خطرهای بالقوه رژیمهایی با پروتئین بسیار زیاد برای کلیهها
اگر رژیم غذایی با پروتئین بالا میتواند خطری برای کلیهها باشد، به این دلیل است که غذاهای با پروتئین زیاد بهطور طبیعی تمایل به افزایش کلسیم ادرار دارند. اما چرا؟ به این دلیل که پروتئین اضافی باعث اسیدیتهای میشود که بدن به دنبال جبران آن با استفاده از ذخایر خود، یعنی استخوانها و تاندونها است (اسیدیته به شرایطی گفته میشود که سطح اسید موجود در بدن بیش از حد باشد). به گزارش سیناپرس، بنابراین این مفاصل، دندانها و زائدهها (ناخن و مو) هستند که مورد استفاده قرار میگیرند تا بدن شرایط را به تعادل برساند. علاوه بر این، مصرف عمده پروتئین منجر به کمآبی قابلتوجهی میشود و بنابراین نوشیدن مقدار زیاد آب ضروری خواهد شد.
اختلالات کبد و کلیه به نوبه خود میتوانند باعث ایجاد مشکلات قلبی شوند،زیرا این دو اندام بسیار عروقی هستند (تامین خون)؛ به این ترتیب قلب باید بیشتر کار کند تا کلیهها و کبد کار بیش از حد خود را انجام دهند (به این ترتیب خطر مرگ ناشی از حمله قلبی تا ۱۴ درصد افزایش پیدا میکند). اختلالات گوارشی (یبوست) و مفاصل نیز ممکن است به دلیل اسیدی شدن بدن ظاهر شوند که به طور کلی باعث التهاب (تضعیف سیستم ایمنی) و درد روماتیسمی خواهند شد. مطالعات نشان داده که رژیمهای غذایی با پروتئین بالا خطر مرگ زودرس را تا ۲۳ درصد و سرطان را تا ۲۸ درصد افزایش میدهد.
اصولی مهم درباره تغذیه و کلیهها
برای حفظ سلامت کلیهها، داشتن یک رژیم غذایی سالم و متنوع، با چربی پایین، شکر کم و نمک اندک ضروری است. علاوه بر این، مصرف روزانه میوهها و سبزیجات تازه نیز اهمیت بسیار زیادی دارد.
در عین حال، غذاهایی را که بیش از حد شور هستند، مانند بادامزمینی، چیپس، پفک و… را تا حد امکان کم کنید. ضمنا غذاهای غنی از فسفر و پتاسیم (مانند انواع شکلات، مارچوبه، رازیانه و غیره) را نیز محدود کنید. و این نکته را به خاطر بسپارید که افراط و تفریط، هر دو میتوانند آثار جبرانناپذیری بر سلامت جسم داشته باشند.