جمعیت جهان تا سال ۲۰۵۰ به ۱۰ میلیارد نفر خواهد رسید و پرجمعیتترین کشورها تا کمتر از ۳۰ سال دیگر با محدودیت منابع مواجه خواهند شد. این افزایش در کشورهای کمتر توسعه یافته و کشورهای فقیرِ بسیار بدهکار برجسته خواهد بود و به چالش های اقتصادی مانند فرصت های شغلی ناکافی دامن خواهد زد.
بر اساس گزارش بخش جمعیت امور اقتصادی و اجتماعی سازمان ملل، هند تا سال ۲۰۵۰ به پرجمعیت ترین کشور جهان تبدیل خواهد شد. این کشور در آوریل ۲۰۲۳ از چین به عنوان «پرجمعیت ترین کشور جهان» پیشی گرفت و پیش بینی ها حاکی از آن است که جمعیت آن به ۱۶۵۹ میلیون نفر خواهد رسید. در همین زمان، جمعیت چین به ۱۳۶۴ میلیون نفر خواهد رسید که دومین جمعیت در سراسر جهان است.
نرخ رشد جمعیت چین به دلیل پیری جمعیت و تأثیرات سیاست تک فرزندی که قبلا اجرا شده، کند شده است. در مقابل، هند جمعیتی جوانتر و نرخ باروری بالاتری دارد که باعث رشد سریعتر جمعیت میشود. (اینجا بخوانید: ثبت کمترین تعداد ازدواج در چین در بیش از ۳۵ سال اخیر با تغییر هنجارهای اجتماعی)
ذکر این نکته ضروری است که این پیشبینیهای جمعیتی بر اساس روندهای فعلی است و میتواند با توجه به سیاست های دولت ها، شرایط اقتصادی، پیشرفت در بخش مراقبت های بهداشتی و غیره کمی تغییر کند.
۱۰ کشور پرجمعیت جهان در سال ۲۰۵۰
۱۰. اتیوپی
جمعیت پیش بینی شده در سال ۲۰۵۰: ۱۹۱ میلیون نفر
اتیوپی یکی از پرجمعیت ترین کشورهای آفریقایی است، اما به زودی وارد ۱۰ کشور پرجمعیت جهان خواهد شد.
۹. جمهوری دموکراتیک کنگو
جمعیت پیش بینی شده در سال ۲۰۵۰: ۱۹۷ میلیون نفر
جمعیت جمهوری دموکراتیک کنگو احتمالا تا سال ۲۱۰۰ شاهد افزایش ۳۰۴ درصدی خواهد بود، اما در سال ۲۰۵۰ جمعیت این کشور به ۱۹۷ میلیون نفر خواهد رسید.
۸. بنگلادش
جمعیت پیش بینی شده در سال ۲۰۵۰: ۲۰۲ میلیون
بنگلادش با وجود وسعت کمی که دارد یکی از پرجمعیت ترین کشورهای جهان است. در حالی که نرخ رشد در بنگلادش در سال های اخیر به دلیل دسترسی بهتر به تنظیم خانواده کند شده است، جمعیت آن همچنان متراکم تر خواهد شد.
۷. برزیل
جمعیت پیش بینی شده در سال ۲۰۵۰: ۲۳۳ میلیون نفر
برزیل پرجمعیت ترین کشور آمریکای جنوبی است و شاهد رشد ثابت جمعیت است. مناطق شهری آن، از جمله شهرهایی مانند سائوپائولو و ریودوژانیرو همچنان به پرجمعیتتر شدن با ساکنان غیرقانونی ادامه میدهند.
۶. پاکستان
جمعیت پیش بینی شده در سال ۲۰۵۰: ۳۰۷ میلیون نفر
پاکستان در حال حاضر پنجمین کشور پرجمعیت جهان است، اما تا سال ۲۰۵۰ به رتبه ششم خواهد رفت. این کشور بهویژه با ناآرامی های سیاسی، کسری بودجه گسترده و فرار مغزها به دلیل وضعیت ضعیف امنیتی خود مواجه است.
۵. اندونزی
جمعیت پیش بینی شده در سال ۲۰۵۰: ۳۲۲ میلیون نفر
جمعیت اندونزی در حال حاضر در رده چهارم پرجمعیتترینها در جهان و در حال گسترش است. اگرچه کاهش نرخ زاد و ولد رشد را کند کرده است، اما این کشور همچنان افزایش قابل توجهی را در جمعیت خود تجربه میکند تا در سال ۲۰۵۰ در میان ۵ کشور پرجمعیت جهان باشد.
۴. ایالات متحده آمریکا
جمعیت پیش بینی شده در سال ۲۰۵۰: ۳۹۰ میلیون نفر
ایالات متحده، در رده سوم پرجمعیت ترین کشورها، رشد متوسطی را شاهد خواهد بود. نرخ رشد این کشور به دلیل کاهش نرخ باروری و پیری جمعیت به تدریج در حال کاهش است، با این حال، افزایش امید به زندگی و هجوم مهاجران، افزایش مداوم جمعیت آن را تقویت میکند.
۳. نیجریه
جمعیت پیش بینی شده در سال ۲۰۵۰: ۴۱۱ میلیون
نیجریه قابل توجه ترین نام در میان کشورهایی است که در سال ۲۰۵۰ پرجمعیتترین کشورهای جهان خواهند بود. طبق دادههای بانک جهانی و اداره امور اقتصادی و اجتماعی سازمان ملل متحد، گفته میشود که جمعیت فعلی این کشور ۲۱۳.۴ میلیون نفری تا سال ۲۰۵۰ به ۴۱۱ میلیون نفر خواهد رسید.
۲. چین
جمعیت پیش بینی شده در سال ۲۰۵۰: ۱۳۶۴ میلیون
چین اخیرا به دنبال سیاست های تنظیم خانواده شاهد کاهش رشد جمعیت بوده و عنوان «پرجمعیت ترین کشور جهان» را از دست داده است. تا سال ۲۰۵۰، این کشور با جمعیتی بالغ بر ۱۳۶۴ میلیون نفر، دومین کشور پرجمعیت جهان خواهد بود.
۱. هند
جمعیت پیش بینی شده در سال ۲۰۵۰: ۱۶۵۹ میلیون
هند اکنون پرجمعیتترین کشور جهان است و تا سال ۲۰۵۰ موقعیت خود را حفظ خواهد کرد. باوجود چالش های ناشی از افزایش جمعیت مانند از دست رفتن منابع و ازدحام شهری، این کشور احتمالا نیروی کار جوان و پویایی خواهد داشت.