهم بازار گوشی‌های هوشمند دنیا را در اختیار داشته باشد. برند اکسپریا که پس از تصاحب سهم اریکسون به‌دست سونی ایجاد شده بود؛ هیچوقت چندان جدی وارد رقابت ساخت گوشی‌های هوشمند نشد و در سال‌های اخیر هم نام‌گذاری جدید گوشی‌های سونی تفاوتی در نوع فعالیت آن‌ها در این بازار ایجاد نکرد.

گوشی‌های سری Xperia 1 از همان ابتدا تمرکز ویژه‌ای بر دوربین و قابلیت‌های حرفه‌ای عکاسی داشتند؛ اما به‌نظر می‌رسد سونی آن‌ها را برای عموم کاربران تولید نمی‌کند. نوع انتخاب سخت‌افزار و اولویت‌بندی بین پارامترهای مختلف و صدالبته مدل قیمت‌گذاری گوشی‌های سونی همگی نشان‌ می‌دهند که این دستگاه‌ها برای کاربران حرفه‌ای ساخته شده‌اند و قرار نیست با گوشی‌های عمومی‌تر بازار رقابت کنند. سونی حتی برنامه‌ای برای در پیش گرفتن اصلی‌ترین استراتژی موفقیت در بازار موبایل یعنی فروش بالای گوشی‌های میان‌رده و تولید یک پرچم‌دار برای بالا نگه داشتن پرچمش در بین رقبا هم ندارد و تنها یک ژاپنی واقعی ممکن است چنین تصمیمی بگیرد.

با همه این صحبت‌ها، دلیلی ندارد که از دیدن یک سونی جدید در بین گوشی‌های هوشمند خوشحال نشویم. طبق روال سال‌های گذشته، اکسپریا ۱ برگشته و همان‌طور که از سبک نام‌گذاری دوربین‌های عکاسی سونی انتظار داریم، مدل امسال Xperia 1 VI یا اکسپریا ۱ مارک ۶ نام‌گذاری شده؛ یک سامورایی دیگر که به همه‌ی آداب و رسوم سامورایی‌های پیشین وفادار باقی مانده؛ اما در عین حال بالغ‌تر و شاید کمی هم برای رقبا خطرناک‌تر شده است.

طراحی متفاوت و بااصالت؛ مثل سونی

اجازه بدهید همین ابتدا یک نکته را روشن کنیم؛ سونی به فداکردن کیفیت و قابلیت‌های کاربردی برای داشتن زرق و برق بیشتر اعتقادی ندارد؛ بنابراین در تک‌تک دوراهی‌هایی که برای ساخت گوشی هوشمند مواجه شده، کاربردی‌بودن را انتخاب کرده است؛ شاید این نکته برای کاربرانی که اعتقاد دارند دوربین ۲۰۰‌مگاپیکسلی قطعا از دوربین ۱۲مگاپیکسلی عملکرد بهتری دارد، چندان قابل درک نباشد؛ اما تصمیم‌گیران سونی ترجیح داده‌اند در یک «مینکا» با اتاق‌های عایق در برابر انتقادات بی‌ربط بنشینند و روی بهترین انتخاب‌های ممکن تمرکز کنند.

اینکه شما طراحی یک کالا را بپسندید یا نه، عمدتا به سلیقه‌تان بستگی دارد. سونی یادآوری می‌کند که علاوه‌بر سلیقه، منطق هم باید جزو معادلاتتان باشد. اکسپریا ۱ مارک ۶ از بهترین متریالی ساخته شده است که می‌توان برای ساخت گوشی هوشمند به‌کار برد. نمای روبه‌رویی دستگاه که ۸۶٫۵ درصد آن را نمایشگر تشکیل می‌دهد با روکش محافظ گوریلا گلس ویکتوس ۲ محافظت می‌شود و نسل اول همین پوشش، از پشت دستگاه محافظت می‌کند.

باقی‌ماندن اثر انگشت و رد چربی دست روی گوشی، پس از شکنندگی، بزرگ‌ترین نقطه‌ضعف استفاده از بدنه‌ی شیشه‌ای به‌حساب می‌آید؛ سونی برای این مشکل یک راه‌حل هوشمندانه دارد؛ سرتاسر پنل شیشه‌ای پشتی دستگاه را بافت ریز و ماتی پوشانده است که باعث می‌شود خیالتان بابت تمیز و بدون لک ماندن بدنه راحت باشد. بافت دانه‌دار پنل پشتی به «گریپ» بهتر دستگاه هم کمک می‌کند؛ بدین‌ترتیب، هنگام استفاده از گوشی یا قرار گرفتنش روی سطوح صاف، با مشکل سُر خوردن دستگاه مواجه نمی‌شوید.

سونی برای فریم هم استراتژی مشابه پنل پشتی را به کار گرفته و روی فریم آلومینیومی اکسپریا ۱ مارک ۶ بافت‌های نواری‌شکلی به‌وجود آورده است که به گریپ بهتر گوشی کمک می‌کنند. روی فریم، به جز کلیدهای تنظیم صدا و پاور (که نقش حسگر اثر انگشت بسیار سریع و دقیق گوشی را هم بازی می‌کند)، کلید اختصاصی شاتر را هم می‌بینید که به‌نوعی امضای سونی برای گوشی‌های هوشمندش به‌حساب می‌آید. این کلید نسبت‌به نسل قبلی ابعاد بزرگ‌تری دارد و به‌لطف دو مرحله‌ای‌بودنش کلید، ابتدا فوکوس را حین عکاسی تنظیم کرده، سپس تصویر را ثبت می‌کند.

در بخش پایینی فریم، پورت USB-C و درگاه سیم‌کارت دیده می‌شوند و همانند سال‌های قبل، برای خارج کردن سیم‌کارت نیازی به سوزن ندارید. در بخش بالایی هم جک ۳٫۵ میلی‌متری اکسپریا ۱ مارک ۶ دیده می‌شود.

اکسپریا ۱ مارک ۶ از اسپیکرهای استریو برای تولید صدا استفاده می‌کند و هر دو اسپیکر به سبک سال‌های گذشته، رو به کاربر قرار گرفته‌اند؛ بدین‌ترتیب صدا را بلندتر و شفاف‌تر از اسپیکرهایی احساس می‌کنید که در بالا و پایین فریم قرار می‌گیرند؛ اما در سمت دیگر، چنین اسپیکرهایی به فضای بیشتری نیاز دارند که سونی آن را با ایجاد دو نوار در بالا و پایین صفحه‌نمایش فراهم می‌کند؛ پس از Notch یا Punch Hole برای قراردادن دوربین سلفی هم خبری نیست و دوربین هم در همان نوار مشکی بالای صفحه پنهان شده است.

سونی علاوه‌بر افزایش نسبت نمایشگر به بدنه در اکسپریا ۱ مارک ۶ (از ۸۴ به ۸۶٫۵ درصد)، در تصمیمی درست، نسبت طول به عرض را نیز کاهش داده؛ نسل پیشین از نسبت ۲۱:۹ استفاده می‌کرد که باعث می‌شد گوشی باریک و کمی بلند باشد؛ اما حالا شاهد به کارگیری نسبت ۱۹٫۵:۹ هستیم تا گوشی کمی کوتاه‌تر و پهن‌تر باشد و راحت‌تر در کف دست جا بگیرد؛ البته ضخامت گوشی تقریبا ثابت باقی مانده؛ اما وزن آن به ۱۹۲ گرم رسیده است که هنوز هم چندان سنگین به‌حساب نمی‌آید.

اکسپریا ۱ مارک ۶ از استاندارد IP65/IP68 برای مقاومت در برابر آب و گردوغبار هم پشتیبانی می‌کند و می‌تواند برای ۳۰ دقیقه در عمق ۱٫۵ متری آب دوام بیاورد. در مجموع تنها نکته‌ی بحث‌برانگیز درباره‌ی طراحی گوشی، به استفاده‌نکردن از Punch Hole و به‌کارگیری همان نوارهای مشکی بالا و پایین نمایشگر بازمی‌گردد. هرچند این نکته الزاما یک نقطه‌ضعف به‌حساب نمی‌آید و صرفا تصمیمی است که ژاپنی‌ها برای کارگذاری اسپیکرهای استریو به سمت کاربر و یک‌دست‌کردن صفحه بدون ایجاد مزاحمت با دوربین سلفی گرفته‌اند.

نمایشگر 1080p به‌جای 4K؛ یک عقب‌گرد منطقی

صفحه‌نمایش ۶٫۵ اینچی اکسپریا ۱ مارک ۶ از فناوری Bravia تلویزیون‌های سونی قدرت می‌گیرد. این صفحه‌نمایش به کمک الگوریتم‌های هوش مصنوعی می‌تواند شفافیت، رنگ‌ها و کنتراست را در بهترین حالت ممکن تنظیم کند. سونی برای صفحه‌نمایش پرچم‌دارش از فناوری Sunlight Vision هم استفاده می‌کند که در زمان کار کردن با گوشی زیر نور شدید خورشید، روشنایی صفحه را به‌صورت هوشمند افزایش می‌دهد تا از Overexposeشدن محتوای به‌نمایش‌درآمده جلوگیری شود.

وضوح صفحه‌نمایش اکسپریا ۱ مارک ۶ از 4K به +FHD کاهش یافته است؛ اما در عوض گوشی به‌جای پنل OLED عادی از پنل پیشرفته‌تر LTPO OLED با نرخ نوسازی متغیر ۱-۱۲۰ هرتز و نرخ نمونه‌برداری لمسی ۲۴۰هرتز استفاده می‌کند. برخلاف تصور، این تغییر را باید یک نکته‌ی مثبت در نظر گرفت؛ زیرا در نسل قبلی هم نمایشگر 4K تنها در برخی شرایط قابل استفاده بود و عملا در ۹۰ درصد مواقع کاربر به محتوای FHD نگاه می‌کرد. از سوی دیگر، استفاده از صفحه +FHD باعث بهبود عملکرد باتری و کاهش بار پردازشی روی دوش GPU هم می‌شود.

صفحه‌نمایش مارک ۶ از ویدیوهای HDR با استاندارد HDR10 پشتیبانی می‌کند و به‌لطف عمق رنگی ۱۰‌بیتی، می‌تواند بیش‌از یک میلیارد رنگ را به‌نمایش گذارد، سونی می‌گوید گوشی هوشمندش حین نمایش ویدیوهای HDR از پسِ پوشش فضای رنگی بسیار وسیع BT.2020 هم برمی‌آید؛ بنابراین اگر آن را کنار یک تلویزیون Bravia سونی قرار دهید عملا تفاوتی در رنگ‌های به‌نمایش‌درآمده یا کنتراست تصویر مشاهده نخواهید کرد.

بیشترین روشنایی نمایشگر در حالت دستی به ۹۳۵ نیت و بیشترین روشنایی در حالت خودکار به مرز ۲۰۰۰ نیت می‌رسد. همچنین درصورتی که گوشی در حال پخش محتوای HDRباشد، عدد بیشینه‌ی روشنایی ۲۲۸۰ نیت خواهد بود که کاملا با استاندارد گوشی‌های رده‌بالا و پرچم‌دار هم‌خوانی دارد و البته از سونی هم انتظاری کم‌تر از این نداریم.

نتایج به‌دست‌آمده در تست‌های پوشش فضاهای رنگی هم عملکرد بسیار خوب اکسپریا ۱ مارک ۶ را نشان می‌دهند؛ اما باید توجه داشت که سیستم انتخاب پروفایل‌های رنگی گوشی برای انجام تست‌ها در فضاهای گسترده‌تری مانند DCI-P3 بسته است؛ بدین‌مفهوم که پرچم‌دار سونی همانند گوشی‌های آیفون، به‌صورت خودکار و براساس پارامترهای دریافتی از سنسورها، فضای رنگی را انتخاب کرده و رنگ‌ها و گرمای تصویر را تنظیم می‌کند. تنها گزینه‌های در دسترس کاربر برای تنظیمات نمایشگر، دو پروفایل Creator Mode و Standard Mode هستند. در نتیجه امکان بررسی دقیق پوشش فضاهای رنگی گسترده‌تر و سنجش خطای عملکردی نمایشگر در این فضاها وجود نداشت.

عملکرد شایسته عنوان پرچم‌دار و شارژدهی عالی

طبیعتا سونی اعتقاد دارد اکسپریا ۱ مارک ۶ را با اولویت عکاسی ساخته است؛ اما یک گوشی در کلاس پرچم‌داران باید بتواند بنچمارک‌های سخت‌افزاری را هم با موفقیت پشت سر بگذارد؛ به‌خصوص که این گوشی از تراشه‌ی اسنپدراگون ۸ نسل ۳ به‌عنوان جدیدترین و قدرتمندترین تراشه در دنیای گوشی‌های اندروید استفاده می‌کند.

نتایج بنچمارک‌ها نشان می‌دهند اکسپریا ۱ مارک ۶ تقریبا همان عملکرد ‌موردانتظار از اسنپدراگون ۸ نسل ۳ را به‌نمایش می‌گذارد؛ البته درمقایسه‌با رقبایی که از همین تراشه استفاده می‌کنند، تقریبا در تمامی تست‌های پردازشی و گرافیکی نیم‌گام عقب‌تر است؛ البته اکسپریا ۱ مارک ۶ در انجام امور روزمره و حتی اجرای بازی‌ها با مشکل خاصی مواجه نمی‌شود؛ به‌عنوان نمونه، بازی Genshin Impcat در حالت Performance Mode و با استفاده از نرم‌افزار Game Enhancer سونی به‌راحتی و بدون هیچ‌گونه لگ یا کُندی، با تنظیمات گرافیکی Very High و نرخ ۶۰ فریم‌بر‌ثانیه به‌صورت پایدار روی این گوشی اجرا می‌شود.

سونی ۱۲ گیگابایت رم برای مارک ۶ در نظر گرفته است و کاربران می‌توانند بین نسخه‌های ۲۵۶ یا ۵۱۲ گیگابایتی، مدل مورد نظر خود را انتخاب کنند؛ ضمن اینکه امکان افزایش فضای ذخیره‌سازی به کمک کارت حافظه‌ی microSD هم وجود دارد.

سونی از باتری ۵۰۰۰ میلی‌آمپرساعتی برای اکسپریا ۱ مارک ۶ استفاده می‌کند که از نظر ظرفیت تفاوتی با نسل قبل ندارد؛ اما سونی می‌گوید گوشی جدیدش به‌لطف بهره‌گیری از تراشه‌ی بهینه، نمایشگر +FHD و سیستم خنک‌کننده‌ی جدید، می‌تواند تا ۲ روز کاربر را همراهی کند. به‌گفته‌ی سونی، باتری Xperia 1 VI از فناوری‌های اختصاصی Battery Care و Xperia Adaptive Charging استفاده می‌کند تا مقدار ظرفیت از دست‌رفته در طول مدت ۴ سال، تا ۵۰ درصد کمتر از گوشی‌های رقیب باشد.

در تست کاربری روزمره، اکسپریا ۱ مارک ۶ موفق به ثبت رکورد فوق‌العاده‌ی ۱۹ ساعت شد و در تست پخش ویدیوی استاندارد زومیت، ۳۳ ساعت دوام آورد که بسیار بالاتر از رکوردهای ثبت‌شده با نسل قبل بوده و حتی بالاتر از پرچم‌دارانی مانند گلکسی اس ۲۴ اولترا و آیفون ۱۵ پرومکس قرار می‌گیرد. باتری اکسپریا ۱ مارک ۶ از شارژ سریع ۳۰ وات و فناوری PD3.0 پشتیبانی می‌کند. قابلیت شارژ بی‌سیم و شارژ معکوس هم در دسترس کاربران گوشی قرار گرفته است.

اصلی‌ترین شکایت ما درباره‌ی باتری و شارژدهی اکسپریا ۱ مارک ۶ این است که سونی نه‌تنها آداپتور را از جعبه کنار گذاشته؛ بلکه کابل USB-C را نیز از خریداران گوشی گران‌قیمتش دریغ می‌کند!

دوربین کارآمدی که دیگر با کاربر عادی غریبه نیست

بدون شک دوربین، مهم‌ترین نکته درباره‌ی اکسپریا ۱ مارک ۶ به حساب می‌آید. آرایش سه‌تایی دوربین‌های این گوشی را دوربین اصلی ۴۸مگاپیکسلی، دوربین اولتراواید ۱۲مگاپیکسلی و یک دوربین تله‌فوتو ۱۲مگاپیکسلی منحصربه‌فرد تشکیل می‌دهند. لنزها ساخت کمپانی زایس هستند و پوشش *T مشهور زایس هم برای آن‌ها در نظر گرفته شده است. مطابق انتظار، می‌توانید از اکسپریا ۱ مارک ۶ به‌عنوان نمایشگر بیرونی دوربین‌های آلفای سونی هم استفاده کنید.

مهم‌ترین نکته‌ی نرم‌افزاری درباره‌ی دوربین Xperia 1 VI تغییر رویکرد سونی از ساخت اپلیکیشن‌های مجزای عکاسی و فیلم‌برداری، به ادغام همه‌ی قابلیت‌ها در اپلیکیشن اصلی دوربین است. همین تغییر باعث می‌شود کاربران با پیچیدگی کمتری در زمان استفاده از دوربین دستگاه روبه‌رو شوند و به جز کاربران حرفه‌ای، سایرین هم از عکاسی با اکسپریا ۱ مارک ۶ لذت ببرند؛ البته همه‌ی قابلیت‌های موجود در اپلیکیشن‌های قبلی به‌طور کامل به اپلیکیشن اصلی انتقال نیافته‌اند و سونی در به‌روزرسانی‌های آتی، آن‌ها را اضافه خواهد کرد.

به‌گفته‌ی سونی، اکسپریا ۱ مارک ۶ با استفاده از الگوریتم‌های AI قادر به تنظیم سفیدی و سطح نوردهی تصاویر خواهد بود. از سوی دیگر باتوجه به فقدان ماژول ToF یا سیستم فوکس لیزری، دوربین گوشی به هوش مصنوعی برای ایجاد عمق میدان در تصاویر تکیه می‌کند (تقریبا به همان روش مورداستفاده در دوربین‌های بدون آینه‌ی ZV-E10 و ZV-E1). قابلیت دیگر دوربین اکسپریا ۱ مارک ۶، ویژگی جدیدی به نام Human Pose Estimation است که در آن، دوربین می‌تواند در شرایط پیچیده‌تر که فوکس خودکار با چالش روبه‌رو می‌شود، به کمک AI فرم بدن انسان در کادر را تشخیص دهد و فوکس را تنظیم کند.

حسگر به‌کاررفته در دوربین اصلی اکسپریا ۱ مارک ۶، همان حسگر موجود در نسل قبلی است. پیش‌تر در بررسی اکسپریا ۱ مارک ۵ گفتیم که در حسگر ExmorT IMX 888 سونی، فوتودیودها و ترانزیستورها در دو لایه‌ی جداگانه روی هم سوار شده‌اند تا با بازشدن فضا برای فوتودیودها، نور بیشتری به حسگر جذب شود؛ تغییری که به افزایش کیفیت تصاویر و کاهش نویز کمک می‌کند؛ البته ژاپنی‌ها با بهینه‌سازی ترانزیستورها، نسبت سیگنال به نویز را هم افزایش داده‌اند تا باز هم به کاهش بیشتر نویز تصاویر کمک کنند.

حسگر ۵۲مگاپیکسلی IMX888 به‌طور مؤثر از ۴۸ میلیون پیکسل خود استفاده می‌کند، این حسگر 1/1.35 اینچی با پیکسل‌های ۱٫۱۲ میکرومتری‌اش در پسِ لنزی با فاصله‌ی کانونی معادل ۲۴میلی‌متری، دیافراگم f/1.9 و لرزش‌گیر اپتیکال تصویر قرار دارد؛ بدین‌ترتیب باید توجه داشته باشید که هم خود حسگر حدود ۱۵درصد از نمونه‌ی به‌کاررفته در دوربین اصلی آیفون ۱۵ پرو مکس و گلکسی S24 اولترا کوچک‌تر است، هم لنز آن به‌ترتیب ۱۰ و ۲۰درصد نور کمتری عبور می‌دهد.

با دوربین اصلی Xperia 1 VI می‌توانید ویدیوهای 4K با حداکثر نرخ ۱۲۰ فریم‌بر‌ثانیه ثبت کنید؛ در این حالت لرزش‌گیر ۵محوره‌ی الکترونیکی هم برای گرفتن ویدیوهای بدون لرزش به کمکتان خواهد آمد. دوربین اصلی از قابلیت‌های هوشمند Object Tracking و Eye Tracking هم پشتیبانی می‌کند تا بدین‌ترتیب سوژه همیشه شارپ و فوکس همیشه دقیق باشد.

دوربین اولتراواید اکسپریا ۱ مارک ۶ از حسگر ۱۲مگاپیکسلی IMX563 با ابعاد 1/2.55 اینچ و پیکسل‌های ۱٫۴میکرومتری استفاده می‌کند. این حسگر پشت لنزی با فاصله‌ی کانونی معادل ۱۶ میلی‌متر و دیافراگم f/2.2 قرار دارد. مجموعه‌ی دوربین از فوکوس خودکار تشخیص فاز Dual Pixel هم استفاده می‌کند تا امکان عکاسی ماکرو از فواصل بسیار نزدیک را داشته باشید. دوربین اولتراواید همانند دوربین اصلی قابلیت فیلم‌برداری 4K با نرخ بالغ‌بر ۱۲۰ فریم‌برثانیه را دارد.

چشم‌گیرترین تغییر را دوربین تله‌فوتو اکسپریا ۱ مارک ۶ تجربه می‌کند؛ این دوربین همانند دو نسل قبلی از حسگر ۱۲مگاپیکسلی و 1/3.5اینچی IMX650 استفاده می‌کند با این تفاوت که اکنون لنز تله‌فوتوی آن می‌تواند بین فواصل کانونی معادل ۸۵ تا ۱۷۰ میلی‌متر به‌جای ۸۵ تا ۱۱۰ میلی‌متر نسل گذشته جابه‌جا شود؛ بدین‌مفهوم که محدوده‌ی بزرگ‌نمایی اپتیکال از ۳٫۵-۵٫۲ برابر به ۳٫۵-۷٫۱ برابر افزایش یافته است. سال گذشته با اینکه از ایده‌ی تغییر فاصله‌ی کانونی شگفت‌زده شدیم؛ اما چندان تحت‌تأثیر کیفیت عکس‌های خروجی قرار نگرفتیم، حال باید دید که در نسل جدید چه نتیجه‌ای رقم می‌خورد.

دوربین تله‌فوتو کماکان از فوکوس خودکار تشخیص فاز Dual Pixel بهره می‌برد، لنز دوربین از لرزش‌گیر اپتیکال بهره می‌برد و در فاصله‌ی کانونی ۸۵ میلی‌متر از دیافراگم f/2.3 استفاده می‌کند؛ اما اکنون با افزایش محدوده‌ی فاصله‌ی کانونی، در سطح ۱۷۰ میلی‌متر، دیافراگم دوربین به‌جای f/2.8 روی دیافراگم بسته‌ترِ f/3.5 تنظیم می‌شود. تغییر دیگر به اضافه‌شدن حالت تله‌فوتو ماکرو بازمی‌گردد که امکان عکاسی ماکرو با فاصله‌ی کانونی ۱۲۰ میلی‌متر از فاصله‌ی ۴سانتی‌متریِ سوژه را فراهم می‌آورد. ناگفته نماند که دوربین تله‌فوتو هم امکان فیلم‌برداری 4K120 را دارد.

عملکرد دوربین اصلی

دوربین اصلی اکسپریا ۱ مارک ۶ در شرایط نوری مناسب، عکس‌های فوق‌العاده‌ای ثبت می‌کند. جزئیات در همه‌ی عکس‌ها به بهترین شکل ممکن ثبت می‌‌شوند و تقریبا اثری از نویز در آن‌ها دیده نمی‌شود. تنظیم سفیدی در سطح دوربین‌های حرفه‌ای عمل می‌کند و گستره‌ی دینامیکی هم اگر نه عالی؛ اما بسیار خوب است.

رابط کاربری سبک با ظاهر نه‌چندان مدرن

اکسپریا ۱ مارک ۶ به‌همراه اندروید ۱۴ عرضه می‌شود و سونی تمام تلاشش را به کار بسته تا از «سامسونگی»شدن رابط کاربری گوشی پرچم‌دارش جلوگیری کند، در نتیجه همه‌چیز بسیار نزدیک به اندروید خالص به‌نظر می‌رسد؛ هرچند که بخش اعلانات و تنظیمات سریع با رابط کاربری اندروید خالص بسیار متفاوت است.

طراحی آیکون اپ‌های خود سونی و حس‌وحال کلی رابط کاربری گوشی در برخی از بخش‌ها فاصله‌ی زیادی با تجربه‌ی مدرن اندروید دارد؛ امیدواریم سونی دستی به سر و روی رابط کاربری‌اش بکشد. از دیگر ویژگی‌های اکسپریا ۱ مارک ۶ هم می‌توان به پشتیبانی از صدای Hi-Res در حالت بی‌سیم، پشتیبانی از WiFi 7، استفاده از بلوتوث ۵٫۴ و پشتیبانی از استاندارد aptX Lossless اشاره کرد.

به گفته‌ی سونی، اکسپریا ۱ مارک ۶ تا ۳ سال به‌روزرسانی سیستم‌عامل و ۴ سال به‌روزرسانی امنیتی را دریافت خواهد کرد؛ بنابراین در مقایسه با پشتیبانی ۷ساله‌ی رقبایی مانند سامسونگ و گوگل یا پشتیبانی ۶ساله‌ی اپل، این اعداد ناامیدکننده هستند و البته جای دفاعی هم باقی نمی‌گذارند.

سامورایی سونی در برابر رقبا
در دوره‌‌ی تسلط اپل و سامسونگ بر بازار و هجوم همه‌جانبه‌ی برندهای چینی به همه‌ی بازه‌های قیمتی، به‌عنوان یک کاربر عادی می‌توانستیم از دیدن سونی در این رقابت نفس‌گیر بسیار خوشحال‌تر باشیم؛ اما به‌نظر می‌رسد سونی علاقه‌ای به حضور جدی در رقابت ندارد یا دست‌کم هنوز برای ورود جدی آماده نیست.

برای حضور و باقی‌ماندن در نبرد گوشی‌های هوشمند، علاوه‌بر پرچم‌داران فوق‌العاده‌ای مانند اکسپریا ۱ مارک ۶، به پیاده‌نظامی از گوشی‌های میان‌رده هم نیاز خواهید داشت تا با فروش بالای آن‌ها، درآمد لازم برای توسعه و ساخت مدل‌های قدرتمندتر را به‌دست آورید؛ اما انگار این سیاست با رویکرد سونی سازگار نیست.

اکسپریا ۱ مارک ۶ گوشی بی‌نقصی نیست؛ اتفاقا می‌توان ایرادات بسیار کلیدی و مهمی هم از آن گرفت؛ از جمله QHD-نبودن نمایشگر، دریافت به‌روزرسانی‌های بسیار کمتر از رقبا و البته مهم‌تر از همه، قیمت بسیار زیاد ۱۴۰۰ دلاری که آن را از دسترس طیف گسترده‌ای از کاربران خارج می‌کند؛ اما باز هم اکسپریا ۱ مارک ۶ را جزو آخرین بازماندگان نسلی از سامورایی‌ها می‌دانیم؛ سامورایی‌هایی وفادار به اصول و روش‌های شرافتمندانه که ترجیح می‌دهند ایستاده بمیرند؛ اما از رویکرد خود دست بر ندارند.

درحال حاضر باتوجه به پشتیبانی نرم‌افزاری ناامیدکننده و برچسب قیمتی اشک‌درآر Xperia 1 VI، حتی برای ما که تجربه‌ی دوربین و طراحی متفاوت اکسپریا به‌وجد آمده‌ایم، خرید پرچم‌دار جدید سونی توجیهی ندارد و نمودار ارزش قیمت گوشی، حداقل در بازار ایران، با اختلافی فاحش، عرصه را به دستگاهی همچون گلکسی S24 اولترا می‌بازد.

ای کاش سونی بتواند راهی برای زنده نگه‌داشتن اکسپریا پیدا کند.

منبع: زومیت