گرچه لیورپولیها بعد از 30 سال در سال 2020 قهرمان پریمیرلیگ شدند، اما شاید پاندمی کرونا، تعطیلی موقت بازیها و نبود تماشاگر در استادیوم آنفیلد باعث شد که این قهرمانی آن طور که باید به میل قرمزهای بندر لیورپول خوش نیامد.
نسل طلایی لیورپول که یک عنوان پریمیرلیگ، قهرمانان اروپا، سوپرکاپ اروپا و جام باشگاههای جهان را در طول دو فصل درو کرد تقریبا خاموش شد و یورگن کلوپ سعی کرد با تغییرات در بخشهای مختلف تیم پروژه بازسازی تیم طلایی خود را انجام دهد. تیمی که شاید اگه منچسترسیتی پپ گواردیولا نبود حداقل 2 عنوان قهرمانی دیگر در لیگ برتر را به راحتی به دست میآورد اما به طرز عجیبی در فصل 18/19 علیرغم کسب 97 امتیاز نایب قهرمان شدند و در فصل 21/22 نیز این اتفاق با 92 امتیاز برای لیورپول افتاد، امتیازاتی که در ادوار مختلف پریمیر لیگ با کسب آن به راحتی میشد عنوان قهرمانی را به دست آورد.
اما ما روی دیگر تیم کلوپ را نیز در سالهای اخیر دیدهایم؛ کسب رتبه پنجم در فصل گذشته لیگ برتر در حالیکه یک لیورپول آشفته و ناهماهنگ را شاهد بودیم، گرچه آنها در اواخر فصل عملکرد بهتری ارائه دادند و ما همانند فصل 2020/21 انتظار بازگشت آنها و کسب سهمیه لیگ قهرمانان اروپا را داشتیم ولی این بار نه آلیسون بکر گلزنی کرد و نه نیوکسل تیمی بود که سهمیه را از دست بدهد، پس لیورپول کلوپ بعد از 6 سال متوالی حضور در لیگ قهرمانان اروپا از راهیابی به این رقابت بازماند و ادی هاو و شاگردانش به جای آنها در گروه مرگ چمپیونزلیگ قرار گرفتند، اما آیا نیوکسل تیم شایستهتری از لیورپول برای حضور در این فصل لیگ قهرمانان بود؟
یک کار ناتمام که از فصل اول حضور کلوپ در لیورپول باقیمانده شاید بتواند تسکینی بر حضور در لیگ اروپا باشد؛ شکست در مقابل سویا در فینال فصل 2015/16. لیورپول که در گروه E مسابقات با 3 برد و یک باخت کار سختی برای صعود ندارد قطعا شانس اول قهرمانی در لیگ اروپاست تا شاید آنها بتوانند یک جام جدید با مرد آلمانی کسب کنند، آن هم پس از 23 سال که آنها با ژرارد هولیه فقید با شکست آلاوس در فینال به این مهم دست یافتند.
برگردیم به این فصل، لیورپولیها در صدر گروه خود در لیگ اروپا، جایگاه دوم لیگ برتر انگلیس، یک چهارم نهایی جام اتحادیه حضور دارند و کار آنها هنوز در اف ای کاپ نیز شروع نشده است. تیم یورگن کلوپ در این فصل بوی نسل طلایی خود را میدهد، آنها با 8 برد 3 تساوی و یک باخت عجیب و پرماجرا به تاتنهام در رده دوم حضور دارند و با یک امتیاز کمتر نسبت به سیتی امیدوارند با برد در هفته آینده مقابل این تیم به صدر جدول برسند. عصر شنبه 4 آذرماه لیورپول در حالی به مصاف من سیتی در ورزشگاه اتحاد میرود که یک شروع جذاب برای ماراتن 4 ماهه فوتبال باشگاهی بدون وقفه ملی در اروپا و جهان خواهد بود.
اما تیم جذاب کلوپ چگونه حریفان را اسیر خود میکند؟ در اینجا نگاهی داشته باشیم به بازیکنانی که در این فصل لیورپول تاثیرگذار هستند:
آلیسون بکر
شاید یکی از دلایل عدم موفقیت تیم راجرز در لیورپول نداشتن مهرهی قابل اطمینان درون دروازه بود، چیزی که یورگن کلوپ به خوبی آن را میدانست و در اولین فصول حضور خود در لیورپول به سراغ گلری رفت که سالها بتواند دروازه قرمزهای مرسیساید را بیمه کند. آلیسون بکر اگرچه همیشه اشتباهات عجیب غریبی را هم در طول فصول مختلف داشته است، اما همچنان هم مهرهای قابل تکیه در چهارچوب دروازه لیورپول است. آمار کمترین گل خورده لیورپول در فصل جاری نشان دهندهی عملکرد خوب آلیسون و سیوهای حیاتی او در هر زمانی که لازم باشد است. هواداران لیورپول به خوبی میدانند نبود آلیسون چه بلایی میتواند به سر آنها بیاورد، برای یادآوری کافیست بازی یک هشتم نهایی لیگ قهرمانان اروپا در سال 2019/20 لیورپول مقابل اتلتیکو مادرید در آنفیلد را به یاد بیاورید.
ویرجیل فندایک
کاپیتان مستحکم هلندی پس از پارگی رباط صلیبی در ابتدای فصل 2020/21 در فصول اخیر دفاع سابقی که شایسته توپ طلا در سال 2019 بود نشد. با این حال بعد از اینکه جردن هندرسون در تابستان 2023 لیورپول را به مقصد الاتفاق ترک کرد چشم لیورپولیها به کاپیتانی است که شاید حق او باشد که در 32 سالگی خود یکبار جام لیگ برتر انگلیس را بالای سر ببرد. کاپیتان لیورپول آمار همیشگی خود را نیز در این فصل حفظ کرده است؛ هیچ بازیکنی نتوانسته در فصل ۲۰۲۳/۲۴ او را دریبل کند.برد در ۹۷٪ دوئلهای هوایی که بیشترین در لیگ است، صفر ارور فردی منجر به شوت و صفر بار از دست دادن توپ نیز از دیگر رکوردهای مرد هلندی در لیورپول این فصل است.
وئل متیپ
مدافع 32 ساله کامرونی نیز یکی از بازماندههای تیم رویایی کلوپ است که شاید در آخرین فصل حضور خود در لیورپول به سر میبرد. به نظر میرسد متیپ که پس از 7 سال حضور در تیم اصلی شالکه ابتدای فصل 2016/17 با قراردادی آزاد به لیورپول پیوست در انتهای مسیر 8 ساله خود در لیورپول نیز قرار دارد و در پایان فصل مرسیساید را ترک خواهد کرد. با این حال او این فصل 7 بازی را از ابتدا آغاز کرده است و عملکرد قابل قبولی نیز از خود ارائه کرده.
ابراهیما کوناته
مدافع جوان فرانسوی اگر چه زمانی با اوپامکانو هم نسل خود در تیم ملی مقایسه میشد اما خیلی زود مشخص شد که سطح بهتری از او دارد. اگرچه کوناته از لحاظ فنی قابل اتکا است، ولی به دلیل تعدد مصدومیتهای وی یورگن کلوپ و کادرفنی نمیتوانند حساب خاصی روی او باز کنند و به همین دلیل جوئل متیپ این فصل از او بیشتر بازی کرده است. مصدومیتهای ایبو کوناته و بالا رفتن سن فندایک میتوانید دلیلی بر این باشد که فاز بعدی بازسازی تیم کلوپ در تابستان آینده در بخش دفاعی باشد.
جو گومز
قدیمیترین بازیکن حال حاضر لیورپول! تنها بازیکنی که از خریدهای برندان راجرز در لیورپول باقی مانده است. جو گومز که در سال 2015 از چارلتون خریداری شد در ابتدا به عنوان دفاع چپ به کار گرفته میشد، کم کم پست او تغییر کرد و به میانه خط دفاعی آمد جایی که البته پست تخصصی او بود. گومز در طول دوران طولانی مدت خود در جمع قرمزها با مصدومیتهای زیادی دست و پنجه نرم کرده است ولی در فصلهای قهرمانی لیورپول در لیگ قهرمانان اروپا و لیگ برتر زوج مستحکمی در کنار فندایک تشکیل داده بود. جالبه بدونید که گومز در 188 بازیای که برای لیورپول کرده هنوز موفق به گلزنی نشده است.
یارل کوانساه
دفاع 20 ساله انگلیسی شاید بازیکنی باشد که لیورپولیها بتوانند به خاطر او بار دیگر به آکادمی خود افتخار کنند. بعد از ترنت الکساندر آرنولد آکادمی لیورپول نتوانسته بود بازیکنی را در سطح اول تیم جا دهد، شاید کوانساه نفر بعدی باشد. مصدومیتهای مدافعان باعث شد کوانساه 4 بازی در این فصل انجام دهد و عملکرد قابل قبولی از خود ارائه دهد.
ترنت الکساندر آرنولد
کاپیتان آیندهی لیورپول. اسکاوزری که از 6 سالگی کار خود را در آکادمی آغاز کرد و بعد از گذراندن 19 سال در این باشگاه، قطعا شایستهترین گزینه برای کاپیتانی نسل پیش رو لیورپول است. ترنت گرچه فصل پیش در مسیر افت شدیدی بود اما با جرقهای که در ذهن کلوپ خورد، دفاع راست انگلیسی تبدیل به اینورتد فولبک شد تا علاوه بر حضور در دفاع راست، در زمان لازم به خط هافبک اضافه شود و آزادی عمل بیشتری در زمین داشته باشد. ترنت در این فصل فقط یک پاس گل آن هم در بازی با بورنموث در جام اتحادیه به داروین نونیز داده است و هیچ پاس گلی در 12 بازی لیگ ثبت نکرده، چیزی که اصلا به دیدن آن عادت نداریم، اما میتوان گفت با همه اینها ترنت یکی از مهرههای کلیدی تیم کلوپ به حساب میآید.
اندرو رابرتسون
بک چپ محبوب اسکاتلندی این فصل با بدشانسی بزرگی رو به رو شد. بازیکنی که همیشه با ثبات و در یک سطح قابل قبول بود و خیلی از گلهای لیورپول را میساخت با مصدومیت شانه در بازیهای ملی مواجه شد و تا اواسط دسامبر در زمین حضور نخواهد یافت. مصدومیت رابرتسون در این فصل حتی باعث شد کلوپ جو گومز را به سمت چپ بیاورد و این پست جایی است که فعلا دست یورگن در آن باز نبوده است.
کنستانتینوس سیمیکاس
جانشین اول در نبود اندرو رابرتسون بک چپ یونانی است. کسی که لقب اسکاوزر یونانی را یدک میکشد خوش شانس بوده که این فصل زمان مناسبی برای حضور در ترکیب اصلی را پیدا کرده است، بازیکنی که اغلب به نیمکت لیورپول دوخته شده. دو پاس گل و عملکرد قابل قبول سیمیکاس در این فصل تا حدودی باعث شد لیورپول آنچنان که باید از نبود رابرتسون متضرر نشود.
دومینیک سوبوسلای
بعد از اینکه جرارد در سال 2015 باشگاه را ترک کرد لیورپول همواره به دنبال پیدا کردن وارث بر حق شماره 8 با ارزش لیورپول بود. آنها لیاقت پوشیدن این پیراهن را برای 5 فصل متوالی به هافبک گینهای دادند اما شاید یکی از اشتباهات لیورپول و کلوپ در سالهای اخیر همین بود. حالا اما دومینیک سوبوسلای مجارستانی نشان داده است که بعد از اشتباهی به نام نبی کیتا انتخابی درست صورت گرفته. سوبوسلای همان بازیکنی است که لیورپول حتی در سالهای اوج خود از داشتن یکی مثل او محروم بود. شوتزن، خلاق، فانتزی و با استایل و صلابت خاص و منحصر به فرد. سوبوسلای 23 ساله که قابلیت بازی در پستهای مختلفی دارد میتوانید تا سالها وسط زمین لیورپول را بیمه کند.
الکسیس مک آلیستر
قهرمان جام جهانی قطر بعد از ریجکت کردن تیمهای زیادی از جمله چلسی راه دیگری را بر خلاف خیلی از ستارههای دیگر پیش گرفت و راهی لیورپول شد. قیمت 35 میلیون پوندی مک آلیستر در دورهای که بازیکنان هم سطح او بالای 100 میلیون قیمت دارند باعث میشود او را یکی از مقرون به صرفهترین خریدهای تابستان 2023 دانست. مک آلیستر گرچه در اکثر بازیهای فصل در پست تخصصی خود ایفای نقش نکرده ولی در 11 بازی این فصل به طور کلی عملکرد خوبی ارائه کرده است. گرچه خطاهای زیاد او سبب شد که به دلیل 5 کارته شدن بازی آخر مقابل برنتفورد را از دست بدهد. علاوه بر این اخراج اشتباه مقابل بورنموث در هفته دوم فصل، مک آلیستر را از بازی کردن در دقایق بیشتری محروم کرد.
رایان گراونبرخ
هافبک 21 ساله هلندی شاید باید همان فصل قبل به لیورپولیها ملحق میشد اما وسوسه بایرن مونیخ باعث شد که این اتفاق با یک سال وقفه انجام شود. گراونبرخ اما، در 7 بازیای که این فصل کرده با پیشروی و پا به توپ مناسب به نظر مهرهی کارآمدی برای لیورپول به حساب میآید. بازیکنی که در ساعات پایانی نقل و انتقالات به مرسیساید آمد و یکی از خریدهای قابل قبول کلوپ به شمار میرود که قطعا در آینده هم میتواند کارایی بهتری از خود نشان دهد.
واتارو اندو
سامورایی 30 ساله شاید مرحمی بود برای شکست لیورپول در نقل و انتقال کایسدو و لاویا. واتارو اندو خریدی بود که لیورپولیها را سورپرایز کرد اما شاید با رفتن هندرسون و میلنر حضور این ژاپنی برای اضافه کردن چاشنی تجربه به خط هافبک لیورپول گزینهی مناسبی بوده باشد.
کرتیس جونز
کرتیس جونز یکی دیگر از بازیکنانی است که محصول آکادمیست. جونز پس از چند سال حضور نصفه و نیمه در اسکواد لیورپول به نظر کم کم در حال پیدا کردن جایگاه ثابتی در این تیم بود که با مصدومیت همسترینگ مواجه شد. حفظ توپ و تصمیم گیری جونز در شرایطی که بازی گره خورده و یا زمانی که تیم نیاز به حفظ بازی دارد یکی از قابلیتهای ویژهی اوست.
هاروی الیوت
الیوت یکی از کسانی است که میتوان روی او در دقایق پایانی بازی حساب کرد. علاوه بر این هیچوقت از نیمکت نشینی خسته نمیشود و اعتراضی نمیکند. کسی که از بچگی طرفدار لیورپول بوده و به نظر نیمکت این تیم هم آرزوهای بچگی وی را برآورده کرده و ارضا شده است.
کودی خاکپو
کودی خاکپو که با درخشش در جام جهانی به لیورپول پیوست سومین بازیکن هلندی ترکیب این تیم است. خاکپو که در پست مهاجم نوک و وینگ چپ بازی میکند این فصل در چند بازی در هافبک سه نفره لیورپول محصور شد. او همچنان نتوانسته است عملکردی که در آیندهوون داشته است را در لیورپول ارائه دهد اما عملکرد این بازیکن 24 ساله که شاید هنوز به دوران اوج خود نرسیده است نمیتواند غیرقابل قبول هم باشد.