مسابقات جام ملتهای آسیا در حالی به دور سوم و پایانی مرحله گروهی خود رسیده که رقم خوردن بعضی از شگفتیها معادلات زیادی را تغییر داده و حالا تیمهایی که فکر میکردند تقریبا میدانند در مراحل بالاتر با چه تیمهایی رو به رو خواهند شد، حالا با معادلات جدیدی طرف شدهاند.
احتمالا بزرگترین شگفتی مسابقات جام ملتهای آسیا ۲۰۲۳ قطر تا امروز، شکست ژاپن در مقابل عراق بوده است. جایی که تقریبا همه کارشناسان نه تنها بر سر صدرنشینی ساموراییها در گروه خود اتفاق نظر داشتند که حتی آبیپوشان را اصلیترین مدعی کسب جام میدانستند. هرچند هنوز هم بسیاری بر سر قهرمانی شاگردان موریاسو شرطبندی میکنند اما صدرنشینی این تیم در مرحله مقدماتی دیگر غیرممکن است. اتفاقی که بسیاری از معادلات را در مراحل حذفی تغییر خواهد داد. در ادامه نگاهی به وضعیت گروهها در این مرحله داشته باشیم.
ژاپنی که صدرنشینی را از دست داد
ژاپن به همراه عراق، اندونزی و ویتنام در گروه چهارم این رقابتها حضور دارد و تاکنون بعد از عراق ۶ امتیازی، به همراه اندونزی با ۳ امتیاز در ردههای دوم و سوم قرار دارد و ویتام هم بدون امتیاز در قعر جدول جا خوش کرده است. با توجه به اینکه در شرایط برابر بودن امتیازات دو تیم، نتیجه کسب شده در بازی رو در رو محاسبه میشود، حتی در صورتی که ژاپن در روز پایانی اندونزی را شکست دهد و عراق هم مغلوب ویتنام شود باز هم این عراق است که به عنوان صدرنشین راهی مرحله بعد خواهد شد. جایی که باید در مقابل یکی از تیم سومهای گروههای دوم، پنجم و شش بازی کند.
اما ژاپن با کسب عنوان دوم این گروه، در مرحله یک هشتم نهایی با یکی از سختترین قرعههای احتمالی رو به رو میشود و باید با مصاف تیم اول گروه پنجم برود. گروهی که فعلا صدرنشین آن اردن است اما کره جنوبی احتمال دارد در روز پایانی بتواند این عنوان را پس بگیرد.
وضعیت پیچیده گروه کره جنوبی
از آنجایی که سرنوشت تیم دوم گروه ژاپن با تیم اول گروه کره جنوبی گره خورده ابتدا نگاهی به وضعیت گروه E یا پنج داشته باشیم. در پایان دور دوم مرحله گروهی، اردن و کره جنوبی هر دو با ۴ امتیاز و بنا به تفاضل گل بهتر در ردههای نخست و دوم قرار دارند. ماجرا آنجایی که پیچیدهتر میشود که بحرین با ۳ امتیاز در رده سوم است و حتی این کشور هم از بخت هرچند پایینی برای صدرنشینی در این گروه برخوردار است.
در روز پایانی مسابقات گروه E کرهای ها در مسابقهای راحت به مصاف مالزی خواهند رفت که با صفر امتیاز و تفاضل منفی ۵ در قعر جدول حضور دارد. در مقابل در دیگر مسابقه این گروه که یک جنگ تمام عیار خواهد بود اردن و بحرین با یکدیگر رقابت خواهند کرد.
اگر احتمالات این گروه را بررسی کنیم، شاگردان یورگن کلینزمن در صورت پیروزی بر مالزی با هر نتیجهای صدرنشین گروه خواهد بود اگر اردن در مسابقه با بحرین پیروز نشود. در صورت پیروزی اردن بر بحرین هم باز شانس صدرنشینی برای یاران سون وجود دارد اما به شرطی که این تیم بتواند در مقابل مالزی یک جشنواره گل راه بیندازد. از آنجایی که کره و اردن در بازی مستقیم با یکدیگر به تساوی رسیدهاند در نتیجه در صورت مساوی بودن امتیازات تفاضل گل بهتر تیم صدرنشین را مشخص خواهد کرد.
ایران در صورتی که با شکست مقابل امارات در گروهش دوم شود، قطعا تا نیمه نهایی، با هیچ یک از قدرتهای کلاسیک قاره آسیا یعنی، کره جنوبی، عربستان، ژاپن و استرالیا و حتی قطر میزبان رو به رو نخواهد شد.
اردنیها به واسطه چهار گلی که در روز نخست به مالزی زدند از اندوخته مناسب مثبت ۴ برخوردارند. در حالیکه تفاضل گره به واسطه پیروزی ۳-۱ روز نخست آنها مقابل بحرین مثبت ۲ است. در نتیجه اگر کره میخواهد تحت هر شرایطی صدرنشین گروهش شود، باید دستکم با ۲ گل اختلاف بیشتر نسبت به پیروزی احتمالی اردن در مقابل بحرین مالزی را شکست دهد در غیر این صورت اردن به عنوان صدرنشین در مرحله بعد به مصاف ژاپن خواهد رفت.
اما اگر بحرین بتواند اردن را شکست دهد و کره هم در مقابل مالزی پیروز نشود، آنوقت در کمال شگفتی این بحرین خواهد بود که به عنوان صدرنشین از گروه صعود و رقیب ژاپن خواهد شد.
در نتیجه به نظر میرسد تیمهای این گروه تلاش زیادی خواهند کرد که از صدرنشینی جلوگیری کنند چرا که به ویژه اگر ایران هم در گروه خود اول شود، آنوقت برای تیم اول گروه E یک تونل وحشت در انتظار خواهد بود که بازی نخست را باید با ژاپن بازی کند و پس از آن در صورت پیروزی احتمالا به مصاف شاگردان قلعهنویی خواهد رفت.
تیمهای این گروه البته این بخت را دارند که پس از برگزاری بازیهای گروه ایران مسابقات خود را انجام میدهند و شاید تعیین سرنوشت صدرنشینی ایران یا امارات، بتواند به کره جنوبی و اردن هم برای طراحی بهتر مسیر ترجیحیشان در ادامه رقابتها کمک کند.
تلاش ایران برای باختن مقابل امارات؟
تیم ملی فوتبال ایران که در مرحله گروهی با رقبایی آسانی همگروه شده هرچند نتوانسته بازیهای چندان زیبا و خوبی ارائه دهد اما برخلاف کره و ژاپن در ۲ مسابقه نخست خود امتیازی از دست نداد و با ۶ امتیاز صعودش را به مرحله بعد قطعی کرده است. ایران در بازی صدرنشینی گروه باید به مصاف تیم ملی اماراتی برود که آنها هم با ۴ امتیاز تقریبا حکم حضور در مرحله یک هشتم نهایی خود را دریافت کردهاند.
معادلات در این گروه کمتر از گروه E پیچیده به نظر میرسد چرا که تکلیف صدرنشینی تنها به مسابقه ایران و امارات بستگی دارد. ایران فقط در یک صورت صدرنشینی را از دست خواهد داد و آنهم شکست در مقابل امارات است. در حالیکه پیروزی شاگردان قلعهنویی و حتی تساوی مقابل امارات به معنای تثبیت جایگاه نخست تیم ملی در گروه C خواهد بود.
در صورتی که ایران به عنوان صدرنشین به مرحله بعد راه یابد و در یک هشتم نهایی هم پیروز شود، در مرحله یک چهارم نهایی به احتمال بسیار زیاد با یکی از دو تیم کره جنوبی و ژاپن مسابقه خواهد داد. ضمن اینکه در مرحله نیمهنهایی هم رقیب محتمل شاگردان قلعهنویی یکی از سه تیم قطر، ازبکستان و یا استرالیا خواهد بود
تیم نخست این گروه برای بازی در مرحله یک هشتم نهایی احتمالا کار چندان دشواری نداشته باشد چرا که باید به مصاف یکی از تیمهای سوم گروههای اول، دوم و یا ششم برود. اما احتمالا کار در مرحله یک چهارم نهایی سخت خواهد بود جایی که باز هم احتمالا صدرنشین گروه سوم باید انتظار تقابل با برنده مسابقه ژاپن و کره جنوبی، یا ژاپن و اردن و یا ژاپن و بحرین را داشته باشد.
اما مسیر تیم دوم گروه ایران متفاوت است. جایی که این تیم ابتدا باید در مرحله یک هشتم نهایی به مصاف تیم دوم گروه نخست که یکی از تیمهای چین، تاجیکستان و لبنان خواهد بود میرود. سپس در مرحله یک چهارم نهایی باید با برنده دیدار عراق و یکی از تیمهای سوم گروههای B، E و یا F برود. در نتیجه ایران اگر در گروه خود دوم شود، به احتمال زیاد ابتدا با لبنان یا چین دیدار میکند و در صورت پیروزی به مصاف عراق خواهد رفت.
کدام مسیر برای ایران بهتر است؟
کلیشهای در فوتبال و کلیه رشتههای ورزشی وجود دارد که میگوید برای قهرمانی باید همه را شکست داد. اما این کلیشه همیشه هم درست از آب در نمیآید و گاهی ممکن است برخی شکستهای مصلحتی مسیر هموارتری را برای یک تیم یا بازیکن به همراه داشته باشد.
ایران در صورتی که با شکست مقابل امارات در گروهش دوم شود، قطعا تا نیمه نهایی، با هیچ یک از قدرتهای کلاسیک قاره آسیا یعنی، کره جنوبی، عربستان، ژاپن و استرالیا و حتی قطر میزبان رو به رو نخواهد شد. اما در مرحله نیمهنهایی با یکی از تیمهای عربستان یا استرالیا با ضریب اطمینان بیشتر و کره جنوبی با احتمال کمتر برای رسیدن به فینال رقابت خواهد کرد.
اما ایران اگر روز سهشنبه امارات را شکست دهد و یا با تساوی مقابل این تیم صدرنشینی خود را قطعی کند، در مرحله یک چهارم نهایی به احتمال بسیار زیاد با یکی از دو تیم کره جنوبی و ژاپن مسابقه خواهد داد. ضمن اینکه در مرحله نیمهنهایی هم به مصاف یکی از سه تیم قطر، ازبکستان و یا استرالیا خواهد رفت. در این صورت البته، ایران در صورت پیروزی در مسابقاتش، تا فینال با عربستان رو به رو نخواهد شد، البته به شرطی که شاگردان مانچینی هم بتوانند حریفان خود را شکست دهند.
منبع: یورو نیوز