معرفی ۲۰ فیلم برتر فرار از زندان

فیلم‌های مربوط‌به فرار از زندان همیشه محبوبیت زیادی درمیان اهالی سینما داشته‌اند. تا جایی که سریال‌های تلویزیونی هم به این زیرژانر وارد شدند و سریال Prison Break به یکی از محبوب‌ترین سریال‌های تاریخ تلویزیون تبدیل شد. بااین‌حال فیلم‌های این زیرژانر از دهه‌های ۵۰ و ۶۰ میلادی همیشه از استقبال خوبی برخوردار می‌شدند و این موضوع تا دهه‌ها و سال‌های گذشته هم ادامه داشته است.

بااینکه در سال‌های اخیر فیلم‌های باکیفیت خوبی در این زیرژانر ندیده‌ایم ولی فیلم‌های قدیمی‌تر آن را همچنان بدون اینکه تکراری شده باشند می‌توانیم بارها و بارها تماشا کنیم. از فیلم‌هایی مانند پاپیون و جزیره شاتر گرفته تا رستگاری در شاوشنک که سال‌ها بیشترین امتیاز و بالاترین رتبه را درمیان تمام فیلم‌های تاریخ سینما در سایت IMDB به خودش اختصاص داده است. به‌همین‌دلیل تصمیم گرفتیم تا در این مقاله نگاهی داشته باشیم به بهترین فیلم‌های این زیرژانر؛ از انیمیشن‌هایی محبوب گرفته تا فیلم‌هایی براساس داستان‌هایی واقعی. پس این شما و این ۲۰ فیلم برتر فرار از زندان.

۲۰. فیلم عروسک‌ها: تحت تعقیب

فیلم Muppets Most Wanted
کارگردان: جیمز بابین
نویسنده: جیمز بابین
بازیگران: ریکی جرویس، تینا فی، تای بورل
تاریخ اکران:‌سال ۲۰۱۴ میلادی
میانگین امتیازات Muppets Most Wanted در IMDB: ۶.۴ از ۱۰

مقاله را با فیلمی کمدی آغاز می‌کنیم که در آن علاوه‌بر تماشای شخصیت‌های محبوبی مانند کرمیت و سایر عروسک‌ها می‌توانیم از نقش‌آفرینی بازیگران محبوبی مانند ریکی جرویس و تای بورل، بازیگر نقش اصلی سریال Modern Family لذت ببریم. در این فیلم عروسک‌های بامزه قصه به برلین می‌روند و خودشان را در میان یک دزدی بزرگ می‌بینند که راه فراری ندارند و به ناچار باید به گولاگ یا همان سیاه‌چاله فرستاده شوند. دراین‌میان کرمیت تلاش می‌کند تا خودش و سایر عروسک‌های داستان را از این زندان فراری دهد. فیلم Muppets Most Wanted با بودجه نسبتا سنگینی معادل‌با ۵۰ میلیون دلار تولید شد و در گیشه‌ها فروش ۸۱ میلیون دلاری را تجربه کرد.

۱۹. فیلم فرار به سوی پیروزی

فیلم Escape to Victory
کارگردان: جان هوستون
نویسنده: جف مکوایر
بازیگران: مایکل کین، سیلوستر استالونه، بابی مور، پله
تاریخ اکران: سال ۱۹۸۱ میلادی
میانگین امتیازات Escape to Victory در IMDB: ۶.۶ از ۱۰

فیلم فرار به سوی پیروزی بدون شک مهم‌ترین و برجسته‌ترین فیلم سینمایی با حضور ادسون آرانتوس دو ناسیمنتو یا همان پله به‌شمار می‌رود. فیلمی با حضور بازیگرانی محبوب و برجسته مانند مایکل کین و سیلوستر استالونه و همچنین بابی مور، مدافع افسانه‌ای تیم ملی انگلیس به گزینه‌ای بسیار جذاب برای دوست‌داران فوتبال تبدیل شده است.

فیلمی که درباره چند زندانی در بند نازی‌ها جریان دارد که مجبور می‌شوند درمقابل یک تیم فوتبال متشکل از فوتبالیست‌های نازی‌ها قرار بگیرند. مسابقه‌ای که قطعا شرایط برابری ندارد و جان آن‌ها نیز از هر سمت تهدید می‌شود. بااین‌حال برای نجات یافتن و زنده ماندن راهی به جز حضور در این مسابقه جلوی آن‌ها دیده نمی‌شود. فرار به‌سوی پیروزی به‌خاطر داستان مهمی که تعریف می‌کند و همین‌طور حضور بازیگرانی بسیار برجسته و محبوب توانست در گیشه‌ها فروش بسیار خوب ۳۰ میلیون دلاری را پشت‌سر بگذارد.

۱۸. فیلم پیرمرد و تفنگ

فیلم The Old Man & the Gun
کارگردان: دیوید لاوری
نویسنده: دیوید لاوری
بازیگران: رابرت ردفورد، کیسی افلک، دنی گلاور، تام ویتس
تاریخ اکران: سال ۲۰۱۸ میلادی
میانگین امتیازات The Old Man & the Gun در IMDB: ۶.۷ از ۱۰

فیلم The Old Man & the Gun داستانی واقعی از زندگی فارست تاکر را به‌تصویر می‌کشد که در سال ۱۹۷۹ میلادی از زندان سن‌کوئنتین فرار می‌کند و داستان بسیار هیجان‌انگیزی را پشت‌سر می‌گذارد. فارست تاکر ۷۴ ساله پس از فرار از زندان به یک بانک دستبرد می‌زند و این کار را در حالی انجام می‌دهد که پلیس به سختی به‌دنبال او می‌گردد. دراین‌میان ماموری که او را تعقیب می‌کند جان هانت نام دارد و احترام بسیار زیادی برای حرفه‌ای بودن فارست قائل است. کارهای فارست پس از فرار کردن به‌قدری جالب هستند که به‌خوبی می‌توان از آن‌ها فیلمی سرگرم‌کننده ساخت و فیلم The Old Man & the Gun به‌خوبی این کار را انجام می‌دهد.

۱۷. فیلم برانسون

فیلم Bronson
کارگردان: نیکولاس ویندینگ رفن
نویسنده:‌ نیکولاس ویندینگ رفن
بازیگران: تام هاردی، آماندا برتون، جیمز لانس
تاریخ اکران: سال ۲۰۰۸ میلادی
میانگین امتیازات Bronson در IMDB: ۷ از ۱۰

فیلم برانسون یکی از نخستین فیلم‌هایی به‌شمار می‌رود که نقش‌آفرینی هنرمندانه تام هاردی را به اهالی سینما نشان می‌دهد و او را به نقل محافل سینمایی تبدیل می‌کند. فیلمی که در آن تام هاردی در نقش دو شخصیت ایفای نقش کرده و همین موضوع نقش‌آفرینی او را شگفت‌انگیز جلوه می‌دهد. در این فیلم شخصیتی به نام مایکل پیترسون با بازی هاردی به خاطر دزدی از اداره پست به هفت سال زندان محکوم می‌شود و به‌دلیل رفتار بد او در زندان به مدت ۳۰ سال در انفرادی می‌ماند. تام هاردی در این فیلم نقش شخصیتی به نام چارلز برانسون را نیز ایفا می‌کند که اشاره به داستان او ممکن است بخش مهمی از داستان را برای شما اسپویل کند. پس اگر از طرفداران تام هاردی هستید و بازی‌های او در سینما را می‌پسندید، تماشای این فیلم را از دست ندهید.

۱۶. فیلم نقشه فرار

فیلم Escape Plan
کارگردان: میکل هوفسترم
نویسنده: مایلز چاپمن
بازیگران: سیلوستر استالونه، آرنولد شوارتزنگر، فیفتی سنت، ایمی رایان
تاریخ اکران: سال ۲۰۱۳ میلادی
میانگین امتیازات Escape Plan در IMDB: ۶.۷ از ۱۰

وقتی خبر ساخت و اکران فیلم نقشه فرار منتشر شد و طرفدارهای فیلم‌های اکشن با فهرست بازیگران این فیلم روبه‌رو شدند، این اثر خیلی سریع به یکی از فیلم‌های بسیار موردانتظار آن سال بدل گشت که قرار بود سیلوستر استالونه و آرنولد شوارتزنگر را در داستانی بسیار هیجان‌انگیز قرار دهد که قصد دارند از یک زندان فوق امنیتی فرار کنند. همین داستان و بازیگران محبوب فیلم به‌علاوه حضور اشخاصی مانند فیفتی سنت باعث شد تا استقبال بسیار خوبی از فیلم شکل بگیرد و فروش خوبی را پشت‌سر بگذارد. به‌همین‌دلیل در سال‌های ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ دو فیلم دیگر به‌عنوان دنباله برای فیلم نخست ساخته شدند که نتوانستند کیفیت و فروش خوب قسمت اول را تکرار کنند.

۱۵. فیلم سه روز آینده

فیلم The Next Three Days
کارگردان: پل هگیس
نویسنده: پل هگیس
بازیگران: راسل کرو، الیزابت بنکس، برایان دنهی، لیام نیسون
تاریخ اکران: سال ۲۰۱۰ میلادی
میانگین امتیازات The Next Three Days در IMDB: ۷.۳ از ۱۰

به یکی از هیجان‌انگیزترین فیلم‌های اکشن و جنایی این مقاله با حضور راسل کرو رسیدیم. فیلم The Next Three Days که درباره زندگی یک زوج جوان جریان دارد و نشان می‌دهد که خیلی راحت می‌توان به گناهی متهم شد که هیچ ربطی به ما ندارد. لارا همسر جان به‌طور تصادفی در یک صحنه قتل حضور پیدا می‌کند و پس از فرار کردن قاتل اصلی به‌خاطر حضورش در آن لحظه و در آن مکان به‌عنوان قاتل شناخته می‌شود و تلاش‌های او، جان و وکیلش برای اثبات بی‌گناهی او بی‌فایده است. به‌همین‌دلیل جان با نقش‌آفرینی راسل کرو تصمیم می‌گیرد با یک نقشه ماهرانه و البته خطرناک خودش و خانواده‌اش را از کشور فراری دهد؛ چراکه اگر در کشور بمانند به احتمال بسیار زیاد همسرش را باید تا انتهای عمر پشت میله‌های زندان ببیند.

۱۴. فیلم راه فراری نیست (فرار از آبسلوم)

فیلم No Escape (Escape from Absolom)
کارگردان: مارتین کمبل
نویسنده: مایکل گایلین
بازیگران: ری لیوتا، لانس هنریکسن، استوارت ویلسون، کوین دیلون
تاریخ اکران: سال ۱۹۹۴ میلادی
میانگین امتیازات No Escape در IMDB: ۶.۱ از ۱۰

فیلم راه فراری نیست که در ایران و برخی از کشورهای اروپایی آن را با نام فرار از آبسلوم هم می‌شناسند با اقتباس از رمانی بسیار جذاب و محبوب با عنوان مستعمره کیفری محصول سال ۱۹۸۷ ساخته شد و توانست با وفاداری به رمان، فیلم هیجان‌انگیزی را به طرفدارهای این زیرژانر هدیه داد. داستان فیلم درباره سربازی جریان دارد که به جرم قتل فرمانده خود در یک جزیره فوق امنیتی زندانی می‌شود. در این جزیره دو گروه از زندانیان در یک جامعه فوق امنیتی نگه‌داری می‌شوند و فرار کردن از آن‌جا مرگ زندانی را به‌همراه خواهد داشت. نقش‌آفرینی هنرمندانه ری لیوتای فقید نیز یکی از بهترین جنبه‌های این فیلم تلقی می‌شود که بدون شک از بازی او لذت بسیار زیادی خواهید برد.

۱۳. فیلم فرار مرغی

فیلم Chicken Run
کارگردان: پیتر لرد
نویسنده: پیتر لرد
بازیگران: فیل دنیلز، لین فرگوسن، مل گیبسون، جین هرکس
تاریخ اکران: سال ۲۰۰۰ میلادی
میانگین امتیازات Chicken Run در IMDB: ۷.۱ از ۱۰

فرار مرغی بدون هیچ شکی یکی از محبوب‌ترین انیمیشن‌ها در کشور ما به‌شمار می‌رود و این محبوبیت تنها به کشور ما محدود نمی‌شود. انیمیشنی که حتی اگر آن را ندیده باشید حداقل قسمت‌هایی از آن را در فضای مجازی دیده‌اید یا تعریف آن را شنیده‌اید. فرار مرغی درباره گروهی از مرغ‌ها جریان دارد که در یک مزرعه زیرنظر یک خانواده بی‌رحم زندگی می‌کنند. آقا و خانم تویدی هر مرغی که دیگر تخم نمی‌گذارد را می‌کشند و به‌همین‌دلیل مرغ‌ها به‌خاطر نجات جانشان بارها و بارها تلاش کرده‌اند از این مزرعه فرار کنند ولی هربار تلاش آن‌ها به در بسته خورده است. پس از فروش بسیار خوب این فیلم همه منتظر بودند تا ادامه‌ای برایش ساخته شود که این اتفاق تا سال ۲۰۲۳ رخ نداد و در این سال انیمیشن Chicken Run: Dawn of the Nugget از نتفلیکس به‌عنوان دنباله انیمیشن فرار مرغی دردسترس مخاطبانش قرار گرفت ولی بااین‌حال نتوانست به محبوبیت دیوانه‌وار قسمت نخست دست پیدا کند.

۱۲. فیلم شکست ناپذیر ۳: رستگاری

فیلم Undisputed 3: Redemption
کارگردان: آیزاک فلورنتین
نویسنده: دیوید نیو وایت
بازیگران: اسکات ادکینز، مایکل شانون جنکینز، مارک ایوانز، روبرت کوستانزو
تاریخ اکران: سال ۲۰۱۰ میلادی
میانگین امتیازات Undisputed 3: Redemption در IMDB: ۷.۴ از ۱۰

پس از محبوبیت بسیار زیاد فیلم Undisputed 2: Last Man Standing درمیان اهالی سینما و به‌خصوص علاقه‌مندان فیلم‌های رزمی و اکشن قسمت بعدی این مجموعه یعنی فیلم Undisputed 3: Redemption ساخته شد. فیلمی بزرگسالانه که دقیقا مانند قسمت قبلی خود پر شده از نبردهای هیجان‌انگیز و زد و خوردهای خونینی که عاشقان اینگونه فیلم‌ها را می‌تواند به تمام خواسته‌هایشان برساند. فیلم Undisputed 3: Redemption در سال ۲۰۱۰ میلادی به تهیه‌کنندگی اسراییل لینگل توسط استودیو Nu Image تولید و توسط Warner Home Video روی پرده سینماها رفت.

این فیلم نه‌تنها توانست طرفداران نسخه قبلی خود را راضی نگه دارد که باعث شد افراد بسیاری را عاشق فیلم‌های رزمی و به‌خصوص این مجموعه سینمایی کند. اگر به‌طور خلاصه قصد داشته باشیم به داستان این فیلم اشاره‌ای هرچند کوچک داشته باشیم بدون شک قسمت‌های مهمی از فیلم قبلی این مجموعه یعنی فیلم Undisputed 2: Last Man Standing برای شما اسپویل خواهد شد که به‌همین‌دلیل تصمیم گرفتیم از اشاره به داستان این فیلم خودداری کنیم. بااین‌حال اگر هنوز فیلم‌های این مجموعه محبوب در ژانر فیلم‌های رزمی را تماشا نکرده‌اید، تماشای آن‌ها را در الویت قرار دهید تا با شخصیت یوری بویکا از لحظه‌لحظه یک فیلم رزمی لذت ببرید.

۱۱. فیلم هتل بزرگ بوداپست

فیلم The Grand Budapest Hotel
کارگردان: وس اندرسن
نویسنده: وس اندرسن
بازیگران: ریف فاینز، اف. موری آبراهام، آدرین برودی، ویلم دفو
تاریخ اکران: سال ۲۰۱۴ میلادی
میانگین امتیازات The Grand Budapest Hotel در IMDB: ۸.۱ از ۱۰

یک فیلم چقدر می‌تواند باوجود صحنه‌های خشونت‌بار، زیبا، دلنشین و تأثیرگذار باشد؟ سوالی که پس از تماشای فیلم The Grand Budapest Hotel برای شما پیش خواهد ماند. فیلمی به کارگردانی وس اندرسون در ژانر کمدی درام که در سال ۲۰۱۴ روی پرده سینماها رفت و تقریبا هرکسی که آن را تماشا کرده، عاشق آن شده است. فیلمی که باحضور بازیگرانی بسیار برجسته مانند ریف فاینز، آدرین برودی، ویلم دفو، تیلدا سوینتن، لئا سیدو، اف موری آبراهام و جود لا اکران شد و توانست در ۹ بخش مختلف نامزد جایزه اسکار شود.

فیلم هتل بزرگ بوداپست را باید چند بار تماشا کرد که با هربار تماشای آن بتوانیم از یکی از المان‌های آن لذت ببریم؛ المان‌هایی مانند صحنه‌هایی چشم‌نواز، طراحی لباس خیره‌کننده و گریم‌های شگفت‌انگیز. داستان فیلم درباره شخصیت گوستاو جریان دارد، مهماندار هتل بوداپست که با تلاش بسیار زیاد سعی می‌کند در زمان روشن شدن آتش جنگ، این هتل را به یکی از بهترین مکان‌های تفریحی اروپا تبدیل کند ولی مشکلات بزرگی سر راه او قرار می‌گیرند.

۱۰. فیلم فرار مکنزی

فیلم The McKenzie Break
کارگردان: لمانت جانسون
نویسنده: ویلیام نورتون
بازیگران: برایان کیث، هلموت گریم، یان هندری، جک واتسون
تاریخ اکران: سال ۱۹۷۰ میلادی
میانگین امتیازات The McKenzie Break در IMDB: ۶.۵ از ۱۰

به یکی از فیلم‌های نسبتا قدیمی مقاله رسیدیم که درباره اتفاقات مهمی در جنگ جهانی دوم جریان دارد. در این فیلم داستان گروهی از زندانی‌های آلمانی را مشاهده می‌کنیم که در یکی از کمپ‌های متفقین در کشور اسکاتلند زندانی شده‌اند. این زندانی‌ها که چند سرباز به‌همراه فرمانده خود هستند تلاش می‌کنند از این کمپ فرار کنند و پس از تلاش‌های بسیار به این هدف خود می‌رسند و برای نجات کامل باید خودشان را به قایق‌های آلمانی در ساحل برسانند که در این مسیر گروهی از سربازهای متفقین با آن‌ها درگیر می‌شوند. این فیلم با اقتباس از رمانی به نام The Bowmanville Break ساخته شده که خود آن رمان براساس داستانی واقعی نوشته شده بود که داستان واقعی گروهی از سربازهای آلمانی را تعریف می‌کند که قصد داشتند جان خودشان را در کمپ‌های متفقین با فرار کردن از آن مکان نجات دهند.

۹. انیمیشن داستان اسباب‌بازی ۳

انیمیشن Toy Story 3
کارگردان: لی آنکریچ
نویسنده: مایکل آرندت
بازیگران: تام هنکس، تیم آلن، جون کیوسک، ند بیتی
تاریخ اکران: سال ۲۰۱۰ میلادی
میانگین امتیازات Toy Story 3 در IMDB: ۸.۳ از ۱۰

احتمالا همه ما در دوران کودکی وقتی انیمیشن Toy Story را تماشا کردیم انتظار داشتیم اسباب‌بازی‌های ما هم واقعی باشند، حتی فکر می‌کردیم زمانی‌که ما حواسمان نیست آن‌ها حرکت می‌کنند و زندگی خودشان را سپری می‌کنند. مجموعه انیمیشن‌های داستان اسباب‌بازی به‌قدری محبوب و موفق شد که توانست به قسمتی از فرهنگ عامه تبدیل شود و همچنین باعث شد تا بسیاری از مردم و کودکان رفتار بهتری را با اسباب‌بازی‌های خودشان داشته باشند. این اثر به‌قدری شگرف بود که میزان حضور اسباب‌بازی‌ها در زباله‌های خانگی به میزان قابل توجهی کاهش پیدا کرده بود.

داستان اسباب‌بازی را می‌توانیم نقطه شروع دوران باشکوه پیکسار بدانیم. استودیویی که آنقدر انیمیشن فراموش‌نشدنی و تأثیرگذار به اهالی سینما هدیه کرده که خواه یا ناخواه روی زندگی ما و طرز فکر ما تاثیرات ریز یا درشتی از خودش به‌جای گذاشته است. بااین‌حال درمیان تعداد زیاد انیمیشن‌های ماندگار این استودیو مجموعه Toy Story همیشه جایگاهی قابل احترام داشته و همیشه آن را یکی از بهترین آثار این استودیو برشمرده‌ایم. قسمت سوم این مجموعه که داستانش به موضوع این مقاله می‌خورد درباره اسباب‌بازی‌هایی جریان دارد که در یک مهدکودک حبس شده‌اند و قصد دارند از آن مکان مخوف فرار کنند.

۸. فیلم قطار سریع‌السیر شب

فیلم Midnight Express
کارگردان: آلن پارکر
نویسنده: الیور استون
بازیگران: برد دیویس، نوربرت وایسر، فرانکو دیوجنه
تاریخ اکران: سال ۱۹۷۸ میلادی
میانگین امتیازات Midnight Express در IMDB: ۷.۵ از ۱۰

فیلم Midnight Express یکی دیگر از فیلم‌های درام و بسیار محبوب این مقاله به‌شمار می‌رود؛ فیلمی که یک اثر بیوگرافی تلقی می‌شود و با اقتباس از رمانی با همین نام اثر بیلی هیز ساخته شده. داستان درباره خود بیلی هیز جریان دارد و خودش داستان اتفاقاتی که برایش رخ داده را در این کتاب تعریف می‌کند. او به‌دلیل تلاش برای قاچاق مواد مخدر به خارج از آمریکا به زندانی در ترکیه فرستاده می‌شود و خیلی زود تصمیم می‌گیرد از این زندان عجیب فرار کند. این فیلم با تحسین بسیاری از اهالی سینما روبه‌رو شد و توانست علاوه‌بر نامزد شدن در بخش‌های بهترین فیلم و بهترین کارگردانی، در بخش بهترین فیلم‌نامه اقتباسی و بهترین موسیقی متن برنده جایزه اسکار شود.

۷. فیلم ستیزه‌جویان

فیلم The Defiant Ones
کارگردان: استنلی کریمر
نویسنده: ندریک یانگ
بازیگران: تونی کرتیس، سیدنی پوآتیه، تئودور بیکل، کارا ویلیامز
تاریخ اکران: سال ۱۹۵۸ میلادی
میانگین امتیازات The Defiant Ones در IMDB: ۷.۶ از ۱۰

به یکی دیگر از قدیمی‌ترین فیلم‌های حاضر در مقاله رسیدیم؛ ستیزه‌جویان در سال ۱۹۵۸ میلادی روی پرده سینماها رفت و خیلی سریع به فیلمی محبوب و صدالبته تأثیرگذار در سینما تبدیل شد چراکه ‌فیلم‌هایی با محوریت فرار از زندان و حبس خیلی زیرژانر محبوبی در سینما نبود و محبوبیت همین فیلم باعث شد تا فیلم‌های بیشتری را با محوریت این موضوع در سینما شاهد باشیم. داستان فیلم درباره دو زندانی جریان دارد که با زنجیر به یکدیگر متصل هستند و فرار از دست ماموران قانون برای آن‌ها امری بسیار دشوار تلقی می‌شود. به‌همین‌دلیل تصمیم می‌گیرند با همکاری و هماهنگی بسیار زیاد اقدام به فرار کنند؛ اقدامی که نیازمند تعهد صددرصد آن‌ها در قبال دیگری است. یک حرکت اشتباه و خودخواهانه از سمت یکی از آن‌ها به از دست رفتن جانشان و البته شانس آن‌ها برای فرار ختم خواهد شد.

۶. فیلم فرار بزرگ

فیلم The Great Escape
کارگردان: جان استرجس
نویسنده: جیمز کلیول
بازیگران: استیو مک‌کوئین، جیمز گارنر، جیمز دونالد، چارلز برانسون
تاریخ اکران: سال ۱۹۶۳ میلادی
میانگین امتیازات The Great Escape در IMDB: ۸.۲ از ۱۰

فرار بزرگ یکی دیگر از آن فیلم‌هایی است که در کشور خودمان هم محبوبیت زیادی دارد و احتمالا یکی دو بار آن را از تلویزیون تماشا کرده‌اید. این فیلم جنگی که درباره گروهی از زندانی‌های متفقین در کمپ‌های نازی ها جریان دارد داستان گروهی را به‌تصویر می‌کشد که بارها برای فرار تلاش کرده‌اند ولی به نتیجه‌ای نرسیده‌اند. بااین‌حال آن‌ها ناامید نمی‌شوند و راه‌های دیگری را برای فرار بزرگشان از دست نازی‌ها پیش می‌گیرند. آن‌ها در تک‌تک لحظات تصمیمشان برای فرار کار سختی را در پیش دارند و نیروهای نازی هم بدون هیچ رحمی با آن‌ها برخورد می‌کنند. این فیلم در سال ۱۹۶۳ با بودجه‌ای ۳ میلیون دلاری تولید شد و توانست در گیشه‌ها فروشی ۱۲ میلیون دلاری را پشت‌سر بگذارد که فروش خوبی در آن زمان به‌شمار می‌رفت.

۵. فیلم مرد محکوم به مرگ گریخت

فیلم A Man Escaped
کارگردان: روبر برسون
نویسنده: روبر برسون
بازیگران: روژه پلانشون، مائوریس بیربلاک، رولاند منود
تاریخ اکران: سال ۱۹۵۶ میلادی
میانگین امتیازات A Man Escaped در IMDB: ۸.۲ از ۱۰

بلاخره به قدیمی‌ترین فیلم مقاله رسیدیم و به فیلمی رسیدیم که نه‌تنها درمیان فیلم‌های مربوط‌به فرار می‌توانیم آن را تاثیرگذارترین فیلم بدانیم که باید آن را یکی از فاخرترین و بهترین فیلم‌های جنگی سینما قلمداد کنیم. همه چیز در این فیلم به شکلی شگفت‌انگیز زیبا است. از داستان واقعی آن براساس خاطرات یک زندانی به نام آندره دوینی گرفته تا موسیقی متن آن که از ساخته‌های موتزارت، یکی از نوابغ موسیقی تاریخ بشریت استفاده شده است.

آندره دوینی در زمان جنگ جهانی دوم توسط نازی‌ها زندانی شده بود و شخصیت اصلی فیلم یعنی فوئنتین به‌طور کامل داستان آندره دوینی را به‌تصویر می‌کشد. نکته بسیار جالب درباره این فیلم به جایی مربوط می‌شود که روبر برسون کارگردان این فیلم سینمایی خودش در زمان جنگ در اسارت نازی‌ها بوده و به‌همین‌دلیل بهترین فرد برای کارگردانی این داستان به‌شمار می‌رود.

۴. فیلم فرار از آلکاتراز

فیلم Escape from Alcatraz
کارگردان: دان سیگل
نویسنده: ریچارد توگل
بازیگران: کلینت ایستوود، پاتریم مک‌گوهان، فرد وارد
تاریخ اکران: سال ۱۹۷۹ میلادی
میانگین امتیازات Escape from Alcatraz در IMDB: ۷.۶ از ۱۰

بدون شک نام زندان آلکاتراز را شنیده‌اید که به عقیده خیلی‌ها ترسناک‌ترین زندان جهان قلمداد می‌شد و فرار از آن مساوی با مرگ بوده است. زندانی که در آن بزرگ‌ترین و خطرناک‌ترین تبهکاران زندانی بودند و درنهایت به دستور رئیس جمهور آمریکا در دهه ۶۰ میلادی به فعالیت خود پایان داد. داستان فیلم روایت‌گر زندگی شخصیتی به نام فرانک موریس است که در زندان آتلانتا زندانی بود و بارها تلاش کرده بود تا از آن زندان فرار کند.

پس از تلاش‌های ناموفق او برای فرار از زندان آتلانتا،‌ سرانجام او را به آلکاتراز می‌برند تا دیگر فکر فرار از زندان به سرش خطور نکند ولی فرانک موریس گوشش به این حرف‌ها بدهکار نبود. او بارها تلاش کرد تا از آن جزیره فرار کند ولی ناکام می‌ماند و به‌طور مدام تنبیه‌های زیادی را به‌جان می‌خرید. بااین‌حال او هیچوقت از هدفش دست نکشید و درنهایت بهترین نقشه خودش را برای فرار از آلکاتراز با همکاری چند زندانی دیگر طراحی کرد تا شاید به‌این‌صورت به هدف نهایی خودش برسد.

۳. فیلم جزیره شاتر

فیلم Shutter Island
کارگردان: مارتین اسکورسیزی
: لیتا کالوگریدیس، دنیس لیان
بازیگران: لئوناردو دی کاپریو، مارک روفالو،‌ بن کینگزلی، میشل ویلیامز
تاریخ اکران: سال ۲۰۱۰ میلادی
میانگین امتیازات Shutter Island در IMDB: ۸.۲ از ۱۰

فیلم Shutter Island تنها فیلمی است که با همکاری لئوناردو دی‌کاپریو و مارتین اسکورسیزی ساخته شد ولی موفق به نامزد شدن در بخش‌های مهم جایزه‌ اسکار نشده است. بااین‌حال همه این موضوع را به‌خوبی می‌دانند که کسب نکردن جایزه اسکار برای یک فیلم به‌هیچ‌وجه یک نکته منفی و دلیلی بر ضعیف بودن آن نیست. مارتین اسکورسیزی داستان این فیلم را از روی یک رمان ترسناک و بسیار اتمسفریک اقتباس کرده است و برای نقش اصلی داستان در اولین قدم به‌سراغ دی‌کاپریو رفت که خوشبختانه این همکاری منجر به ساخت فیلم بسیار زیبای Shutter Island شد.

شخصیت تدی دنیلز در این فیلم که ایفای نقش آن برعهده دی‌کاپریو قرار گرفته، در ابتدای داستان یک کارآگاه کارکشته است ولی با گذشت زمان و مواجهه با داستان‌ها و روند فیلم متوجه می‌شویم که او درمیان واقعیت و خیال گیر کرده است و واقعیت برای او بسیار مبهم به‌نظر می‌رسد. طرفداران اسکورسیزی و دی‌کاپریو و بیشتر اهالی سینما عقیده دارند که ترکیب این دو نفر می‌تواند به‌راحتی یک موضوع زشت، زننده و مبهم را به یک داستان جذاب و گیرا تبدیل کند؛ موضوعی که تقریبا در تمام همکاری‌های میان این دو نفر شاهد آن بوده‌ایم.

۲. فیلم رستگاری در شاوشنک

فیلم The Shawshank Redemption
کارگردان: فرانک دارابونت
نویسنده: فرانک دارابونت
بازیگران: تیم رابینز، مورگان فریمن، باب گانتون، ویلیام سدلر
تاریخ اکران: سال ۱۹۹۴ میلادی
میانگین امتیازات The Shawshank Redemption در IMDB: ۹.۳ از ۱۰

در رتبه دوم این مقاله با فیلمی روبه‌رو هستیم که برای مدتی طولانی در صدر بهترین فیلم‌های تاریخ از نگاه سایت IMDB قرار گرفته و درمیان تمام فیلم‌های سینمایی بیشترین امتیاز را در این سایت به خودش اختصاص داده است. فیلم The Shawshank Redemption بااینکه در این جایگاه قرار گرفته ولی در مراسم اسکار نتوانست جایزه بهترین فیلم سال را به خودش اختصاص دهد و این جایزه را به فیلم فارست گامپ واگذار کرد. این فیلم در سال ۱۹۹۴ میلادی به تهیه‌کنندگی نیکی ماروین با اقتباس از رمانی به نام ریتا هیورث و رستگاری در شاوشنک اثر استیون کینگ با بودجه‌ای ۲۵ دلاری تولید شد و فروشی معادل‌با ۷۵ میلیون دلار را در گیشه‌ها پشت‌سر گذاشت.

فیلم رستگاری در شاوشنگ داستان یک کارمند بانک ساده به‌نام اندی دوفرین با نقش‌آفرینی تیم رابینز را به‌تصویر می‌کشد که به‌دلیل جرمی که مرتکب نشده به حبس محکوم و در زندان با شخصیت رِد با بازی مورگان فریمن آشنا می‌شود و یک رابطه‌ی قوی میان آن‌ها شکل می‌گیرد. اندی درنهایت با نقشه فوق‌العاده خود . کمک گرفتن غیرعلنی از دیگران اقدام به فرار از این زندان می‌کند. ایفای نقش بی‌بدیل این دو هنرمند، فیلم رستگاری در شاوشنگ را به یکی از ماندگارترین آثار سینمایی تبدیل می‌کند که سرشار از دیالوگ‌ها و سکانس‌های فوق‌العاده زیبا است.

۱. فیلم پاپیون

فیلم Papillon
کارگردان: فرانکلین جی. شافنر
نویسنده: آنری شاریر، دالتون ترامبو
بازیگران: استیو مک‌کوئین، داستین هافمن، ان برن
تاریخ اکران: سال ۱۹۷۳ میلادی
میانگین امتیازات Papillon در IMDB: ۸ از ۱۰

«من هنوز زنده‌ام حرامزاده‌ها». همین یک جمله را می‌توانیم یکی از نمادین‌ترین جملات تاریخ سینما بدانیم. جمله‌ای که در انتهای فیلم پاپیون از زبان استیو مک‌کوئین می‌شنویم و برای مدت‌ها به آن فکر می‌کنیم؛ جمله‌ای که دهه‌ها است بین اهالی سینما نقل شده و احتمالا هیچوقت از یادها نخواهد رفت. انتخاب بین رستگاری در شاوشنک و پاپیون برای حضور در رتبه نخست این مقاله تصمیم سختی بود ولی درنهایت پاپیون داستان تاثیرگذارتر و مهم‌تری را در قالب فرار از یک زندان به مخاطب خودش نشان می‌دهد.

داستان فیلم درباره شخصیتی به نام هنری شارپر جریان دارد که به‌خاطر خال‌کوبی پروانه خودش به پاپیون شهرت داشت و توسط دادگاه به اشتباه به قتل محکوم شده و دوران اسارت خودش را در فرانسه سپری می‌کند. هنری در مسیر زندان با زندانی دیگری به نام دگا با نقش‌آفرینی شگفت‌انگیز داستین هافمن آشنا می‌شود و کم‌کم در آن زندان مزخرف و درمیان بیگاری کشیدن‌های بدون پایان، رابطه محکم دوستانه‌ای میان آن‌ها شکل می‌گیرد. پاپیون همیشه نقشه فرار از زندان را در سر داشته و به دگا پیشنهاد می‌کند او را در این مسیر همراهی کند و همین موضوع علاوه‌بر اتفاقاتی که برای آن‌ها در زندان رخ می‌دهد روند اصلی داستان فیلم را شکل می‌دهد.

منبع: زومجی